Binnenkijken in de Spaanse finca van Inge en Gert Jan

Rachel Vieth

18 May 2024

Finca

De muren mogen dan wel spierwit zijn, ze hebben vriendelijke rondingen, karakteristieke bobbels en knusse nisjes. Van de oude finca aan de Costa Blanca hebben Inge en Gert Jan Kraaij een plek gemaakt met een warme inrichting in een koele setting.

Wat is een finca?

Een finca staat vaak voor een vakantiehuis in Spanje, op een groot stuk land. Ca La Masia, het huis van Inge en Gert Jan, is een finca uit 1870 in een bouwstijl typisch voor de provincie Alicante.

Sporen uit het verleden

Op het eerste gezicht lijkt het huis van Inge en Gert Jan Kraaij fonkelnieuw. Wie wat beter kijkt, ziet tal van sporen uit het verleden. “Een bewuste keuze”, zegt Gert Jan Kraaij. “Anders hadden we net zo goed een nieuwbouwhuis kunnen kopen. We hebben de muren bijvoorbeeld met micro­cement laten stuken. Het is afkomstig uit deze regio, gemaakt van natuurlijke materialen en heeft dezelfde eigenschappen als Marokkaans tadelakt. Het wordt met de hand aangebracht, echt vakwerk, met oneffenheden en bobbels. Juist die imperfecties vinden wij prachtig. Er zit gevoel in, karakter, het klopt met de oude muren die wel een halve meter dik zijn.”

Het materiaal is ook gewoon praktisch. “Veel huizen kampen met vochtproblemen, zeker de vakantiehuizen die vaak een tijdje onbewoond zijn. De natuurlijke klei houdt de luchtvochtigheid in balans.” Jessica Bataille, de interieurontwerper en architect van het stel, liet door plaatselijke ambachtslieden eveneens de oude nissen en de authentieke houtoven restaureren. “Dat soort uitsparingen en rondingen in de muren zie je veel bij dit soort huizen”, zegt Inge. Ze noemt het ‘kleine kunstwerkjes’. “Sterker nog, op plekken waar ze niet zaten, zoals in de badkamer, hebben we een open kast laten metselen en stuken, iets strakker, maar mooi in lijn met de authentieke nissen beneden.” De televisie in de living is eveneens ‘smart’ weg­gewerkt in een nieuwe nis.

Echt familiehuis

Ca La Masia, het huis van Inge en Gert Jan, is een finca uit 1870 in een bouwstijl typisch voor de provincie Alicante. Ze troffen hem in een aardig goede staat aan. “Maar de kozijnen waren van kunststof, om maar wat te noemen. Het was binnen vooral heel donker en hokkerig”, vertelt Gert Jan. “Maar wel op een unieke locatie, in een oude wijk van Jávea, dicht bij de zee, op een kavel van zo’n 7200 vierkante meter. Je vindt ze nog, dit soort finca’s, maar doorgaans verder landinwaarts.” 

Jávea, in het zuidoosten van Spanje en inmiddels uitgegroeid tot de ‘parel van de Costa Blanca’, voelt als thuis. Zo’n tien jaar geleden, toen het nog een beduidend minder bekende badplaats was, kochten Inge en Gert Jan er een huis met zeezicht. Totdat ze in 2021 op de finca stuiten. Geen zeezicht, maar wel zeeën van ruimte, binnen en buiten. De boerderij noemen ze een echt familiehuis. Met vijf slaapkamers en een gastenverblijf is er ook ruimte genoeg voor hun kinderen en kleinkinderen.

Lees ook: Binnenkijker: familiehuis in victoriaanse stijl (met sixties’ vintage en bohemian accessoires)

De diepte in drillen 

Binnen zijn diverse muren doorgebroken. Architect Jessica tekende een aantal nieuwe ramen en schuif­puien. Het streven naar een ruimtelijker gevoel en vooral ook meer licht in het 400 vierkante meter grote huis had nogal wat voeten in de aarde. “Er moesten stalen draagconstructies geplaatst worden, waardoor plafonds lager zouden worden. Om dat te ondervangen is de vloer een halve meter uitgegraven. Maar ja, we zitten hier op een rotsachtige ondergrond. Ze zijn eindeloos met drilboren in de weer geweest om het voor elkaar te krijgen”, vertelt Gert Jan.

Er ontstond op die manier ruimte om de oude finca zeer comfortabel uit te rusten met onder meer vloerverwarming en airconditioning. Door de diepte in te gaan bleven bovendien de dak­balken gespaard. Het oude eikenhout is gezandstraald en zorgt voor een karaktervol accent in het interieur. In de living wordt dat nog eens verstrekt door een zwartbruin setje salontafels, gemaakt van hergebruikt antiek hout, en twee roodbruine leren fauteuils. Jessica onderstreepte de historische nerf met een keuken op maat en een vier meter lange keukentafel van eikenhout. Het aanrechtblad in zwart, hanglamp in petrolblauw van HKliving en Carl Hansen CH24 stoelen deels in diezelfde kleur houden het strak en eigentijds.

Lokale natuursteen

Voor de finca wilde het stel een mediterrane sfeer. Gert Jan: “We houden van strakke, moderne accenten, maar vonden het belangrijk dat de historie van het huis en de tradities van de regio zouden terugkomen.” In de moderne badkamer bijvoorbeeld is de wand achter de spiegel in visgraatmotief bekleed met een traditionele natuursteen uit deze contreien. In de living ligt een kleed van jute, een materiaal typisch voor Alicante. Een aantal Marokkaanse accessoires zoals een kelim met marmermotief en antieke, diepgroene amfora’s versterkt de zuidelijke ambiance.

Ontbijt op het terras

Een van de favoriete plekjes van Inge en Gert Jan is het overdekte terras. Het bouwwerk met fraaie bogen werd vroeger gebruikt als riurau, een schuur waar druiven werden gedroogd tot rozijnen. “In de zomer is het er behoorlijk koel”, vertelt Gert Jan. “Het kan hier warm worden. En op frisse avonden is het er juist heel behaaglijk.” Dankzij een extra raam in een van de bogen is het er op de royale opgemetselde hoekbank ook goed toeven met harde wind. “We ontbijten er graag”, zegt Inge. Maar ook op lange Spaanse avonden zitten ze hier aan een tafel met een wijntje terwijl de rotan lampen van de Neder­landse ontwerpster Ay Lin Heinen de terracotta plavuizen verlichten.

In hun vorige woning in Jávea genoten ze van het zicht op de zee. Dat heeft de finca niet. Toch missen Inge en Gert Jan het niet, zeggen ze. De prachtig aangelegde tuin met veel inheemse soorten heeft nieuwe deuren geopend. “We genieten van de privacy en koesteren allemaal verschillende plekjes. Het zwembad in de zon, de bomen als schaduwgevers, een terras met buitenoven, de woonkamer met houtkachel; noem maar op. Op fiets ben je zo bij de haven en de boulevard.” En er zit wellicht meer in het vat, letterlijk. Als het een beetje meezit met de oogst van zijn dertig olijfbomen en diverse druiven­ranken hoopt Gert Jan straks eigen olijfolie en wijn te kunnen schenken.

Nog meer binnenkijkers:

Binnenkijken in een boerderij in Frankrijk met imperfectie en karakter
Binnenkijken in een huis in Kopenhagen
Binnenkijken in een landhuis in Normandië (uit de 16e eeuw)

PRODUCTIE INSIDE HOMEPAGE | TEKST INGE VAN LIESHOUT, LEO ALEXANDER SCHLANGEN | FOTOGRAFIE LOUIS LEMAIRE | STYLING ESTHER JOSTMEIJER


Gratis voor jou



Meer Wonen