Waarom een elektrische sfeerhaard zo enorm populair is

Marjolein ter Braak

6 August 2020

Elektrische sfeerhaard

Nu we massaal worden gestimuleerd om van het gas af te gaan en over te gaan op alternatieve brandstoffen, bijvoorbeeld stroom, heeft dat voor apparatuur die op gas werken uiteraard gevolgen. Denk hierbij aan gasfornuizen, CV-ketels en gashaarden.

-Dit artikel is in samenwerking met Droomkachels.nl-

Er zal niet of in mindere mate in het produceren van nieuwe apparatuur op gas worden geïnvesteerd. Zo’n verandering biedt ook kansen tot innovatie. Fabrikanten en ontwerpers springen daar handig op in. De inductiekookplaat, de pellet ketel en de elektrische haard zijn dan ook bezig aan een stevige opmars. De techniek van elektrische haarden verbetert nog elke dag en de vlammen zijn zo realistisch dat je het verschil met een gashaard nauwelijks ziet. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de gashaard langzaam uit bestaande woningen verdwijnt en door een elektrische haard wordt vervangen. Veel nieuwbouwwoningen hebben geen gasaansluiting meer zodat de keuze voor een elektrische haard snel is gemaakt.

Zeer zuinig en efficiënt

Elektrische apparatuur is tegenwoordig zeer zuinig in gebruik. Dat geldt ook voor een elektrische haard. Bij een elektrische (sfeer-)haard zonder verwarmingsfunctie varieert het stroomverbruik van 10 tot 60 Watt. De kosten bedragen dan € 0,02 tot € 0,03 per uur. Wanneer je een elektrische haard met verwarmingsfunctie hebt, ligt het stroomverbruik tussen 1000 en 2000 Watt. De kosten bedragen dan circa € 0,22 tot € 0,39 per uur. Elektriciteit is in verhouding met gas goedkoper en wordt bovendien milieuvriendelijk opgewekt door windmolens en zonnepanelen.

Bijverwarming in elke ruimte

Zoals hierboven al is aangehaald, bestaan er twee soorten elektrische haarden, namelijk met en zonder verwarmingsfunctie. Wanneer je een elektrische haard aanschaft met een verwarmingsfunctie is die perfect als bijverwarming in je woonkamer, keuken, slaapkamer of aanbouw. Zeker als je een koukleum bent is het erg aangenaam de haard eventjes in te schakelen en daarbij te zitten. Ook in het voor- en najaar, als de verwarming niet wilt aanspringen, is een elektrische haard met verwarmingsfunctie ideaal. Het wordt afgeraden om een elektrische haard met verwarmingsfunctie als hoofdverwarming te gebruiken aangezien deze hier te weinig vermogen voor heeft. Dat kan uiteindelijk flink in de papieren lopen tot wel een paar honderd euro. Wil je alleen van het vlammenspel genieten? Schakel dan heel eenvoudig de verwarmingsfunctie uit, dat scheelt ook nog eens in de energiekosten.

Sfeermaker ten top

Met een elektrische sfeerhaard tover je eenvoudig een kille of kale ruimte in een sfeervolle ruimte om. Een elektrische haard is echt een sfeermaker bij uitstek, biedt huiselijkheid en (optioneel) sfeervolle warmte. Vlammen worden bijna altijd met gezelligheid en warmte geassocieerd. Vlammen van een elektrische sfeerhaard zijn tegenwoordig zo verbluffend mooi, realistisch en levendig dat ze nauwelijks van echte vlammen te onderscheiden zijn. Veel mensen zullen ze voor echte vlammen aanzien. Er zijn verschillende technieken waarmee de vlammen worden gemaakt. Een er van is die met een fijne waternevel. Opstijgende rook (waterdamp) en een houtset worden met ledlampen verlicht. De houtset lijkt echt te branden en samen met de opstijgende damp ontstaat er een zeer realistisch en bijzonder fascinerend vlammenspel. Een andere techniek maakt gebruik van hele kleine, gebogen spiegeltjes die op een onregelmatige manier op een as zijn geplaatst. Door deze as met spiegeltjes te laten draaien en te verlichten, ontstaat het effect van flakkerende vlammen die continue, zeer speels en onregelmatig bewegen.

Veelzijdig en gepersonaliseerd

Behalve dat je een elektrische sfeerhaard bijna overal in huis, op kantoor of in een restaurant kunt plaatsen, is een sfeerhaard veelzijdiger dan je denkt. Zo kun je zelf het vlambeeld personaliseren. Harder, zachter, van sfeervolle vlammetjes tot gekleurde discovlammen. Om het nog echter te laten lijken, produceren sommige sfeerhaarden het knisperend of knetterende geluid van vuur. De inbouwmogelijkheden zijn ongekend. De sfeerhaarden kunnen in kasten, tafels en overige meubels worden ingebouwd. Helemaal trendy is het plaatsen van een elektrische sfeerhaard onder de televisie. Dat was bij een gashaard sterk af te raden omdat die ook aan de achterkant veel hitte afgaven. Dat is uiteraard niet goed voor uw televisietoestel. Omdat sfeerhaarden niet aan de achterkant warm worden, zijn die wel uitermate geschikt om onder een televisie te (laten) plaatsen. De keuze in uitvoering, stijl en afmetingen is enorm. Of je nu gaat voor modern, klassiek, industrieel of landelijk. Bijna alles is mogelijk.

Eenvoudig te installeren

Nadat je hebt bepaald waar je sfeerhaard het beste tot zijn recht komt, hoef je nog alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en het “vuur” brandt. Geen rook, geen stof maar plug-and play. Erg gebruiksvriendelijk. Houd je ervan om je inrichting zo af en toe te veranderen of ga je verhuizen? Geen probleem, je verhuist je elektrische sfeerhaard heel eenvoudig naar een nieuwe plek. Als er maar een stopcontact in de buurt aanwezig.   BEELD: DROOMKACHELS.NL


Gratis voor jouMeer Advertorial