De clematis (bosrank) – veelzijdige klimmer

Marloes Blom

3 September 2019

clematis

De clematis (bosrank) groeit snel en vergt weinig plek. Je hebt ‘r in veel vormen en kleuren, en met verschillende bloeiperiodes. Veelzijdige klimmer dus!

clematis

Gemak, geur, insecten, of groenblijvend – voor ieder wat wils

Er zijn wel zo’n 250 soorten clematissen. Clematiskwekerij J. van Zoest biedt hulp bij keuzestress met voor ieder wat wils – en de keuze is groot…. Ruikt lekker Lokt insecten Meest makkelijk Blijft groen De bloeitijden van de clematis verschillen per soort: Winter & vroege voorjaar Vroege zomer (Na)zomer & begin herfst Als je dus wat verschillende soorten hebt, dan kan je (bijna) het hele jaar van deze mooie klimmer genieten!

clematis

clematis

clematis

clematis

Eenmaal gekocht, en dan?

Dompel je clematis na aankoop met pot en al in een bak water. Zo zuigen de wortels zich vol. Verwijder dan het plastic en hevel haar over naar haar nieuwe bestemming. Veel soorten moet je net zo diep planten als hun wortels zijn, anderen vergen wat meer ruimte. Je kan de clematis in het najaar en het voorjaar planten. Een clematis staat graag in de zon, maar halfschaduw kan ook. Geef op hete dagen dagelijks water, op minder warme dagen volstaat twee- of driemaal per week. Extra voeding is geen harde eis – maar omdat ze zo rap groeit én veel bloemen vormt, is wat plantenvoeding wel fijn. Doe dat alleen tijdens de groeiperiode – tijdens het bloeien verkort voeding de bloeitijd.

Houvast is een must

De clematis is een klimplant dus vergt ze houvast – bijvoorbeeld aan een pergola, schutting of raster. Zet je haar tegen een muur, houd dan wat afstand van de muur. Daar is de grond wat minder droog. In het begin volstaat een bamboetak prima als groeihulp. clematis

clematis

Denk eens horizontaal

De clematis wordt weliswaar verkocht als verticale klimmer – ze groeit heus ook horizontaal. Plant haar eens (horizontaal) in een plantenbak aan je balkon. Veel clematissen vergen immers geen diep gat. Zorg alleen wel dat de wortels bedekt zijn met een laag aarde. Met wat begeleiding en voldoende water wikkelt ze zich in rap tempo zijwaarts. Dag saaie balkonreling, hallo bloemenweelde.

Uitgebloeid is níet uitgerangeerd

Na het seizoen staan uitgebloeide clematissen vaak in de koopjeshoek bij tuincentra. Ook dan hebben ze nog vaak hun schoonheid – en ook als je dat niet vindt: voor je het weet is het weer lente. Als ze dan uitloopt geniet je er extra van! En dan groeit ze waarschijnlijk nog mooier ook. Na het eerste of zelfs het tweede jaar bereikt een clematis de volle bloei.

clematis

clematis

Snoeien, overwinteren en stekken

Zo’n drie graden in de min kunnen alle clematissen prima hebben, veel zijn nog beter bestand tegen de vorst. Dek bij strenge vorst de wortels wat af. Na de winter ogen clematissen vaak doods, maar vergis je niet: als de bloeiperiode begint, groeien er nieuwe scheuten uit die tere verhouten stokjes. De snoeiperiode verschilt per clematis, en luistert niet zo nauw. Je kan de clematis ook stekken.

Pluk eens een tak voor binnen op de vaas

Omdat een clematis zo snel groeit, kun je er best eens een takje vanaf knippen. Ze worden tegenwoordig ook vaker per tak verkocht bij bloemenwinkels.

Meer lezen en kopen

Bronnen o.a.: Clematiskwekerij J. van ZoestGreenfingers online BEELD: PIXABAY


Gratis voor jou



Meer Tuin