Cactussen: onze favorieten

Marene Hendriksen

24 December 2018

cactussen

Dit groene vetplantje met zijn stekelige omhulsel is bij veel mensen geliefd. Ook wij zijn dol op de cactus en delen daarom onze favorieten met jullie. Combineer vooral veel verschillende soorten met elkaar voor een gezellig en speels geheel.  Cactussen komen meestal uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en staan leuk in bijna ieder interieur. Ook ideaal: ze zijn heel makkelijk te verzorgen. Al onze verzorgingstips voor cactussen kun je hier vinden.

1. Schijfcactus

De wetenschappelijke naam van de schijfcactus is Opuntia. Er zijn veel verschillende soorten die je in Nederland onder de naam ‘Schijfcactus’ en ‘Vijgcactus’ kunt vinden. Grote schijven vormen zich aan deze cactus wat zorgt voor een speels effect. Mits ze bestuift zijn, produceren ze de bekende cactusvruchten die je in de supermarkt kunt kopen. Echter zijn de meeste cactussen niet bestuift dus niet eetbaar.

cactussen

Beeld: asthewhimtakesme.tumblr.com

2. Bolcactus

Deze cactus herken je aan zijn ronde vorm en vaak okergele stekels. Hij is bekend onder de wetenschappelijke naam ‘Echinocactus grusonii’ en wordt in Nederland ook vaak ‘Schoonmoedersstoel’ genoemd. Hij groeit erg langzaam, dus schaf hem al groter aan of geniet van klein maar fijn. Zijn schattige ronde vorm oogt lieflijk in een groepje met andere soorten cactussen. Verder hoeft hij opvallend weinig verpot te worden: eens in de drie jaar is voldoende.

cactussen

Beeld: boldcolorglass.com

3. Cowboycactus

cactussen

Beeld: Ryelondon

De wetenschappelijke naam voor deze cactus is Euphorbia ingens. Je kent hem waarschijnlijk vooral door typische cowboyfilms, vandaar ook zijn bijnaam. Dikke vertakkingen vormen samen een stoer geheel. Grappig is dat deze cactus lid is van de wolfsmelkfamilie in plaats van de cactussenfamilie. Hiermee heeft hij een aantal verschillen van andere cactussen. Zo bezit hij wit melkachtig vocht en groeien zijn doornen rechtstreeks uit het blad en niet zoals bij andere cactussen op een bladkussen. Deze versie staat leuk in groepjes met andere cactussen, maar kan in zijn eentje ook een echte blikvanger zijn.

Koop hier jouw cactussen:

www.123planten.nl/kamerplanten/cactus www.tuinflora.com/kamerplanten/cactussen www.intratuin.nl/kamerplanten/groene-kamerplanten/cactus

Lees ook:

De kerstkrans: alles wat je moet weten 7x inspirerende plantenhoekjes  5x geschikte badkamerplanten 


Gratis voor jouMeer Kamerplanten