Slow design: unieke organisch gevormde meubelstukken van hout

Marloes Blom

29 November 2020

Meubelmaker Jan Gunneweg laat bomen model staan voor zijn ontwerpen – die variëren van ‘takkenkast’ tot ‘human bike’. Maar wie zo’n organisch gevormd meubelstuk in huis wil, moet wel wat geduld opbrengen. slow design Vanaf het moment dat Jan Gunneweg kon lopen, was hij met hout bezig. Boomhutten, bootjes; hij bouwde het als kind allemaal. Jan volgde een opleiding tot scheepsbouwer en sportte daarnaast fanatiek. In beide uitblinken was geen optie. Hij koos voor de topsport. Zijn jongensdroom: de beste schaatser van de wereld te worden. Toen hij die droom door twee langdurige blessures moest laten varen, viel hij in een zwart gat. Als afleiding ging Jan racefietsen in de duinen bij IJmuiden. Jan: “Daar staan de Koninklijke Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel. Niet mooi, wel een bewijs van menselijke genialiteit. Rijdend op mijn aluminium racefiets bedacht ik: wat als ik nou een fiets kon maken van materiaal uit de mooiste fabriek ter wereld, het bos? Toen ik dat had besloten, viel het gat dicht en had ik weer een doel. Voor mijn afstudeeropdracht maakte ik een boot én een fiets – de Human Bike – en toonde die tijdens de eindexamenexpositie van 2004.” Naar aanleiding daarvan kreeg Jan zijn eerste opdracht: een rolstoel maken. Met dat stukje vakmanschap was zijn bedrijf geboren. Vijf jaar later heeft hij een eigen werkplaats aan de rand van Alkmaar, waar de fiets als bewijs van zijn start de muur siert in het kantoor erboven. slow design

De boom dicteert het ontwerp

Mooie ontwerpen zijn niet genoeg voor Jan: “Een mens moet een missie hebben.” Hij bedacht dat hij mens en natuur met elkaar in harmonie wilde brengen. Zo ontstonden nieuwe ontwerpen, zoals de plamp – een lamp met ruimte voor planten – en de takkenkast. In plaats van dat hij het hout van een bepaalde boom voor een kast gebruikt, dient de boom als voorbeeld voor het meubel. Planken worden in vorm van de boom aangebracht en de gps-coördinaten van het betreffende model staan erin gefreesd. “Mensen tikken die locatie in en gaan er ook daadwerkelijk naartoe, het bos is.”

slow design

Bijzonder ontwerp: de takkenkast.

slow designDe gps-coördinaten van de ‘modelboom’ worden in het meubel gefreesd.

Op de vip-lijst

Jan gunt iedereen een Gunneweg, maar door de toenemende werkdruk kreeg hij last van stress. “Ik merkte dat mijn producten niet langer perfect en van de juiste kwaliteit waren.” Onacceptabel voor een perfectionist als Jan. Om weer plezier in zijn werk te krijgen, moest er iets veranderen. “Sinds twee jaar werk ik zonder deadlines. Nieuwe klanten komen op een vip-lijst. Daarop is te zien wanneer je aan de beurt bent. Om mensen iets te geven om naar uit te kijken tijdens het wachten, bedacht ik een gadget: een kistje.” Het kistje, in de vorm van een boomtak, zit op slot én er zit iets in. Wat dat is, blijft een verrassing. Jan bewaart de sleutel tot de aflevering. “Sommige klanten kunnen bijna niet wachten met openmaken tot ik weg ben. Het kistje maakt het wachten leuk en bewijst dat mijn werkwijze werkt. En die brengt mij rust. Ik sta niet alleen anders in het werk, maar ook in het leven.”

slow design

Wie geduld heeft, wordt beloond: in het vip-kistje wacht een verrassing bij aflevering van het meubel.

Veerkracht

Zijn positieve instelling helpt hem bij tegenslag. Want tussen interview en het verschijnen van dit nummer ging Jans werkplaats – inclusief al zijn machines, houtvoorraad en zijn afstudeer-modellen – in rook op. Maar Jan gaf de moed niet op. Dankzij alle hulp in de vorm van nieuwe machines, ruimte, houtvoorraad die hij kreeg aangeboden, was hij al snel weer aan de slag.

Meer moois van hout

CREDITS: TEKST RENATE WILMS | FOTOGRAFIE ERIK BOSCHMAN


Meer Shopping