Velt-ecotuindagen

Anne Bonthuis

1 June 2017

Wil je graag weten hoe anderen ecologisch (moes)tuinieren? Tijdens de open tuindagen van Velt op 3 en 4 juni geven bijna 200 moestuinen, siertuinen, boomgaarden, gezins- en stadstuinen in Nederland en België hun geheimen prijs. Je kunt deze tuinen gratis bezoeken. Tijdens de open tuindagen kun je heerlijk rondwandelen en advies inwinnen bij tuineigenaars met jarenlange ervaring. Op de website vind je alle deelnemende gemeenten en tuinen.

Architecturale natuurtuin

Breng in België bijvoorbeeld een bezoekje aan een architecturale natuurtuin in Mol, met prachtige bloemenweides, een amfibieënpoel en besdragende struiken. Kortom: alles wat de fauna ten goede komt. Via een evolutiepad kun je de plantenontwikkeling in de Kempen volgen van de oertijd tot nu. Dit pad loopt ook door de kwekerij van allerlei zeldzame inheemse planten, langs voorbeelden van permacultuur op verhoogde bedden en door een bos waar de torenvalk en de bosuil broeden. Extra leuk om bij te zijn: het ringen van 4 jonge kerkuilen, op zaterdag 3 juni om 14 uur.

De Walburg Tuinen

Een aanrader in Nederland zijn de De Walburg Tuinen in Nuenen, net over de grens van Eindhoven, langs de oevers van de Dommel. De tuinen, 1,5 hectare groot, werden in 1958 ontworpen door Hetty Cox. Je kunt er een wandeling maken over spannende paadjes tussen bijzondere bomen en planten, koffie en thee drinken op de ruime binnenplaats en genieten van een rotstuin, een landelijke tuin, een moestuin, een rozentuin en een betoverende bloementuin. Tijdens de wandeling kom je ook een grote bloemenweide met een imkerij tegen. Bezoekers mogen een picknickmand meenemen.  


Gratis voor jouMeer Agenda