De vingerplant: een exotische snelgroeier voor in huis (of in de tuin)

Marjolein ter Braak

26-02-2020 09:00:52

Vingerplant

De vingerplant, niet te verwarren met de vingersboom, heeft Japanse roots en stamt af van de klimopfamilie. Deze  plant zal dus een ding snel doen: en dat is snel de lucht in groeien. De groenblijvende plant wordt ook wel de ‘Fatsia Japonica’ genoemd. Dat is Latijns voor zijn Japanse naam Fatsi, en betekent acht in het Japans. Het refereert naar de vorm van de bladeren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Houseplants with Summer Rayne (@homesteadbrooklyn) op

Binnen of buiten

Het leuke aan deze plant is dat je ‘m buiten kunt zetten, zolang je ‘m in de herfst en winter maar naar binnen haalt. Zodra de temperatuur weer boven de 10 graden uitkomt kan-ie naar buiten. Pas ook op met de temperatuurverschillen die het voorjaar kan hebben waarin het overdag al warm kan zijn maar ’s nachts nog behoorlijk koud. Daar houdt-ie niet van.  Lees ook: 6x planten die snel groeien tot eyecatcher van de kamer

Lust een slok

Maar, als je de vingerplant liever als fulltime kamerplant in huis haalt kan dat natuurlijk ook. De plant kan in de zon maar ook in halfschaduw. Zijn aarde moet altijd licht vochtig zijn, maar gebruik liever geen hydrokorrels. Deze kunnen wortelrot veroorzaken. In de winter groeit de plant minder hard en heeft hij dus ook minder vocht nodig. Deze plant besproeien is een goed idee, maar dit hoeft in de winter dus ook minder vaak te gebeuren. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Plant Me (@plantmemoscow) op

Pas op, giftig

De plant groeit snel, dus je kunt ‘m als je wilt het beste in de lengte snoeien. Let wel op dat je hierbij handschoenen draagt, de plant is namelijk giftig. De vingerplant of Fatsia stekken is niet gemakkelijk. Dit kan door een tak in water te zetten en te wachten tot hij wortels krijgt, waarna het stekje in aarde kan worden geplaatst. Maar let op: de stek zal niet uitgroeien zoals de plant waar je het stekje van genomen hebt, het zal eerder de vorm hebben van een kerstboom.  De vingerplant kopen? Dat kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Colour popup Interior Design (@colour_pop_up) op

BRON: 123PLANTEN.NL | BEELD: ISTOCK, INSTAGRAM

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Kamerplanten