Dracaena: alles wat je moet weten

Linde Verhulst

4 December 2017

De Drakenbloedboom wordt de plant in Nederland genoemd, maar eigenlijk heet ‘ie Dracaena-plant. De plant komt voornamelijk uit Afrika, maar ook uit de tropen van Midden-Amerika en Azië. Hij heeft weinig onderhoud nodig en is daarom makkelijk te verzorgen. Ideaal voor bijvoorbeeld op kantoor. Lees hier alles wat je moet weten voordat je de plant aanschaft.

Water

De Draceana heeft weinig water nodig. Geef de plant pas water wanneer de bovenkant droog aanvoelt. Dit zal in de zomer sneller zijn dan in de winter. Het allerbeste is om de plant één of twee dagen droog te laten staan en de plant dan pas water te geven. Vergeet je het een keer? Dan is er niets aan de hand. Let er alleen op dat je de plant niet teveel water geeft. Bij twijfel: geef minder water.

Lichtdracaena

Dracaena’s doen het goed met weinig licht. De plant heeft zo’n 3 uur licht per dag nodig. Plaats de plant daarom voor het raam die gericht is op het noorden of 3-4 meter van een raam op het oosten of westen. Wil je je plant dichtbij het raam hebben staan? Doe dit dan langzamerhand, zo kan de plant wennen aan het licht. Begin hier het liefst in de winter mee, zodat de plant in de zomer gewend is aan het licht.

Verpotten

De Dracaena’s groeien best door, ongeveer een meter per tien jaar. In het wild kunnen de planten wel twaalf meter hoog worden. Verpot daarom de plant eens in de twee jaar. Plaats de plant dan in een pot die minimaal 20% breder is dan de vorige. Zo heeft de plant genoeg ruimte om door te groeien. Normale potgrond is voor deze plant prima.

Luchtzuivering

De plant is erg goed voor de luchtzuivering en zorgt voor een gezondere leefomgeving. De plant haalt ook schadelijke stoffen zoals benzeen uit de lucht.


Gratis voor jouMeer Kamerplanten