Zo houd je rotan mooi: tips en restauratie

Anne Bonthuis

8 September 2018

rotan

Stoelen, manden, lampen, krukjes. Wij snappen de rotantrend helemaal. Rotanmeubels en -accessoires zijn warm, natuurlijk en sfeervol. Bovendien kun je ze zowel binnen als buiten zetten, want het materiaal (afkomstig van de rotanpalm) kan wel tegen een stootje. Benieuwd hoe je rotan lang mooi houdt? Bekijk dan onze tips en restauratieadresjes. 

3 onderhoudstips voor rotan

  1. Stof je rotanmeubel of -accessoire regelmatig af met een microvezeldoek.
  2. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil tusen de strengen kun je een zachte borstel of tandenborstel gebruiken. Boen nooit te hard om beschadiging van de laklaag te voorkomen.
  3. Als je merkt dat de laklaag slijt, kun je opnieuw lak aanbrengen. Maak het rotan dan eerst goed schoon met een sopje, laat drogen en breng een goede blanke buitenlak of bootlak aan. Lak uit een spuitbus is hiervoor te dun.

Sommige mensen denken dat je rotan nat moet houden, zodat het niet uitdroogt. Dat is een fabeltje. Het materiaal kan alleen uitdrogen en stukgaan als de laklaag eraf is gesleten. Dat is wel het beste moment om je meubel- of accessoire een andere kleur te geven, omdat de verf dan beter hecht. Stoelen: Trendhopper (links) en Ztijl.nl 

Restauratieadressen

  • Bij allround vlechtwerkvormgever Esmé Hofman kun je terecht voor vlechtwerk (ze is specialist in fijnscheenwerk), restauratie van rotan meubels en workshops in de wereldwijd meest voorkomende (mand)vlechttechnieken.
  • Aangeenbrug’s Mandenmakerij en Rotan Meubelfabriek is sinds 1890 gespecialiseerd in vlechtwerk. In hun werkplaats restaureren ze stoelen, ligbedden, babywiegjes en meer.
  • Stoelenmatterij Kramer is al jaren gericht op het restaureren, repareren en maken van rieten meubels en antiek. Vooral stoelen en matten.

Rotan in Seasons

Seasons nam een kijkje in het Zuid-Afrikaanse vakantiehuis van Anett Jorméus. Zij maakte de muren ruw, liet het houtwerk ongepolijst en de leidingen stoer in het zicht. De vintage meubels passen verrassend goed bij het originele karakter van het Victoriaanse huis, zoals prachtige rotan stoelen. Benieuwd? Lees dan de nieuwe Seasons!

Foto: Warren Heath

Lees ook:

4 favoriete adressen voor oude bouwmaterialen 4 favoriete adressen voor brocante 5 brocante markten in september waar je hebberig van wordt 5 leuke adressen voor tweedehandsspullen


Gratis voor jouMeer Adressen