De dwerghoningboom heeft de liefste kleine blaadjes – en bloeit groots

Marloes Blom

27-09-2020 08:00:49

dwerghoningboom

Foto: Marloes Blom

Het is misschien wel het (dwerg)boompje met de kleinste blaadjes: de dwerghoningboom. En die blaadjes groeien aan takjes die kriskras door elkaar groeien. Wij zijn fan.

Luchtige knapperd uit Nieuw-Zeeland

De officiële naam van de dwerghoningboom luidt Sophora prostrata, maar hij wordt ook wel Sophora prostrata ‘Little baby’ genoemd. De roots van dit struikje liggen in Nieuw Zeeland waar ze hem ‘dwarf kowhai’ noemen, en hij hoort bij de Vlinderbloemenfamilie. Dankzij die kriskras groeiende takjes en kleine blaadjes oogt dit struikje lekker luchtig. Hij groeit langzaam en wordt zo’n meter hoog. In de herfst verkleurt hij paarsachtig, en vroeg in het voorjaar bloeit hij met oranje bloempjes – of liever gezegd, bloemen.

dwerghoningboom

Foto: iVerde

Verzorging

Dit dwergboompje staat graag op een plek in de zon of halfzon. Zorg dat het water goed weg kan lopen, van oorsprong groeit hij immers in droog gebied. Qua grondsoort stelt dit struikje geen specifieke eisen. Hij is níet winterhard dus plant je hem in de volle grond, doe dat dan op een wat beschut plekje en dek ‘m toe bij vorst. Staat hij in een pot, zet ‘m dan het liefst binnen. Op deze video van GroenRijk Nederland vertellen ze je wat meer over hoe je ‘m (binnen) blij houdt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dwerghoningboom

Kopen

Je kan de dwerghoningboom online kopen via bijvoorbeeld Plantje.nl of Certi.nl. Een XL variant kun je kopen bij tuinplantenwinkel.nl.

Zijn grote broer

Als er een dwerghoningboom is, is er uiteraard ook een ‘gewone’ honingboom, dat klopt: de Styphnolobium japonicum. Die bloeit met roomwitte pluimen van juli tot en met oktober. Meer over die grote versie lees je op de site van Van den Berk boomkwekerijen.

Meer lezen

BEELD: MARLOES BLOM

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer planten & tuin