Composteren kun je leren – tuinklusjes in januari

Mariëtte Laan

14 januari 2021

composteren in compostbak

Composteren is leuk, van deze tijd en kan op een aantal manieren. Buiten en binnen. Hieronder zetten we de verschillende composters op een rijtje. Onze nieuwste aanwinst is de Bokashi keukenemmer. Ideaal in de winter als de composthoop achter in de tuin ineens ver weg lijkt…  Composteren kun je leren. In de winter beginnen met het composteren van je gft is een goed idee. Er zijn 3 soorten composters:

Buiten composteren

composteren in compostbak 1. Compostbakken of -silo’s voor de tuin, met een open onderkant en een levendig bodemleven erin. Zet de bak op een schaduwrijke plek. Je vult ze makkelijk via een deksel bovenop. Begin met een laag snoeiafval of houtsnippers. Hierop kan het gft-afval, grasmaaisel en ander organisch materiaal. Ventilatie gebeurt door de sleuven in de wanden. Via een klep aan de voorkant oogst je de voedzame compost. Een compostbak maak je zelf of koop je kant en klaar. composteren - Franse compostpot De mooiste compostpot (hierboven) kregen we als tip van Madelon Oostwoud, tuinier, tuinauteur en voedselbosbouwer. “Deze vorstbestendige, terracotta pot is handgemaakt in Frankrijk. In een atelier door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hier kan alle groen-afval in, mits het door de wat kleine opening past. De bodem heeft verbinding met de aarde waarop hij staat, want in het onderste deel zitten gaatjes. Hij geeft het bodemleven een enorme oppepper tot 36 vierkante meter rondom zijn standplaats.” Hier vind je meer informatie over deze Franse compostpot.

Binnen composteren

compostemmer voor binnen 2. Binnen-emmertjes (met gesloten bodem) die je op het aanrecht zet. Perfect om het groene keukenafval in te verzamelen op weg naar de ‘echte’ compostbak. Een van onze favoriete modellen is deze compostemmer (inhoud 7,5 liter). composteren - Bokashi emmer - Op de foto hierboven zie je onze nieuwste composter: de Bokashi keukenemmer. In deze emmer composteer je je keukenafval. Ideaal in de winter als de composthoop achter in de tuin ineens ver weg lijkt. Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het werkt als volgt: micro-organismen zetten het afval door fermentatie om tot vloeibaar plantenvoedsel. Dat gebeurt helemaal geurloos. De plantenresten in het vat zijn voedsel voor bodemleven. Graaf dat in voor je gaat planten. Kijk voor een Bokashi starterset (2 emmers en 2 kilo Bokashi-starter) op www.emwinkel.nl.

Composter: wormenhotel

3. Last but not least: het wormenhotel of de wormentoren. Dit is een gesloten systeem waarin wormen wonen. In de wormentoren ontstaat bruine drabbige aarde. Via het kraantje tap je de ‘wormenthee’ die heel voedzaam is voor je tuin. De wormcomposters van De Wiltfang zijn mooi genoeg om binnen te gebruiken. TEKST MARIE TROMP EN MADELON OOSTWOUD | FOTOGRAFIE OUTSIDE LIVING INDUSTRIES


Meer tuin