Geranium (ooievaarsbek): topper in de tuin

Mariëtte Laan

16 juni 2018

bloemenborder - durf te plukken

Geranium, ook wel ooievaarsbek genoemd, is een topplant. Want voor elke plek in de tuin – van schaduw tot volle zon en van nat tot heel droog – is er wel een te vinden. Raak je even de weg kwijt tussen het enorme aanbod bij kwekerij De Border dan wijst geranium-expert Joost Bouhuis je de weg. Joost is gegrepen door de enorme veelzijdigheid en lange bloeiperiode van de tuingeranium. “We verkopen hier niet alleen planten, we hebben ook veel voorbeeld-borders. Ze beslaan ongeveer de helft van het totale kwekerijoppervlak. Erin staan allerlei soorten geraniums, gecombineerd met andere vaste planten.”

Geranium

Geranium-expert Joost Bouhuis van kwekerij De Border.

5x favoriete geranium van Joost

  • G. ‘Kahn’, een compacte bodembedekker (h 35 cm) met roze-paarse bloemen. Een gezonde soort, heel sterk. Bloeitijd: van mei-juni tot laat in het jaar.
  • G. renardii is een groenblijver (h 30 cm). Mooi wollig blad, grijsachtig van kleur. De bloemen zijn wit, met blauwpaarse aders. Bloeitijd: mei-juli.
  • G. ‘Anne Thomson’ (h 40 cm) is het lagere zusje van ‘Ann Folkard’ en heeft een spreidende groeiwijze, lekker bossig. De bloemen zijn violet, met een zwart hart. Bloeitijd: juni-oktober.
  • G. sanguineum ‘Apfelblüte’ is een laagblijvende bodembedekker (h 15 cm) met zachtroze bloemen, die het ook goed doet op droge plekken. Bloeitijd: juni-oktober.
  • G. ‘Rozanne’ is een wat grotere bodembedekker (h 60 cm) met blauwe bloemen met een wit hart. Bloeitijd: juni-november.

Mooie combinaties met geranium

  • Een witbloeiende Geranium cantabrigense met vrouwenmantel (Alchemilla), klokjesbloem (Campanula poscharskyana) en een Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera). Die laatste bloeit het eerst, vanaf april, gevolgd door de geranium. Het kleine bloemetje van de klokjesbloem gaat daarna mooi over de geranium heen hangen.
  • G. sanguineum met salie Salvia nemorosa ‘Caradonna’: het zachtroze van de geranium past goed bij de donkerpaarse tint van de salie. De geranium bloeit weelderig van juni tot september. De salie begint eerder. Als je die tussendoor afknipt, krijg je een tweede bloei in september. Doen dus.
  • G. ‘Rozanne’ als bodembedekker onder een donkerpaarse of witte vlinderstruik (Buddleja). ‘Rozanne’ heeft blauwe bloemen met een wit hart en bloeit de hele zomer.
  • G. pratense ‘Mrs Kendall Clark’ met Rosa ‘Schneeflocke’, een compacte bodembedekkende, wit bloeiende roos, die bloeit van mei tot de eerste vorst. De bijzonder mooie, grijsblauwe bloemen met witgrijze adering van de geranium komen hier bovenuit!
  • G. psilostemon met een zwarte ereprijs Veronicastrum sibiricum ‘Red Arrows’. De geranium heeft magentarode bloemen in juni-juli en wordt bijna een meter hoog. In het late najaar komt de ereprijs daar bovenuit met een donkere stengel en een mooie aarvormige, paarse bloei.
Geranium

Scheuren van een pol Geranium.

Zelf Geranium vermeerderen, een makkie

Joost: “Geranium vermeerder je heel eenvoudig door delen. Zo doen we het hier ook.” Hij pakt een pol op en scheurt die in tweeën. “Doe dat bij voorkeur in het late najaar. Dat is beter voor de plant. Zo doe je dat: • Neem de pol uit de grond en scheur in drie of vijf stukken. Is de pol mooi los, dan kan dat met de hand. Voor een compactere pol gebruik je een spitvork. Lukt het dan nog niet, neem dan een snoeischaar. Daarmee beschadig je de wortels wel meer, maar soms wil het niet anders. • Plant de losse stukken terug in de tuin. Is de grond slecht, doe dan compost of tuin-aarde in het plantgat en hussel dat even door. • Druk de planten goed aan, om de wortels te laten hechten.”

Te laat? No worries!

Geraniumman Joost Bouhuis: “Het najaar is ideaal om te delen, maar als je te laat bent, of de vorst al in de grond zit, dan kun je ook in het voorjaar delen. Knip de plant dan ook aan de bovenkant volledig af, zodat hij zijn energie eerst in het vormen van wortels stopt, in plaats van in groei en bloei. Vergeet niet water te geven of je nu vermeerdert in het na- of voorjaar. Als het een periode lang droog is, geef de planten dan zeker twee tot drie keer per week water.”

Kwekerij bezoeken

Kwekerij De Border vind je in de oude moestuin, verscholen achter de eeuwenoude moestuinmuur van Landgoed Twickel. De kwekerij is 3,5 hectare groot, het overige deel is nog steeds in gebruik als moestuin. Adres: Twickelerlaan 13, Ambt Delden (OV), border.nl Ook de kasteeltuinen en het kasteel van de historische buitenplaats zijn te bezichtigen, twickel.nl Tekst Renate Wilms | Fotografie Pauline Joosten | Styling Linda van der Ham BewarenBewaren BewarenBewaren BewarenBewaren


Gratis voor jou



Meer Kamerplanten