Handige tips: zo krijg je de mooiste cyclamen

Marene Hendriksen

21 februari 2019

cyclamen

Cyclamen geven kleur aan de winterborder. De lila, roze en witte vlaggetjes trotseren vorst, wind en sneeuw – als het moet. Voor liefhebbers zijn vooral de blaadjes bijzonder, van zilvergrijs gemarmerd tot pijlvormig. Cyclamen bloeien veel langer dan seizoensgenoten als krokus, sneeuwklokje en winterakoniet. Een favoriet bij veel tuinliefhebbers dus. Wij delen een aantal handige tips om ze zo mooi mogelijk te houden.

Tips voor de mooiste cyclamen

  • Kies de standplaats zorgvuldig; cyclamen verwilderen spontaan, net als krokussen en sneeuwklokjes.
  • De knolletjes houden van een schaduw- én kalkrijke plek in de tuin.
  • Tuinier je op klei of arme zandgrond, meng dan de aarde in de plantgaten 1:1 met bladaarde. Op klei kun je brekerzand of fijn grind/grit bijmengen. Voeg jaarlijks in de zomer een dosis bladaarde toe aan de bodem in de vorm van een mulch. Probeer de zaaddozen (krulle- tjes) te sparen.

cyclamen Cyclamen

  • Leuke buren voor cyclamen zijn stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris),boerenkrokus (Crocus tommasinianus), sterhyacint (Scilla siberica), lever- bloempje (Anemone hepatica), winter- iris (Iris unguicularis), helmbloem (Corydalis solida), holwortel (Corydalis cava), kerstrozen (Helleborus), labra- dorviooltje (Viola labradorica), een laag blijvende elfenbloem (Epimedium) of probeer eens grijsbladige cyclamen tussen zwart gras (Ophiopogon planis- capus ‘Niger’).
  • In de zomer verliezen cyclamen hun blad; combineer ze daarom met schaduw minnende (bodembedekken- de) soorten die dan mooi zijn, zoals goudaardbei (Waldsteinia ternata), longkruid (Pulmonaria), varensoorten als dubbelloof (Blechnum spicant), lievevrouwebedstro en lage klimopsoorten.

cyclamen Cyclamen

  • Laat de schoffel in de schuur staan om te voorkomen dat je de knollen en nakomelingen beschadigt.
  • Ze zijn gevoelig voor vraat van snuitkeverlarven. Begiet ze daarom binnen en buiten preventief met aaltjes (Larvanem via www.koppert.nl).
  • Deze mooie planten kunnen vochtig staan, maar echt nat gaan ze rotten. Pas hier dus goed mee op.

TEKST MIRJAM ENZERINK FOTOGRAFIE MAAYKE DE RIDDER

Lees ook:

Wooninspiratie: schoonheid van de sering  Cactussen: onze favorieten  7x inspirerende plantenhoekjes  4 favoriete winterbloeiers in de tuin  DIY: terrarium in een glazen pot maken


Gratis voor jou



Meer Tuin