Eenjarige bloeiers: 13 tips van de expert

Mariëtte Laan

29 mei 2020

eenjarige bloeiers - border - Joyce Oomen

Fotografie: Maayke de Ridder

Gaten in de border? Vul ze op met eenjarige bloeiers… kom mee de tuin in, ontdek wat er bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes voor juni. Vul de gaten in de border op met eenjarige bloeiers. Eenjarige planten zijn een aanwinst voor je tuin. Ze bloeien lang, geven een explosie van kleur en ook insecten zijn er dol op. Kortom, de ideale planten om gaten mee op te vullen én bakken en potten mee te vullen.

eenjarige bloeiers - border - Joyce Oomen

Fotografie: Maayke de Ridder

In het juninummer van Seasons uit 2020 staat een uitgebreide reportage over de tuin van beplantingsontwerper Joyce Oomen van Blooming Business. Zij gebruikt haar eigen borders als proeftuin. Met eenjarigen tussen de vaste planten zorgt ze voor afwisseling, contrast, kleur en geur. Zo wordt de tuin elk jaar anders. Niemand die ons beter tips kan geven dat Joyce. Maar eerst nog even iets over haar tuin.

Uitbundige plantvakken van eenjarige bloeiers

Je zou ze zo kunnen plukken voor de vaas, de borders van Joyce Oomen. De uitbundige plantvakken in de voortuin van haar ontwerpatelier zijn perfect geschikt op kleur, vorm en hoogte.

Vlinderachtige cosmea

Cosmea - eenjarige bloeiers - border - Joyce Oomen

Cosmea Cosmos bipinnatus ‘Cupcakes’. Fotografie: Maayke de Ridder

Vlinderachtige cosmea-bloemen lijken te zweven boven de blauwe pijlen van salvia’s en schermen wilde peen. Verderop worden vurige oranje zinnia’s en roodbonte afrikaantjes afgeblust door zilveren siergraskwastjes. Minstens zo spannend zijn de fluweelrode leeuwenbekken tussen de paarse basilicum en het bonte blad van siernetel (Coleus blumei).

Omarm eenjarige bloeiers!

eenjarige bloeiers - Joyce Oomen -

Blauwe pijlen van Salvia ‘Mystic Spires’ zorgen voor een gewaagd contrast met de hoge, oranje afrikaantjes Tagetes elegans ‘Linnaeus’. De andere oranje dotten zijn van Zinnia elegans ‘Oriole’. Fotografie: Maayke de Ridder

Boeketten met wortels, noemt Joyce de combinaties in de border. Het is amper voor te stellen dat bijna al deze weelderige planten twee seizoenen geleden nog zaadjes waren. Want voor alle duidelijkheid: het gaat hier om eenjarigen, planten die in recordtijd kiemen, groeien en bloeien. En hoe! Joyce: “Mensen zijn vaak verrast als ik ze vertel dat mijn borders veelal bestaan uit eenjarigen. Veel tuiniers vinden ze lastig omdat ze kortlevend zijn en denken dat ze veel verzorging nodig hebben. Maar als je eenjarigen op de juiste manier combineert, levert dat fantastisch bloeiende borders op die weinig onderhoud vragen. Met mijn borders daag ik tuiniers uit: omarm die eenjarigen nou toch! Zet ze gewoon eens tussen de vaste planten en heesters. Je zult zien dat ze elkaar versterken.” Joyce houdt geregeld ‘open tuin’ bij haar atelier in het Brabantse Effen. Kijk voor meer informatie op www.bloomingb.nl

13x tips voor eenjarige planten

Joyce’s tips voor een border vol eenjarigen:

  1. Zorg dat de grond goed los en vochtig is voordat je met aanplanten begint. Ook moet de grond helemaal onkruidvrij zijn.
  2. Bespaar niet op planten voor de onderlaag, een basis van decoratieve bladplanten (siernetel doet het met de huidige klimaatsverandering fantastisch in de tuin). Die zorgen dat de bodem snel dichtgroeit. Daardoor heeft onkruid minder kans én blijft de aarde vochtig.
  3. Geef de eerste twee weken na de aanplant naar behoefte royaal water. Zo kunnen de haarwortels zich goed vormen. Verwen de planten daarna niet te veel.
  4. Geef bij natte zomers in de vierde week van juli een gift gedroogde koemestkorrels.
  5. Weef eens een hangplant (Bidens ‘Bellamy White’ is geweldig!) door de border. Die komen heel mooi op samen met de andere planten.
  6. Ga niet alleen af op de plantlabels maar probeer ook zelf uit of planten het doen op jouw grond.
  7. Een border of bak hoeft niet altijd heel divers te zijn. Je kunt ook een combinatie maken van planten uit een groep. Neem van bijvoorbeeld meelsalie (Salvia farinacea), ‘Blue & White Mixed’, de zilverwitte ‘Silver’ en de ‘Strata’. Ze bloeien rijk tot eind november en geven een wintergroene structuur.
  8. Gebruik geen plantsteunen; dat staat zo onnatuurlijk. Zorg ervoor dat planten elkaar kunnen opvangen met een stevige tussenlaag. Daarvoor gebruik ik planten die breed uitgroeien en zo snel volume geven aan de border. Favorieten zijn paarse basilicum en cosmea’s.
  9. De scheidslijn tussen eenjarigen en vaste planten verschuift in ons klimaat steeds meer. Veel eenjarigen komen terug, zoals Salvia farinacea.
  10. Een nieuwe tuin aangeplant met vaste planten en heesters? Plant de eerste jaren veel eenjarigen voor mooie, volle borders.
  11. Zet eenjarigen in als ‘vakkenvullers’ als er gaten vallen in de border.
  12. Combineer drukke planten als prachtkaars (Gaura lindheimeri) en gipskruid met grote rustbrengers als artisjok.
  13. Wil je plukken uit de tuin voor de vaas of om te eten (Joyce maakt graag mooie én eetbare bordercombinaties van eenjarigen en vaste planten – red.), pluk dan van buiten naar binnen en laat het hart van de plant zitten. Op die manier stimuleer je de plant alleen maar.

TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE MAAYKE DE RIDDER


Gratis voor jou



Meer Tuin