Erwtenplant: alles wat je moet weten

Marloes Blom

13 October 2021

‘String-of-pearls’, of ‘string-of-beads’, zo heet hij poëtisch in het Engels. Wij moeten het doen met ‘erwtenplant’. Ook mooi. En logisch bovendien, de groene bolletjes van deze vetplant zijn nèt kleine groene erwtjes. Met een belangrijk verschil: deze zijn (licht) giftig. Erwtenplant

Afrikaanse roots

De erwtenplant (Senecio rowleyanus) komt uit de drogere contreien van Zuidwest Afrika. Hij behoort, net zoals de paardenbloem, tot de Composietenfamilie (Asteraceae) – met 20.000 tot 25.000 soorten een van de meest omvangrijke familiefamilies.

Verzorging: veel licht, weinig water

De erwtenplant houdt van veel licht, maar plaats hem niet in de volle zon. Ook in Afrika vermijdt hij het (genadeloze) zonlicht en groeit hij in de schaduw van andere planten of rotsen. Voorkom ook dat hij op de tocht staat. Je hoeft maar weinig water te geven: in de zomer eens per week, in de winter eens per twee weken. Zorg dat het water goed weg kan. In deze video legt Mama Botanica uit waar je het aan herkent wanneer hij teveel water heeft gehad.

Verpotten en stekken

De erwtenplant vindt het fijn als je hem, zo om de twee jaar, een ruimere pot geeft. En nieuwe (vetplanten)grond. Waak voor een te grote pot, dan houdt de grond teveel water vast – funest voor zijn wortels. Wil je kleine erwtenplantjes? Neem een stuk stengel en laat die een paar dagen drogen. Verwijder eventueel de onderste erwtjes en steek de gedroogde stengel in licht vochtige aarde. Na een paar weken heb je als het goed is wortels! Zet de plant vervolgens op een lichte plaats. Lees hier precies hoe je de erwtenplant stekt, van A tot Z.

De bloemen: apart, en ruikend naar kaneel

Je zou het misschien niet verwachten, maar deze plant kan bloeien. En mooi ook – je ziet ‘m hier bloeien op videobeeld. De geur van die bloemen is kaneelachtig, zo schijnt.

Lekker laten hangen

In Afrika groeit de erwtenplant op de grond, en vormt daar een tapijt van bolletjes. In huis is dat minder praktisch. Hij wordt dan ook als hangplant verkocht. De strengen met ‘erwtjes’ kunnen heel lang worden. Heb je een (licht) plekje ergens op een hoge kast, dan is dat ideaal. En anders zijn er allerlei plantenstandaards, zoals deze strakke zwarte van Intratuin (€ 16,99 – zonder pot) erwtenplant

Meer lezen

BEELDEN: iSTOCK


Gratis voor jou



Meer Kamerplanten