Syngonium neon robusta: makkelijke kamerplant met pastelroze bladeren

Marloes Blom

9 January 2022

Syngonium neon robusta

Pastelroze, pijlvormige bladeren, tsja, dan heb je ons… En dan is de Syngonium neon robusta ook nog eens makkelijk blij te houden én zuivert hij de lucht. Wij zijn dol op deze roze kamervriend en vertellen je alles wat je over ‘m moet weten.

Tropische familie

De Syngonium neon robusta behoort tot de Aronskelkfamilie (Araceae), net als de Philodendron waarop hij best wat lijkt. Van nature groeit hij in de tropen – in het regenwoud van Midden- en Zuid Amerika. Daar klimt hij omhoog langs bomen en grote planten. Het is dus van oorsprong een klimplant. Syngonium neon robusta

Water, licht & voeding

Water Zorg dat de aarde altijd licht vochtig is, maar voorkom dat zijn wortels in het water staan. Driemaal per week volstaat – en dan bij voorkeur regenwater én op kamertemperatuur. ’s Zomers knapt hij op van een sproeibeurt; denk aan zijn tropische roots…. Licht Geef deze plant een licht plekje maar vermijdt direct zonlicht – daarvan verbranden zijn bladeren. Omdat hij naar het licht toe groeit is het handig om de Syngonium ongeveer eens per week een kwartslag te draaien. Zo voorkom je dat hij naar één kant op groeit. Per jaar vormt hij zo’n zes tot zeven bladeren. Hij bereikt binnenshuis bij lange na niet de hoogte die hij in het oerwoud kan behalen (met dank aan een boom als steun), maar de stengels kunnen toch tot wel twee meter worden. Als hij daarvoor de ruimte krijgt natuurlijk, qua pot. Voeding Geef ‘m in de lente en zomer tweemaal per maand wat plantenvoeding. Let op: deze knappe kamerplant is wel giftig bij inname – dus houd je huisdieren en kinderen uit de buurt van ‘m als ze de neiging hebben aan bladeren te komen. Syngonium

Stekken

Stekken is eenvoudig, zoals je op onderstaande video ziet. Binnen korte tijd heb je dan nog een roze vriendje om voor te zorgen (of om cadeau te geven).

Kopen

Je kunt deze roze soort, mits op voorraad, onder meer bestellen bij plantje.nl, 123planten.nl en sprinklr.co en steckje.nl. Let goed op de afmeting die in de beschrijving wordt vermeld. Deze Syngonium wordt vaak verkocht in klein formaat; bij plantje.nl en 123planten.nl kun je wel terecht voor een grotere variant.

Andere Syngoniums

Je hoeft niet van roze te houden om dol te zijn op Syngoniums; er zijn verschillende soorten Syngoniums. De meest bekende soort is de Syngonium podophyllum, ook wel bekend als ‘arrowhead plant’, met groene bladeren en een witte nerf. Wij vallen vooral voor degenen met een meer unieke look (die zijn helaas ook zeldzamer), zoals deze:

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Toni (@theplantaddicted)

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Crazy Aroid (@crazy.aroid)

BEELDEN: iSTOCK (HEADER) | UNSPLASH

Meer lezen


Gratis voor jouMeer Kamerplanten