Groene geest: Sprinklr oprichter Suzanne van Straaten

Marloes Blom

27 november 2021

sprinklr

In Seasons elke maand de rubriek ‘Groene Geest’: gesprekken met denkers die platgetreden paden vermijden. Deze keer praten we met groenliefhebber, ondernemer, en doorzetter Suzanne van Straaten – oprichter van Sprinklr, Nederlands nr. 1 webshop in biologische tuin- en kamerplanten. Sprinklr Als kind wilde Suzanne (39) kattenpsycholoog worden; het werd een studie rechten in Maastricht. De advocatenwereld beviel haar niks, ze ging naar Malawi om voor het World Food Programme van de Verenigde Naties te werken. In 2016 begon ze Sprinklr, nu Nederlands nr. 1 webshop in biologische tuin- en kamerplanten en ze verraste zichzelf toen ze merkte ‘hoeveel plezier het geeft om de hele dag tussen de planten te zitten’. Duizendpoot Suzanne woont met Jaap en hun drie kinderen in Amsterdam, in een huis met een kleine, wilde tuin vol inheemse planten. Meer info op sprinklr.co

Geraakt

“Mijn balkonplanten op driehoog-achter, toen ik nog in de binnenstad van Amsterdam woonde, deden het helemaal niet goed. Ik wist ook eigenlijk niet hoe ik ze moest verzorgen. Hetzelfde zag ik bij mijn vrienden gebeuren. Ik vind niks zo erg als afstervende planten, dat voelt als falen. Toen hoorde ik een verhaal van een Vlaming die de Belgische steden wilde vergroenen. Dat raakte me in mijn hart. Ik dacht: dat wordt ook míjn missie! Maar dan in Nederland. In diezelfde tijd kwam een rapport van Greenpeace uit over pesticiden in tuinplanten. Op meer dan 95 procent van de tuinplanten in tuincentra bleken middelen te zitten die schadelijk zijn voor insecten. Denk je dat je goed bezig bent op je balkonnetje, blijken al die plantjes boordevol gif te zitten. Ik vond het shocking. En het versterkte mijn voornemen: ik ga biologische tuin- en kamerplanten verkopen én ik ga erbij vertellen hoe je planten moet verzorgen. Weet je dat niet, dan ben je nog nergens. In mei 2016 zette ik Sprinklr op.”

Volhouden

“Bij gebrek aan zolderkamer begon ik mijn bedrijf in de slaapkamer. Al die planten en zakken potgrond moesten twee smalle trappen op. Sommige kratten waren zelfs te breed voor de trap. Als Jaap en ik ’s avonds gingen slapen, vonden we tuinaarde tussen de lakens. Wat wás ik blij toen ik mijn voorraad bij een boer aan de rand van het erf mocht stallen. De eerste keer dat ik er daarna kwam, hadden de schapen de helft van de planten opgegeten. Ik vond het érg, maar ik lachte me ook suf. We hebben de idiootste dingen meegemaakt en heel moeilijke momenten gekend, bijvoorbeeld toen onze twee belangrijkste financiers afhaakten. Je houdt ’t alleen maar vol als je er zo nu en dan ook heel hard om kunt lachen.”

Beretrots

“Ik run Sprinklr samen met Liedewij Loorbach, journalist en plantenkenner. We zijn nu met acht vaste medewerkers en tien freelancers, een topteam. Maar ik had het ook niet gered zonder een heleboel – laat ik maar zeggen – ‘toevallige’ voorbijgangers. Iemand die me een gratis fotoshoot gaf, een ander gaf gratis advies. Ik kwam bij Wietse Lek, een van de drie biologische kamerplantenkwekers in Nederland. Dat was nog helemaal aan het begin, ik had nog niks. Maar hij nam me serieus en legde me heel veel uit. Zo veel bereidheid van mensen om belangeloos te helpen, dat doet wat met me. Al die kleine zetjes bij elkaar hebben ons bedrijf gebracht waar het nu staat. Jaap zit niet in het bedrijf, maar naast Liedewij is hij wel mijn allerbelangrijkste steun geweest. Ik heb echt veel slapeloze nachten gehad als er weer eens geldzorgen waren. Dan was ik niet gezellig en niet scherp. Hij heeft nooit gemopperd, nam de zorg voor de kinderen van me over en zette zijn dure pakken op Marktplaats om maar weer wat euro’s binnen te krijgen. Hij heeft nooit gezegd: ‘Zou je de stekker er niet eens uit trekken?’ Hij zei altijd: ‘Dit hoort er bij’. Nu is hij beretrots.”

Inheems

“Op het gebied van biologisch eten is ons bewustzijn een stuk verder dan vijf jaar geleden en biodiversiteit staat veel duidelijker op de agenda. Maar ik ben bang dat veel te veel mensen niet weten dat de plantenteelt ook een industrie is waar op te grote schaal gif gebruikt wordt en die energie vréét. Midden in de winter worden megagrote kassen warm gestookt alleen omdat wij al in februari bloeiende viooltjes in de tuin willen zetten. Na een paar weken kunnen die de kliko in. Je kunt veel beter inheemse, vaste planten nemen, die worden ook nog eens elk jaar groter en mooier. En je hebt erbij die al heel vroeg bloeien. Ik vind het erg dat er planten verkocht worden met het label ‘goed voor de bijen’ waar ondertussen gewoon pesticiden op zitten, zodat ze er in de winkel mooi uitzien. Dat kun je beter niet in je tuin zetten. Ik zie het zo: we zijn met z’n allen in een val getrapt van almaar meer en mooier en meer gemak. We zouden ons veel vaker de vraag moeten stellen: is dit nodig? Ik weet het antwoord wel.”

Voldoening

“Onze middelste, Maeve, is eigenlijk tegelijk met Sprinklr geboren. Ze ging overal mee naartoe. Als ik bestellingen met de auto wegbracht, was ze nauwelijks te zien tussen het groen van de planten. Ik nam haar ook mee naar besprekingen met mannen in pakken, over financiering of inkoop. De eerste keer vond ik dat doodeng, daarna niet meer. Ik was toch al een vreemde eend in de bijt, dan kon een kind er ook nog wel bij. En iedereen reageerde heel leuk, dat was geweldig. De kinderen vinden de planten geweldig, bij events willen ze niets liever dan helpen sjouwen. Jaap en ik leren hen om respect voor de natuur te hebben, die zo waanzinnig mooi in elkaar zit. We geven ze ook mee hoe veel voldoening het geeft om voor de natuur te zorgen en wat je daarvoor terugkrijgt. Op hun beurt hebben mijn kinderen mij geleerd om los te laten, te genieten van kleine momentjes. Zonder hen had ik waarschijnlijk nog harder gewerkt. Dan was het misschien niet goed met me gekomen.”

Onbevangen

“Ik ben intens gelukkig. Waar ik zo hard voor gewerkt heb en waar mijn hart zó in zit, lijkt gelukt te zijn. Vooral toen we in mei vijf jaar bestonden, voelde ik dat heel sterk. Ik werk met bijzondere mensen aan een bijzondere missie, heb tevreden klanten en zie dat biologische kwekers dankzij onze vraag groeien. Toen ik begon, besefte ik niet goed waar ik instapte, hoe groot dit kon worden. Ik geloof ook niet dat die naïviteit erg is. Volgens mij is het goed om onbevangen te kijken en ervaren door te doen. Het is net als met planten bezig zijn: gewoon doen. Had ik tevoren geweten hoeveel uren en hoeveel slapeloze nachten het me zou gaan kosten, dan was ik er misschien nooit aan begonnen. Daar moet ik nu niet aan denken. Ik hoop echt dat wij met Sprinklr de plantensector groener kunnen maken en dat mensen niets anders meer willen dan gezonde, inheemse planten die de natuur verrijken én waarvan je een leven lang plezier hebt.” Sprinklr CREDITS: INTERVIEW ANNEMARIE BERGFELD | FOTOGRAFIE LODE GREVEN

Meer lezen


Gratis voor jou



Meer Kamerplanten