Onder bloemisten staat ze bekend als ‘bloemistenverdriet’ – omdat ze zo lang mooi blijft. Dat vinden wij natuurlijk alleen maar heel fijn aan de zuidenwindlelie!
Alter ego’s en oorsprong
De Latijnse naam van de zuidenwindlelie luidt Ornithogalum thyrsoides. Je hebt veel verschillende soorten Ornithogalum, sommige groeien met gele of oranje bloemen. Andere benamingen van deze plant: Ster van Bethlehem, wonderbloem, en (Kaapse) vogelmelk. Het is een bolgewas, en de roots liggen in Zuid-Afrika.
Bloemetjes: wit met een zwart hart
Aan het eind van de stengel van de zuidenwindlelie bloeit een tros witte kleine bloempjes, met middenin een zwart hart. De lieflijke witte bloemetjes van de bloem ontluiken één voor één: daarom heb je er, ook als snijbloem op een vaas, zo lang plezier van.
Binnenshuis genieten van deze langbloeier
De bloemen van deze plant staan twee tot drie weken als je ze op de vaas zet. Ook een leuke optie: zet de bol binnenshuis neer, dan geniet je er nog langer van!
De zuidenwindlelie in je tuin
Wil je de zuidenwindlelie in de tuin, zoek dan een plek in de zon of halfschaduw. Ze doet het ‘t best in vruchtbare, humusrijke grond. De bollen kun je planten in april, houd qua diepte tweemaal de hoogte van de bol aan. De bloemen beginnen rond juli te bloeien, tot en met ongeveer september. Omdat de bloemen zo rijkelijk en lang bloeien zullen de bollen waarschijnlijk niet nog een keer bloeien – bovendien zijn ze niet winterhard. Wel kan de plant verwilderen. Bollen bestel je bijvoorbeeld bij Sterkebollen.nl.
Meer weetjes over deze plant
- De bloemen van deze plant zijn fototropisch, wat betekent dat ze bloeien in de richting van de zon.
- De bloemen zijn kennelijk giftig voor katten.
Bloemschikken doe je zo
BEELD: PIXABAY