Gatenplant: alles wat je moet weten

Linde Verhulst

11-12-2017 14:30:37

De Gatenplant, oftewel de Monstera Deliciosa, is een plant uit de aronskelkfamilie. De kruipende klimplant komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Zuid-Amerika. De plant heeft een dikke stengel en grote glanzende bladeren. In de oudere bladeren zitten gaten, vandaar de naam Gatenplant. Doordat de plant zo makkelijk is om te verzorgen, is het een geliefde plant voor op het kantoor. 

Water

De plant heeft weinig water nodig, maar het is wel belangrijk dat de grond altijd vochtig is. Let wel op dat je de plant niet teveel water geeft. De plant gaat er minder mooi uitzien, wanneer hij teveel water heeft gekregen. Uiteindelijk kan de plant zelfs het loodje leggen, omdat teveel water wortelrot veroorzaakt. Steek dus af en toe een stokje of je vinger in de grond om te voelen hoe vochtig de grond is. gatenplant

Licht

De Gatenplant kan goed tegen weinig zonlicht. Vermijd vooral direct zonlicht en de felle middagzon. Ideaal voor de plant is om hem 3-4 meter voor een raam te plaatsen op het noorden, 4 meter op het oosten/westen of 5-6 meter voor een raam op het zuiden. Zo zorg je ervoor dat de plant maximaal 3 uur direct zonlicht ontvangt.

Verpotten

De kamerplant groeit niet bijzonder hard, maar net als bij alle andere planten is het verstandig om hem eens in de paar jaar een grotere pot te geven, bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik bij het verpotten universele potgrond en een nieuwe plantenbak die 20% breder is dan de vorige plantenbak. Gebruik je een hoge plantenbak? Dan is het verstandig om een inzethoes te gebruiken, die voorkomt dat er onderin de plantenbak water gaat rotten.

Vergelijkbaar met de Gatenplant

Op zoek naar nog meer kamerplanten die makkelijk te verzorgen zijn? Bekijk dan eens de Vrouwentong en de Dracaena plant.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Kamerplanten