Eropuit met de motor: mooie gebieden vlak over de grens

Marjolein ter Braak

29 May 2024

De motor biedt een ideale manier om van de natuur te genieten. Het geeft een vrijer gevoel dan met de auto, en je hebt nog steeds het voordeel van het afleggen van grote afstanden. Als je wat Nederland te bieden heeft al verkend hebt, denk dan eens aan de volgende prachtige gebieden net over de grens. Let wel op: het is een stukje verder dan de Nederlandse bezienswaardigheden, dus trek er een hele dag voor uit!

– Dit artikel is in samenwerking met Centraal Beheer –

Teutoburgerwoud- Duitsland

Ontdek het Teutoburgerwoud, een paradijs voor motorrijders, op een slordige 300 kilometer van Utrecht. Deze heuvelrug strekt zich zo’n 80 kilometer uit van Osnabrück tot Höxter, biedt eindeloze kilometers aan bochten en uitdagende wegen. Daarnaast hebben onze Oosterburen gezorgd voor een goed wegennetwerk met prima asfalt. In combinatie met de milde heuvels maakt dit het een ideaal gebied voor alle niveaus.

Onderweg kom je langs tal van leuke dorpjes voor een pauze. Stap bijvoorbeeld even af in Detmold. Daar vind je namelijk de Externsteine, dit is een indrukwekkende rotsformatie waarvan de herkomst nog niet bekend is.

Sauerland – Duitsland

Een stukje zuidelijker, maar ook op ongeveer 300 kilometer afstand van Utrecht vind je het Sauerland. Dit bosrijke gebied staat ook wel bekend als ‘Das Sauerland, Land der tausend Berge’ en dat betekent ook de nodige heerlijke bochten. Daarnaast zijn er genoeg charmante dorpjes met typische vakwerkhuizen om even een pauze in te lassen.

Het bekende skigebied Winterberg is een goede plek om je route te starten. Vanuit daar volg je de Sauerland-Höhenstraße (B236) en geniet je van het glooiende landschap. Het beste uitzicht vind je op de top van de Kahler Asten, de hoogste berg in de staat Noordrijn-Westfalen. Via het prachtig door bossen omgeven stuwmeer de Diemelsee, rijd je naar de Edelsee. Vanaf een van de grootste stuwdammen van Europa heb je hier een schitterend uitzicht.

Belgische Ardennen

Voor sommigen is het zuiden misschien wat beter te bereiken dan het oosten. Ontdek dan bijvoorbeeld de Belgische Ardennen via de betoverende Route des Sources. Dit gebied staat bekend om zijn weelderige bossen, kronkelende wegen en pittoreske dorpjes. De route is in totaal 130 kilometer lang en staat eenvoudig op bordjes langs de weg aangegeven.

Onderweg is het genieten van het vele groen dat je doorkruist. Of laat je op een hele andere manier inspireren bij het circuit in Spa.

Vlaanderen – België

Voor de liefhebbers van een wat vlakker terrein is het een goed idee om de andere kant van België te verkennen. Begin je tocht in het historische Brugge, bekend om zijn charmante grachten en middeleeuwse architectuur. Van daaruit kun je richting de kust gaan en genieten van bekende Vlaamse badplaatsen zoals Knokke-Heist en Oostende.

Na een verfrissende stop aan de kust, vervolg je je reis door het polderlandschap van De Moeren, om uiteindelijk weer terug te keren naar Brugge. Zo combineer je een ontspannen rit met het verkennen van karakteristieke Vlaamse locaties.

Wees goed voorbereid

Let er wel goed op dat de wegen in België ook af en toe van typische Belgische kwaliteit zijn. Voorzichtigheid is dus geboden. Controleer je motorverzekering om er zeker van te zijn dat alles in orde is voor vertrek. En bovenal, wees respectvol naar anderen en de natuur in deze prachtige gebieden. Neem ook de verkeersregels van het land waar je gaat rijden door om onverwachte verrassingen te voorkomen. Veel rijplezier!

BEELD: UNSPLASH


Gratis voor jouMeer Buiten