Hier moet een vintage design meubelverzamelaar op letten

Anne Bonthuis

20 June 2019

Vintage design

Egg, Copper Shade en Vlinder voelen zich overal thuis. Designklassiekers zijn immers tijdloos. Met deze tips weet je dat je geen namaak koopt.

Amerikaans loungen 

Ray-Bernice en Charles Eames ontwierpen in 1956 de Lounge Chair met bijpassend voetenbankje Ottoman. Het Amerikaanse echtpaar vond dat het tijd werd voor een ‘nieuwe uitvoering van de traditionele clubfauteuil’. Met de opvallend elegante, lichte, comfortabele en moderne relaxstoel, zeker voor die tijd, luidden zij een nieuw loungetijdperk in. De Eames Lounge Chair is nog steeds in productie bij fabrikant Vitra. In de loop der tijd is ook een ruimer exemplaar ontworpen. Mensen zijn sinds de jaren vijftig namelijk gemiddeld zo’n tien cm langer geworden.   vintage design

Lichtend voorbeeld

Als wand-, plafond-, klem-, tafel-, vloer- of bureaulamp, groot en klein; de Tolomeo van de Italiaanse ontwerper Michele De Lucchi kent vele variaties. Maar blijft als designicoon recht overeind staan. Samen met techneut Giancarlo Fassina ontwierp hij in 1986 de eerste, een tafellamp, voor verlichtingshuis Artemide. In 2000 tekende hij deze Tolomeo Micro, net als zijn vele broertjes en zusjes geïnspireerd op de metalen lampen die tussen 1925 en 1945 werden gemaakt. Onderstel, frame en kap zijn van aluminium. vintage design

Gebeeldhouwd blad 

De Franse ontwerper Pierre Paulin maakte van Artifort een internationale speler. Voor het Maastrichtse meubelhuis ontwierp hij in de jaren zestig onder andere de Orange Slice Chair, een kuipstoel bestaande uit twee delen die doen denken aan de partjes van een sinaasappel. Om de set compleet te maken ontwierp hij een ijl tafeltje met een laminaatblad op dunne pootjes: de Orange Slice Coffee Table. Net als veel van zijn andere ontwerpen ogen de lijnen ervan vloeiend, organisch en elegant.  vintage design

Zelf op zoek

Onze lifestylecoördinator Laura Gommans geeft nog enkele tips als je denkt dat je met een vintage design stuk te maken hebt, maar het niet 100% zeker bent.

  • Kwaliteit Hoe is het gemaakt, kijk goed naar de afwerking, is er een dubbele naad gebruikt? nette stiksels? hoe ziet het leer eruit?
  • Labels en zegeltjes Op de onderkant van een dedignklassieker is vaak een label of zegel zichtbaar met een naam of nummer, zoek op internet of deze nummers overeen komen met een ‘echt’ exemplaar
  • Betrouwbare leverancier. Uiteraard kunnen labeltjes op een designstuk vervalst zijn. Maar in deze wereld komt dat zelden voor. Wanneer je zes vintage stoelen bij een ouder echtpaar ophaalt en er zit toevallig een label onderop. Dan is dat echt niet vervalst.
  • Google-check De informatie van het label typ je in op Google.nl. Hier zoek je naar vergelijkbare afbeeldingen. Een ontwerp mag niet zomaar nagemaakt worden, in Italië moet het op wel 6 punten anders zijn.
  • Vintage  Wanneer je een stuk niet kunt vinden op Google betekent dat niet het net nep is, veel designklassiekers zijn in de jaren ook aangepast in ontwerp en zo zijn er meerdere uitvoeringen mogelijk.
  • Vind een kenner Kies voor een betrouwbare leverancier, een bedrijf dat echte vintage en designklassiekers verkoopt zo voorkom je dat je met een nep exemplaar thuis komt.

Fijne vintage adressen

FOTOGRAFIE ALBERT ROOSENBURG |  STYLING ANNELIES MORRIS


Gratis voor jouMeer Adressen