Prachtig: dit Australische strandhuis – in de kleuren van bush & beach

Marloes Blom

20-10-2021 08:00:05

beach house

Gemma en Matt knapten een zielloos beach house aan de Australische zuidkust op. In het interieur zien we de adembenemende natuur terug. Want het stel liet zich leiden door de materialen en kleuren van de omgeving: bush & beach. Het dorpje Anglesea aan de Australische zuidkust, op zo’n 100 kilometer van Melbourne, voelt voor Gemma Gange als een warm bad. Haar grootouders kwamen er voor het eerst in de jaren veertig van de vorige eeuw. Sindsdien is het een vaste vakantiestek voor haar familie. Als meisje leerde ze er snorkelen, tuurde ze samen met opa door een verrekijker naar voorbijtrekkende walvissen in Straat Bass en ondernam ze met neefjes en nichtjes ‘little bush safari’s’ om koala’s en kangoeroes te spotten.

beach house

Gemma Gange en Matt Germanchis openden in Anglesea hun eigen restaurant, Captain Moonlite. Matt leidde als chef-kok de keukenbrigade, Gemma ontfermde zich over de gasten. Toen het restaurant dicht moest door corona bedacht het duo Fish by Moonlite, een culinaire viswinkel, pal aan de Great Ocean Road, de 243 km lange weg langs de zuidkust. Op de achtergrond te zien: terrazzobehang van Ferm Living.

Ontworpen om de elementen te weerstaan

Tot een paar jaar geleden woonde Gemma in Melbourne, samen met partner en chef-kok Matt Germanchis. Toen hij de kans kreeg om in haar geliefde Anglesea een restaurant te openen, was de beslissing snel genomen. “Het voelde heel natuurlijk om hier een huis te gaan zoeken.” Het houten pand, vlak bij de oceaan, was volgens Gemma overigens niet meteen liefde op het eerste gezicht. “Ik schrok tijdens de bezichtiging. Overal waren kleine hokjes en staken kabels uit muren en plafonds. Donker en zielloos vond ik het. De gemeente had het jarenlang gebruikt als kantoor. Maar we zagen gelukkig wel de potentie.” Het huis stamt uit de jaren 60 van de vorige eeuw, gebouwd in een karakteristieke stijl. “Je ziet ze overal aan de kust, dit soort houten beach houses. “Ze zijn ontworpen om de elementen te weerstaan”, legt Gemma uit. “Ze hebben kleine ramen, grote schoorstenen en degelijke, gepotdekselde wanden. Vergeet niet dat het hier kan stormen, in de zomer bloedheet is en in de winter kan vriezen.” Gemma nam het ‘project strandhuis’ op zich, terwijl Matt zich stortte op het restaurant. Het traject, van verbouwen tot inrichten, duurde zo’n vier maanden. Er leek volgens Gemma geen eind aan te komen. “Maar opeens voelde het goed, warm en rustig. Toen was het af.”

beach house

Het huis uit de jaren 60 is ontworpen om de elementen te weerstaan.

7x beach house sfeer – zo doe je dat

beach house

In de woonkamer hangt een ingelijste ‘hills hoist’ (droogmolen), een print van fotograaf Kara Rosenlund. Een Australisch icoon, aldus Gemma. Een variant op de bank is de ‘Rodeo Classic’ van BePureHome.

 

Tijdens de verbouwing verdwenen een aantal binnenmuren. “De woon- en eetkamer vormen nu samen met de keuken één lichte, open ruimte.” Boven de eettafel hangt een rotan lamp uit een plaatselijke winkel. HK Living heeft ook zulke modellen in de collectie. Vergelijkbare eetkamerstoelen vind je bij Muuto.

 
beach house

Gemma is dol op antiekmarkten en dat zie je terug. “Ik hoop altijd met iets unieks thuis te komen, zoals dit oude klokje.”

 
beach house

Gemma en Matt vonden het belangrijk om veel werkruimte in de keuken te creëren. “De tafel is een lerarenbureau uit de jaren 40. De stoelen zijn echte Bentwoods Nr. 14 van Thonet, misschien wel de beroemdste bistrostoel ter wereld.” Een vergelijkbare kleur van de keukenkastjes is Sikkens K2.10.60.

 

Binnen loopt door naar buiten. Op de veranda staat een opbergkist die dezelfde kleur heeft als de vloer in huis. “Op het eenvoudige maar aandoenlijke schilderijtje zie je een bushlandschap. De mandfles is gevuld met kurken die we hebben verzameld in ons restaurant.”

 

“Wij houden van lang tafelen. Ik dek de tafel mooi, Matt ontfermt zich over het eten.”

 

Een van Gemma’s favoriete hoekjes. “Nadat we de oorspronkelijke schoorsteen hadden weggebroken, bleef er een rare muur over. Mijn broer heeft toen een werkblad en een schap op maat gemaakt. Op die manier ontstond een praktische en speelse nis. Als ik een kopje thee zet, geniet ik van het licht dat valt op het blackbutt, de inheemse houtsoort die hij heeft gebruikt.”

CREDITS: TEKST LEO ALEXANDER SCHLANGEN | FOTOGRAFIE MARNIE HAWSON

Meer wooninspiratie á la dit beach house

  • Met mooi vergrijsde tinten, ruw hout en veel wit is het huis van Esther Horneman een oase van rust en licht. En een bron van inspiratie als het om zelfmaakideeën en originele interieuroplossingen gaat.
  • Of je nou gaat voor een uniek vintage meubelstuk of voor een accessoire – bij deze 5 vintage adressen kan je je hart ophalen.

Nu in de winkel!

Meer Binnenkijken