2023: dít zijn de woonkleuren (& sfeerfoto’s)

Marloes Blom

17 September 2022

woonkleuren 2023

2023 is in zicht, dus delen trendwatchers weer dé nieuwe kleuren op interieurgebied. Van natuurlijk geel tot groenblauw tot dennengroen. Net als eerdere jaren is het weer de natuur die de basis vormt voor ons interieur. Benieuwd of één van de kleuren – of een tint uit de bijbehorende paletten – iets voor jouw huis is? Hier zie je volop sfeerbeelden & kleurenpaletten in de woonkleuren van 2023.

De Kleur van het Jaar 2023 volgens Flexa (AkzoNobel)

Was de kleur van 2022 nog lichtblauw (‘Bright Skies’), in 2023 is het een geeltint volgens Flexa. ‘Wild Wonder™’, zo hebben ze de kleur genoemd. Een positieve, natuurlijke geeltoon, die binnen verbindt met buiten, aldus Flexa. Met de natuur als inspirator, zo stelt Heleen van Gent, creatief directeur van het Flexa ColorLab®. “Wild’ verwijst naar het vrije gevoel van de natuur, en ‘Wonder’ naar de natuurlijke magie die overal om ons heen is.”

De kleur heeft alles te maken met…. zaaigoed en de kracht en potentie daarvan, aldus van Gent op flexa.nl. “De aarde is de bron van alles, brengt ons troost, inspiratie en talloze blauwdrukken om te leven. Ons verhaal voor 2023 is er om je te helpen om de wonderen van de natuur te vertalen naar jouw huis.”

Hier zie je de Flexa video over hun kleur van 2023 – Wild Wonder. Benieuwd hoe Wild Wonder op jouw muren staat? Download dan de Flexa Visualizer App via Google Play of de App Store.

Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl

Kleurenpalet van 2023: Lush

Bij de Kleur van het Jaar hoort ook uiteraard weer een kleurenpalet. Die van 2023 kreeg de naam ‘Lush’. Elk palet is samengesteld uit makkelijk toepasbare kleuren en staat weer voor een andere trend. Ook goed om te weten: van elke kleur binnen dit palet is een Flexa Kleurtester, zodat je kunt testen hoe de kleur op je muur staat zonder gelijk een heel blik verf te hoeven kopen.

1. Palet Lush: de voedende rol van de natuur op de geestelijke gezondheid

Het Lush kleurenpalet bestaat uit tinten geïnspireerd op tuinen en bossen. Groene kleuren, bruintinten en zachte lilatonen die ons een kalm en opgewekt gevoel geven en ons herinneren aan onze plek in de natuur.
Want je woonplek moet een plek zijn waar je het buitenleven als het ware kunt aanraken: waar je de natuur voelt en verbondenheid ervaart, zo is de gedachte.

Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl

2. Palet Buzz : het samen tot bloei komen en als collectief denken

De Buzz kleuren zijn vrolijke tinten als oranje en roze. Perfect in ruimtes waar mensen samenkomen, en geïnspireerd op de natuurlijke energie en biodiversiteit van weiden, prairies en graslanden. Ze brengen vitaliteit en verbondenheid in een ruimte, aldus Flexa.

Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl

3. Palet Raw: het verbinden van de oer-kennis van de natuur en ons daar door laten inspireren

De Raw kleuren zijn rijke natuurlijke tinten: stro, paddenstoel, oker en houtachtig bruin. Ze weerspiegelen de rijkdom en het creatieve potentieel van de natuurlijke hulpbronnen en patronen die we om ons heen zien, zo meent Flexa. Omdat het natuurlijke tinten zijn zullen ze in een ruimte nooit overheersen, en kun je ze combineren met meer gedurfde tinten, tipt Flexa.

Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl

4. Palet Flow: het meedeinen met het ritme van de natuur voor een evenwichtige levenscyclus

Het Flow palet bestaat uit tonen van schelp, grind en zand. Warme neutrale kleuren die fris en tijdloos aanvoelen. Ze zijn geïnspireerd op de getijden, golven en de natuurlijke ritmes van de aarde. De kleuren brengen balans en rust in huis en helpen je af te stemmen op de natuur.

Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2023 – flexa.nl

Meer beelden van Flexa’s Kleur van het Jaar 2023

Ook influencers gingen meteen aan de slag met Flexa’s kleur van 2023. Check de #wildwonder op Instagram. Interieurstylist Theo-Bert Pot, bekend van het programma Binnenstebuiten, zal vast ook weer een muurtje verven in die kleur. Check zijn Instagramaccount @theobert_pot.

Oók woonkleuren van 2023

Ook andere merken presenteerden hun kleur van het jaar, en volgens Histor en Karwei snakken we in 2023 allemaal naar groen op de muur. Histor komt met de blauwgroene tint ‘Vining Ivy’, Karwei zet in op dennengroen ‘Nordic Green’.

Vining Ivy (Histor)

Histor komt met ‘Vining Ivy’ als kleur van 2023: een tint blauwgroen. ‘Een trendy toevoeging aan de bestaande paletten of een elegant kleuraccent voor een meer traditionele vibe’, aldus Histor. En goed voor je gemoedsrust, zo stellen ze op histor.nl: ‘Blauw brengt rust, terwijl de smaragdgroene toon een gevoel van balans creëert’.

Annette Vraa, kleurexpert bij Histor, licht de keuze voor ‘Vining Ivy’ toe in een persbericht: “In deze periode na COVID zijn we op zoek naar eenvoud. De afgelopen jaren hebben een nieuw licht geworpen op het belang van rust en het genieten van de kleine dingen. Vining Ivy drukt dat gevoel perfect uit. De kleur zorgt voor ingetogen elegantie in de vorm van een accentmuur, maar je kunt er ook een statement mee maken door ‘m op de keukenkastjes te gebruiken. In kleine ruimtes is de rijke tint zeer geschikt als krachtig contrast in combinatie met een neutraal kleurenpalet. Met deze kleur krijgt zelfs de kleinste kamer een chique uitstraling.”

En, zo tipt Histor, gebruik voor een mooi evenwicht tussen muren, vloer of meubels, en accessoires vooral het 60-30-10-principe:

  • een hoofdkleur
  • een nuancekleur
  • een accentkleur
Histor Vining Ivy

Met Vining Ivy maakte Histor de volgende drie inspiratiepaletten:

1. Serenity

‘Elegantie in combinatie met het zachte van melkachtige pasteltinten, waterige kleuren en neutrale nuances. Serenity zorgt voor rust met royaal gebruik van neutrale en warme kleuren en lichte accenten.’
Tip van Histor:
‘Een 60-30-10 suggestie in dit palet is een het levendig blauwe Childhood Memory (PPG1040-2) als basis in combinatie met het verstilde groen van Frozen Rosemary (PPG1125-3) en de zachtpaarse tint Faded Allium (PPG1014-4).’

Histor palet Serenity

2. Origin

‘Origin staat garant voor lichte, hedendaagse ruimtes waar het gebruik van natuurtinten en houtsoorten zorgen voor warmte. Vining Ivy zorgt voor een vleugje betovering bij de natuurlijke tinten. De schoonheid van de natuur als basis, met een avontuurlijke knipoog.’
Tip van Histor:
Kleuren als het ingetogen bruin van Cool Clay (PPG1071-5) en meer uitgesproken grijsgroen van Rough Ride (PPG1036-5) vinden elkaar in combinatie met het subtiele crème van Limestone Block (PPG1102-2).’

Histor palet Origin

 3. Duality

‘Dit uitbundige palet van felle, heldere pasteltinten en sterke neutrale kleuren biedt een overvloed aan contrast. De veelzijdige kleur Vining Ivy zorgt binnen dit thema voor een glamoureuze retrostijl én een frisse, moderne sfeer. Het gebruik van neutrale kleuren maakt de combinaties eleganter en tempert de krachtige kleuraccenten.’
Tip van Histor:
‘Een 60-30-10-suggestie: de oranje pastel Citrus Sachet (PPG1198-3) als basis gecombineerd met het zomerse zachtgeel van Sightseer (PPG1210-3) en de zeetint Crystal Oasis (PPG1138-3) voor accessoires.’

Testen of een kleur uit het inspiratiepalet in je interieur past? Check de Histor MY color tester in een kleur naar keuze.

Histor palet Duality

Nordic Green (Karwei)

Volgens woonmerk Karwei is de Kleur van 2023 ‘Nordic Green’ – hier geïntroduceerd in een video. Karwei over deze kleur: ‘Deze frisse groengrijs tint is een prachtige natuurtint, en doet je denken aan de zee en het bos. De kleur van het jaar zie je veel in Scandinavië, waar de grijsgroen tint terugkomt in zowel de natuur als in de houten huizen.’ 

Een kleur die rust uitstraalt, aldus Karwei, en body geeft aan een ruimte zonder opdringerig te zijn. De kleur is goed te combineren met allerlei andere kleuren, zowel warme als koele tinten. In het Trendpalet 2023 combineert Karwei Nordic Green met andere natuurlijke (groen)tinten:

  • Normandy Green
  • Tuscan Olive Green
  • French Green
  • Oat Milk Beige
  • Dijon Brown

Nordic Green is onderdeel van Le Noir & Blanc: Karwei’s serie verven in vergrijsde tinten – vaak extra matte verven met een poederig effect. Daarmee krijg je een rijke doch ingetogen uitstraling, aldus Karwei. Ben je meteen geïnspireerd geraakt door deze kleurtinten? Dan kun je bij Karwei de Nordic Green tester kopen: een blikje met 100ml verf voor € 3,49.

BRONNEN: FLEXA | HISTOR | KARWEI 
BEELDEN: FLEXA KLEURENTRENDS 2023 – FLEXA.NL  | HISTOR KLEURENTRENDS 2023 – HISTOR.NL

Meer verf- en wooninspiratie


Gratis voor jouMeer Styling