Een heerlijke wandeling door duin- en natuurgebied Meijendel (ZH)

Marloes Blom

16 September 2020

het Pannenduin in Meijendel

In Nederland valt nog zo veel te ontdekken, en te voet zie je altijd meer. Daarom in Seasons elke maand een wandeling, mét routebeschrijving, door een van de mooie natuurgebieden die ons land telt. Deze keer het Zuid-Hollandse duin- en natuurgebied Meijendel. De wandeling start bij het monumentale pand van het bezoekerscentrum, De Tapuit (A). In dit interactief ingerichte bezoekerscentrum, in 1840 gebouwd als stal, is van alles te lezen en te leren over het leven in de duinen. Voor wandelaars zijn er in het gebied verschillende routes uitgestippeld, elk met zijn eigen informatiebrochure en een kaart. Handig!

Zeelucht opsnuiven

De zon straalt uitbundig op deze zomerse dag, een goed begin voor het lopen van de geel gemarkeerde route. Al snel wandel je door de duinen, waar de struiken korter worden en het jacobskruiskruid welig tiert. De plant bloeit fraai geel, maar is in gedroogde vorm (hooi) giftig voor bijvoorbeeld paarden, omdat ze de lever aantast. Ook mensen moeten oppassen voor dit kruid, want bij huidcontact kan de plant zorgen voor een allergische reactie. Vlinders en bijen zijn er juist weer dol op vanwege de nectar en het stuifmeel. In het zand zijn verse afdrukken van reeënpoten te zien, een buizerd doorklieft de blauwe lucht. De geur van de zee hangt in de lucht. Even later is daar de zee, een kleine klim en je bent bij een uitkijkpunt (B) met bankjes. Dit is, ongeveer halverwege de wandelroute, een prima plek om even uit te rusten, over de zee te turen en de zeelucht op te snuiven. Een heel ander uitzicht biedt de Libellenvallei (C). In dit moerassige stukje natuur wemelt het van het leven. Door de ligging ten opzichte van de Noordzee en de aanwezigheid van zoutminnende planten en het zoete grondwater is dit een bijzonder stukje natuur. De naam Libellenvallei is niet overdreven: libellen scheren hier overal door de lucht en over het water. Zo kun je de grote keizerlibel, de gewone oeverlibel, de platbuik, de viervlek, de paardenbijter en de azuurwaterjuffer aantreffen. Maar ook vlinders zoals de sint-jacobsvlinder – zijn geliefde jacobskruiskruid is immers vlakbij – laat zich hier zien. Maar pas op waar je je voeten neerzet, want je wilt niet per ongeluk op een van de vele rugstreeppadjes (D) gaan staan die hier vrolijk rondspringen! Uitzicht zee Meijendel Natuurommetje Meijendel

Bij het meertje

Na het zeezicht en de Libellenvallei slingert het pad verder richting een naamloos meertje (E) dat is afgeschermd door een houten hek, omgeven door een zee van groen. Op het water dobberen eenden, een idyllisch plaatje. Een voorbijganger – gekleed in korte broek, verrekijker om de hals en naar eigen zeggen ‘een beetje’ vogelspotter – vertelt dat je hier soms op laaghangende takken ijsvogels kunt zien. Overigens komt ook de nachtegaal veel voor in Meijendel. Beide blijven vandaag verscholen, boerenzwaluwen en aalscholvers laten zich wel zien.

Weids uitzicht

Het is de moeite waard om even van de route af te wijken voor de beklimming van het Pannenduin, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt en waar de weidsheid van het mooie Meijendel goed tot je door kan dringen. Bijna terug bij het beginpunt is ook de beklimming van de Abelentop aan te raden. Hier wacht weer een mooi uitzicht, dit keer over de binnenduinen. Starend naar de horizon met de zon op je gezicht en een koel briesje dat de kop opsteekt… Geluk heet zoiets.

Routekaartje van natuurommetje Meijendel

natuurommetje Meijendel  

Ligging

Meijendel ligt aan de rand van Wassenaar. De route is 5 kilometer lang en het start- punt ligt aan het einde van Meijendelseweg bij bezoekerscentrum De Tapuit, Meijendelseweg 40-42, Wassenaar. De route is gemarkeerd met gele paaltjes.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Leiden of Den Haag bus 43 naar Wassenaar, uit- stappen halte De Kieviet. Vandaar is het circa een halfuur lopen tot het bezoekerscentrum: via het Wilhelminaplein RD over de Wilhelminalaan, die overgaat in de Berkenlaan, die weer overgaat in de Meijendelseweg. Auto: neem op de N44 (Rijksstraatweg) de afslag Wassenaar-Zuid. Volg de Van der Oudermeulenlaan naar links, gaat over in Stoeplaan. Op rotonde rechtsaf, Stoeplaan vervolgen. De Stoeplaan buigt naar rechts, direct na restaurant De Kieviet en bij stop- lichten linksaf. Op Y-splitsing rechtsaf, Wilhelminalaan. Wilhelminalaan gaat over in Berkenlaan. Berkenlaan gaat over in Meijendelseweg. Ga na de rotonde naar het parkeerterrein aan het einde van de weg. Of parkeer bij De Kuil en ga te voet verder. Het bezoekerscentrum vind je naast de pannenkoekenboerderij. Hier vind je meer informatie over de route, en kun je hem ook downloaden.

Horeca

Naast het bezoekerscentrum zit pannenkoekenboerderij Meyendel. Kijk voor de openingstijden op meyendel.nl

Honden

In grote delen van het duin aangelijnd toe- gestaan. In de gebieden Duintuin, het Monkeybos, Kijfhoek en Bierlap en Solleveld is het verboden voor honden. Reizen van Seasons bekijken? Dat kan hier. We raden je aan voor je op pad gaat te controleren of de vermelde adressen open zijn. Dit artikel verscheen in aangepaste vorm ook in Roots. CREDITS: TEKST LIEUWE VAN ALBADA | FOTOGRAFIE EDWIN GIESBERS | ROUTEKAARTJE CÉCILE VRINTE


Gratis voor jouMeer Natuur