Binnenkijken: een meer als voortuin

Marene Hendriksen

22-02-2019 06:29:36

interieur

Heimwee naar zijn geboortedorp Tällberg bracht Tobias Dahl naar een houten huis, bovenop een heuvel. Het prachtige uitzicht was leidend bij de verbouwing. Nu kijkt hij vanuit zijn hamam uit over het besneeuwde dal en het grootse, spiegelende Siljan-meer. Vier maanden per jaar is het glooiende heuvellandschap rondom het Zweedse Tällberg ingepakt met een deken van sneeuw. Het zevende grootste meer van het land is elke winter het tafereel van schaatswedstrijden en toertochten. Vanuit hun houten huis op de heuvel hebben Emma Netterberg en Tobias Dahl eersterangs zitplaatsen. Het uitzicht over het serene landschap reikt mijlenver. In januari is het gemiddeld negentien uur per dag donker. Voor Emma en Tobias een reden om hun karakteristieke ‘Dala’-huis licht en fris in te richten. Elke ruimte kreeg bovendien extra grote vensters om het zonlicht te vangen. Interieur

De kracht van simpele vormgeving

Na verloop van tijd borrelden bij Tobias verbouwingsideeën op. Het huis had meer potentie dan het sobere verblijf waarin hij met plezier woonde, vond hij. “Ik bedacht dat ik er een comfortabel familiehuis van zou kunnen maken voor de verkoop. Het zou me de gelegenheid geven om als metselaar vrijuit te experimenteren met ruwe materialen als beton en gips. Ik wilde iets vernieuwends neerzetten, maar wel binnen een authentiek kader.” Zijn nieuwe liefde Emma, binnenhuisarchitecte en kunstenares, hielp met het vormgeven van het interieur. “We zaten helemaal op hetzelfde spoor”, aldus Tobias. “Het huis had volgens ons pure materialen nodig met een krachtige uitstraling: hout, beton, steen en gips. Geen sierlijsten en andere tierlantijnen, maar een simpele en pure vormgeving.” interieur interieur

Zijdezacht tadelakt in de hamam

Het handschrift van de bewoners valt goed af te lezen aan de keuken. Hier komen witgepleisterde wanden en banken van beton samen op een warme, houten vloer. De afwerking hielden de bewoners bewust naturel. “De stukadoors hadden zo hun twijfels”, zegt Tobias, “ze waarschuwden dat het huis net een garage zou lijken met al dat beton. Zelf waren we direct overtuigd: het materiaal oogt lekker stoer.” Een ander paradepaardje bevindt zich een verdieping lager in de nieuwbouw. De badkamer die Tobias hier realiseerde is geïnspireerd op een hamam. De behaaglijke wellnessruimte is favoriet na een dag in de sneeuw of op het ijs. De Marokkaanse tegelvloer geeft een verrassend kleuraccent aan de serene ruimte. interieur interieur interieur interieur

Geel reflecteert zonlicht

Naast de warmte van grenen-, eiken- en beukenhout komt één felle accentkleur in vrijwel alle ruimtes terug: geel. Zo is de trap naar de badkamer kuikengeel geschilderd en deze kleur herhaalt zich in de decoratieve Marokkaanse tegels. Ook in kussens, meubelstoffering en Emma’s zelfgemaakte schilderijen komt altijd wel een vleugje geel voor. En niet zonder reden: nog meer dan wit reflecteert geel het zonlicht. En dat is welkom gedurende de lange, donkere Zweedse winter. “Dit huis klopt helemaal”, aldus Tobias. “Het voelt zo goed, dat we besloten hebben het voorlopig niet te verkopen. Ik verbouwde het met het idee er een droomhuis van te maken voor een ander. Maar we hebben er ons eigen droomhuis van gemaakt.” interieur TEKST ANNE HÅLLBUS | BEWERKING MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE KLAS SJÖBERG

Lees ook:

Binnenkijken: sfeervol gastenverblijf Lapland  Binnenkijken het interieur van een keramiekboerderij  Wooninspiratie: velvet meubels en accessoires 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Binnenkijken