Fruitbomen planten, een ideaal tuinklusje in januari

Mariëtte Laan

17 januari 2018

fruitbomen - citroenboom tegen houten schutting - iStock

Winterharde citroen (Poncirus trisoliata) voor Nederlandse tuinen.

Fruitbomen planten, daar is januari een ideale maand voor. Kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Fruitbomen kunnen nu de grond in. Ze kunnen de start zijn van een eigen fruitgaard, een eetbare tuin of voedselbos. Januari is hier de ideale maand voor omdat fruitbomen en -struiken in winterrust zijn. Dat betekent dat ze nu goed over te planten zijn. Je denkt misschien al snel aan appel- en perenbomen maar er is meer. Exotische soorten rukken op door de warmere zomers. Wat te denken van een winterharde citroenboom?

Trend: mediterrane fruitrassen

fruitbomen - citroenboom tegen houten schutting - iStock

Winterharde citroen (Poncirus trisoliata) voor Nederlandse tuinen.

Wat de trends verder zijn op fruitbomengebied, vragen we aan fruitkweker Frank Houweling van kwekerij Houweling in Boskoop.

Welke fruitsoorten zijn populair?

Frank: “We merken dat mensen voorzichtig beginnen met de aanleg van voedselbossen. Dat is soms even zoeken. Wat eetbaar is, zit in een voedselbos vaak meer verstopt dan in een boomgaard. Je eet bijvoorbeeld het blad, de bloem of de wortel. Het sortiment breiden we steeds uit. Voor ons is dit ook leuk, we hebben nu veel onbekende soorten zoals de zeldzame chocobes (Leycesteria formosa).”

Waar kijk je naar uit?

Frank: “Komend jaar hebben we ook mediterrane soorten. Acht verschillende smaken moerbei, een citroen (Poncirus trisoliata) die ook ’s winters buiten kan blijven en exoten als de kaki. Door de warmere zomers zie je dat vijgen en moerbeien, citroenen en zelfs bananen het in onze tuinen goed uithouden.”

fruitbomen - exotische soorten - kaki - iStock

Vruchten van de kaki.

Kwekerij Houweling, Toegangseweg 18, Boskoop, www.fruitbomen.net Nog meer fijne bomen met eetbare vruchten:

5x fruitbomen voor je eetbare tuin of voedselbos

fruitbomen - walnoot - iStock

  1. Walnoot Juglans regia ‘Jupiter’, een tamelijk kleine walnotenboom die al binnen een paar jaar noten geeft. De walnoot is zelfbestuivend en houdt van kalkrijke, vruchtbare grond. Bloei mei. Hoogte 5 à 6 m. Standplaats zon.

    fruitbomen - kweepeer - iStock

  2. Kweepeer Cydonia oblonga ‘Vranja’, een mooie, grillig gevormde boom met geurende, gele vruchten. Hij is blij met een beschutte plek en licht vochtige grond. Je kunt kweeperen niet rauw eten, maar verwerkt zijn ze wonderbaarlijk veelzijdig. Bloei mei. Hoogte 4 m. Standplaats zon.
    fruitbomen - tamme kastanje - iStock
  3. Tamme kastanje Castanea sativa ‘Dorée de Lyon’, deze boom wil graag een warme plek in een grote tuin en geeft dan verkoelende schaduw terug. In de herfst kun je de kastanjes zo eten of buiten boven een vuurtje roosteren. Zelfbestuivend. Bloei juni. Hoogte 8 m. Standplaats zonnig.
    fruitbomen - gele kornoelje - iStock
  4. Gele kornoelje Cornus mas ‘Jolico’, geeft gele bloemen net na de winter, wanneer je wel toe bent aan wat kleur. De grote, rode bessen in september zijn heerlijk in likeuren of jams en in de herfst kleuren de bladeren prachtig oranjerood. Bloei maart. Hoogte 3 m. Standplaats zon/halfschaduw.fruitbomen - nashipeer - iStock
  5. Nashipeer Pyrus pyrifolia ‘Nijisseiki’, de appelvormige, knapperige peren zijn rijp in augustus. Eet of verwerk ze snel, want ze zijn kort houdbaar. De smaak doet denken aan watermeloen. Zelfbestuivend. Bloei april. Hoogte 4 m. Standplaats zon.

Geen plaats voor een fruitgaard in de tuin? Met fruitstruiken en mini-fruitbomen maak je in mei een fruitgaard op het terras.

TEKST MARIE TROMP | FOTOGRAFIE ISTOCK

Lees verder:

Wintersnoei: deze (fruit)bomen en struiken kun je nu snoeien Baby Tree: begin je eigen boomgaard


Gratis voor jou



Meer Tuin