DIY tuin: dit kun je maken van oud tuingereedschap

Marjolein ter Braak

27 May 2024

DIY tuin

Roestig tuingereedschap hoeft niet naar de stort. Geef het een tweede leven, en maak je tuin origineler met deze leuke zelfmaak ideeën. Maak er een uitstalkastje, klimrek voor planten of een vogelhuisje van, kortom een leuke DIY voor de tuin. In dit artikel lees je hoe je dit gemakkelijk zelf maakt. Heb je (nog) geen oud tuingereedschap? Tip: wij vonden het gebruikte gereedschap voor deze productie bij de kringloopwinkel.

Lees hier ook het tweede deel met DIY tuin.

Klimrek voor planten

Dit klimrek voor planten maak je heel snel door drie oude tuingereedschappen in een driehoek tegen elkaar aan te zetten. Je kunt de bovenkanten eventueel omwikkelen met touw of de stelen aan elkaar vastschroeven voor extra stevigheid. Gebruik de plantenklimmer in de moestuin (ideaal voor bonen) of zet er een grote pot met decoratieve zomerklimmers onder, die dankbaar omhoog zullen kruipen.

Kruiwagen wordt uitstalkastje

Maak van resthout (bijvoorbeeld vloerplanken) plankjes voor in een oude kruiwagen. Bepaal waar de plankjes komen en meet de binnenmaten van de kruiwagen op. Zaag de plankjes, verf of beits ze even- tueel in een mooie kleur en klem ze vast op de juiste plaats in de kruiwagen. Ze blijven meestal vanzelf wel zitten als je ze precies op maat hebt gezaagd. Voor extra stevigheid kun je ze via de buitenkant van de kruiwagen vastschroeven, boor dan eerst de gaatjes voor.

DIY tuin

Vogelhuisje van restmateriaal

Resthout, een zinken bloempotje en een paar spijkers, meer heb je niet nodig om dit vogelhuisje te maken. Boor een gat in de bodem van de bloempot met een gatzaag. Maak van resthout een plankje waar de bloempot op past, op de foto zijn twee latten van een oude pallet tegen elkaar aan gespijkerd. Maak de bloempot vast op het hout door smalle gaatjes te boren langs de rand van de pot en sla hem met kleine spijkertjes vast in het hout. Ook het dakje maak je van een stukje resthout of zaagafval. Lijm het dakje vast op het hout boven de bloempot en draai er voor extra stevigheid vanaf de achterkant nog een schroef in.

Lees ook: Eenvoudig vogelvoer maken, zo doe je dat.

Tip: De grootte van het vlieggat bepaalt welke vogel je aantrekt, elke soort heeft z’n eigen voorkeur. Op vogelbescherming.nl vind je hier informatie over.

DIY tuin

PRODUCTIE EN STYLING JANNEKE PETERS | FOTOGRAFIE JEF VAN TRICHT

Op zoek naar een andere DIY? Hier vind je al onze DIY’s.


Gratis voor jouMeer Zelfmaken