Tuintjes in potten – tuinklusje voor maart – april

Mariëtte Laan

27 March 2020

Tuintjes in potten - Brunnera macrophylla, Fragaria vesca, Anemone nemerosa

PRODUCTIE MAAYKE DE RIDDER EN JULIET ROBERTS

Tuintjes in potten, leuker wordt een tuinklusje niet… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusje in maart-april. Tuinieren in potten vraagt om slimme keuzes. Blauw en wit lichten schaduwhoekjes mooi op. En een warme standplaats wordt nog zonniger met gele en rode bloeiers. 2x inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Nog 4 heerlijke plantencombinaties vind je in het aprilnummer dat nu in de winkel ligt, maar dat je ook online kunt bestellen. Profiteer nu tijdelijk van de gratis verzending. EXTRA Het leuke van deze plantencombinaties die in hun pot of bak nu al een mini-border vormen, is dat ze in het najaar zo de grond in kunnen, waardoor de planten meteen ook de ruimte krijgen die ze nodig hebben.

Tuintjes in potten 1: schaduwminnend blauw en wit

Tuintjes in potten - Brunnera macrophylla, Fragaria vesca, Anemone nemerosa Een fris ogende combinatie van Kaukasische vergeet-me-nietjes (Brunnera macrophylla), bosanemonen-en aardbeien, die allemaal van schaduw en vochtige grond houden. De witte bloemen van de bosanemoon pikken het zilver gemarmerde blad van de Brunnera mooi op. De kleine felblauwe bloemen voegen luchtigheid en beweging toe, terwijl de stengels de kleur van de houten bak weerspiegelen. Het gekartelde blad van de bosaardbeien verzacht de lijnen van de rand.

Plantenlijstje

Tuinieren in potten - Brunnera vesca, Fragaria moschata, Anemone nemerosa van links naar rechts: 4x bosaardbei (Fragaria vesca) H 20 cm, BLOEI 4-10 3x Kaukasische vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla) H 40 cm, BLOEI 3-4 8x bosanemoon (Anemone nemorosa) H 25 cm, BLOEI 4-5 Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla) Verrassend aan het Kaukasische vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla) is dat hij eerst in de lente met fijne hemelsblauwe bloemetjes bloeit en daarna groot hartvormig blad ontwikkelt.

Tuintjes in potten 2: vurige voorstanders van volle zon

koekblik - tuinieren in potten - salvia's Oude koekblikken zijn perfecte plantenbakken. Een passende match voor dit verweerde, rode blik is de combinatie van het rood van Salvia microphylla ‘Hot Lips’ en het blauwe zwenkgras. De fijne piekerige structuur van het siergras vormt een levendig contrast met het zachte, groen-grijze, geurende blad van de gewone salie. Ideaal voor deze mini-border is een zonnige plaats in vochtige, goed doorlatende grond.

Plantenlijstje

Salvia - Salvia 'Hot Lips' - blauw zwenkgras Van links naar rechts: 1x echte salie (Salvia officinalis) H 30-60 cm, BLOEI 5-8 1x salie (Salvia microphylla ‘Hot Lips’) H 70 cm, BLOEI 6-11 2x zwenkgras (Festuca glauca) H 40 cm, BLOEI 5-7 Echte salie (Salvia officinalis) is een winterharde, groenblijvende meerjarige struik en heeft aromatische grijsgroene bladeren die geweldig zijn voor culinair gebruik. In de vroege zomer produceert deze Salvia kleine lila-blauwe bloemen.

Verzorging van tuintjes in potten, zo doe je dat

  • Water: ’s zomers droogt de aarde snel uit, hoe kleiner de pot hoe sneller. Met wat water op de schotel heeft de plant een voorraad voor de dag. Heb je veel potten denk dan eens aan een automatisch gestuurd watersysteem.
  • Afwatering: leg onder in de pot hydrokorrels of potscherven en daarop de aarde. Plaats onder de pot een schotel met daartussen eventueel pottensteuntjes om de afwatering optimaal te krijgen.
  • Voeding: voeg tijdens de bloei elke twee weken vloeibare mest toe aan het gietwater. Of voeg aan de grond, bij het planten, gecoate mesttabletten van Osmocote of Pokon toe. Daarmee kunnen de planten de hele zomer toe.

TIP Gooi oude manden, blikken of bakken niet zomaar weg. Planten groeien en bloeien hier namelijk net zo graag in een als in een pot. Maak wel gaten in de bodem zodat het water weg kan lopen, anders gaan de wortels rotten. Je kunt elke bak bekleden met een op maat gesneden plastic pot of een stevige(vuilnis)zak of de zak waarin de potgrond heeft gezeten. Ook daarin maak je dan gaten voor de afwatering. PRODUCTIE MAAYKE DE RIDDER EN JULIET ROBERTS | FOTOGRAFIE EN TEKST MAAYKE DE RIDDER

Tijd over? Check deze tuinklusjes.

   


Gratis voor jouMeer Tuin