Binnenkijken in een sobere Australische barn: strak – maar warm design

Marloes Blom

09-11-2021 09:00:43

barn

Het landschap is dé eyecatcher van deze barn in de bergen van Australië. Alleen maar ‘rooms with a view’. Het ontwerp en interieur combineren het beste van twee werelden: licht, koel en minimalistisch Deens design en robuust Australisch vakmanschap. Het 35 meter lange vakantiehuis The Barn heeft een industriële schil van stalen golfplaten. De meeste huizen hier in Australië hebben een dak van dit ‘corrugated metal’. Veestallen en de XXL scheerschuren zijn er vaak helemaal mee bedekt. Ze waren een inspiratiebron voor de Deense Kristine Lindbjerg en Michael Hansen. Dankzij de materiaalkeuze gaat hun hide-away mooi op in het ruige landschap. Het staal is, net als andere stoere Australische karakteristieken, met de Deense slag verwerkt. Zo kreeg het dak een hellingsgraad van 45 graden. Dit is gebruikelijk in Denemarken, zodat sneeuw er gemakkelijk vanaf glijdt. “We wilden een betaalbaar en duurzaam schuurhuis maken”, vertelt Kristine. “Rustiek en toch ‘hygge’ – het Deense begrip voor knus. Australisch en tegelijkertijd Deens. Daarom hebben we lokaal vakmanschap gecombineerd met de eenvoud van Deens design. Het beste van onze twee werelden.”

Het begon met een stuk land

Kristine en Michael verruilden in 2007 Denemarken voor Australië. Ze vestigden zich aan de oostkust in Sydney met zonen Oskar en Carl. Regelmatig brachten ze een weekend door in de Blue Mountains, een uitgestrekte bergketen ten noordoosten van de stad. Dit Unesco Werelderfgoed is voor veel stedelingen een groene escape. Vijf jaar geleden ontdekten ze er de afgelegen Wolgan Valley. “We waren direct verliefd op de adembenemende uitzichten en dramatische schoonheid. Het was er zó veel ruiger dan in de toeristische stukken van de Blue Mountains. We voelden ons er echt één met de natuur. Niet veel later konden we een stukje land kopen in de wildernis. We hebben geen moment getwijfeld.”

barn

De voordeur is zelf gemaakt van eikenhout; een warm welkom in het koele staal. De deur bestaat uit twee delen, waarvan de bovenste helft vaak openstaat. Een gastvrije, Deense traditie.

Eén met de wildernis

The Barn is ontworpen op het uitzicht van heuvels, valleien, ravijnen en rivieren. Om hier optimaal van te genieten, is het huis op een heuvel gebouwd. Dankzij de ramen en glazen schuifdeuren is de natuur in elke kamer dichtbij. Kangoeroes, wallaby’s, wombats en wilde geiten wandelen er zo het erf op. ’s Zomers neemt de warme wind de geur van eucalyptus, gombomen en wilde salie mee naar binnen. “Dankzij de vijf meter brede glazen voor- en achterpui voelen we nauwelijks verschil tussen binnen en buiten. We hebben onze open living bewust op het westen gesitueerd. Vanuit de woonkamer en het aangrenzende terras genieten we in elk seizoen van de ondergaande zon. Onze slaapkamer, helemaal aan de andere kant van het huis, heeft eenzelfde glazen gevel op het oosten. Het vele licht in huis herinnert ons aan Scandinavische huizen. Dankzij de negentien Deense dakramen kunnen we ’s nachts de sterren en de maan bewonderen.” barn

Serene Scandinavische basis

Voor het ontwerpen van hun droomhuis, schakelde het stel de Australische architect Joe Snell in. Hij studeerde in Kopenhagen en is getrouwd met een Deense. “Joe voelde haarfijn aan op welke manier wij Deens design wilden laten samenvloeien met de Australische landelijke stijl.” Zo bleef ook binnen de karakteristieke Deense daklijn zichtbaar; overal kijk je tot in de schuine nok. De witte muren en oud-eiken vloeren zorgen voor een serene Scandinavische basis. De planken, gezaagd van gerecycled hout, zijn ook gebruikt voor de deuren in huis. Zo maakte zoon Carl samen met de lokale timmerman schuifdeuren voor de badkamer en vier slaapkamers. Ze zijn aan elkaar verbonden door een stalen rail van 19 meter lang. Die vonden de bewoners op hun terrein. Dankzij het rustieke hout doet de lange gang denken aan een paardenstal. Ook de voordeur is zelf gemaakt van eikenhout; een warm welkom in het koele staal. De deur bestaat uit twee delen, waarvan de bovenste helft vaak openstaat. Een gastvrije, Deense traditie. “Carl heeft tijdens de bouw van The Barn ontdekt hoe leuk hij houtbewerking vindt. Hij is net klaar met de middelbare school en gaat nu in de leer als timmerman. Hij wil Tiny Houses gaan bouwen.”

Designklassiekers

The Barn is licht en eenvoudig ingericht. Zo draagt het interieur bij aan de rust en blijft het landschap de eyecatcher. Kristine, grafisch vormgever van beroep, ontfermde zich over het kleurenpalet. Het saliegroen, terrabruin en kiezelgrijs van meubels, stoffen en woonaccessoires haalde ze rechtstreeks uit het landschap. “En van de ruige vacht van Mille, onze 12-jarige teckel.” Tegen de witte muren steken Deense designmeubels mooi af. Er zitten echte klassiekers tussen, waaronder de vloerlamp van Arne Jacobsen en de zwarte schommelstoel J16 van Hans Wegner, favoriet van het hele gezin. Maar er is ook nieuw design, zoals de Muuto koffietafeltjes. “Als grafisch ontwerper ben ik gevoelig voor goed ontworpen design. Ik word er blij van als ik er naar kijk en het inspireert me. We omringen ons vooral met Deens design. Natuurlijk omdat we het mooi vinden. Maar ook omdat we hier aan de andere kant van de wereld zitten. Het brengt Denemarken een stukje dichter bij.”

Herinneringenkastje

Voor een ‘hygge’ sfeer, combineert Kristine koel design met zachte stoffen en oude spullen. Zo vond ze een grafisch schilderij in Cobra-stijl bij een garageverkoop. Bij de kringloop nam ze een landelijke tuinbank voor het terras mee. In elke kamer staat of hangt bovendien wel een bijzonder familiestuk. Dierbaar is het houten herinneringenkastje in de woonkamer. “Het kaaskastje hing al in het huis van mijn ouders toen ze het kochten. Gelukkig mocht ik het meenemen bij onze emigratie. Er liggen handgeschreven brieven in met tekeningen van mijn tante, die kunstenares was. Maar ook handafdrukken van de kinderen. Allemaal kleine spullen die me laten glimlachen als ik er langsloop.”

barn

Lamp ‘Fiona’ is gemaakt van stroken papier die over elkaar gedrapeerd liggen en is vergelijkbaar met het model boven deze tafel, via lampen24.nl. De originele vlinderstoelen zijn een ontwerp van Arne Jacobsen voor Fritz Hansen en koop je onder meer via www.flinders.nl.
Tip: Het luik in de muur is een subtiele hint naar een oude barn en zorgt in deze strakke omgeving voor een landelijk tintje. Dit effect kun je ook creëren door een oud raam in een muur te plaatsen. Het geeft een authentiek doorkijkje.

Hier hoeft niets

Vanaf Sydney rijden Kristine en Michael in drie uur naar The Barn. Onderweg raken ze de stress van de stad snel kwijt. “Onderdeel van ons weekendritueel is dat we onderweg steeds stoppen om bloemen en takken te plukken. Van eucalyptus maak ik graag kransen. Ook ben ik dol op gouden acacia, wattle, de nationale bloem. Die bloeit twee keer. Prachtig ineen vaas, maar ook ingedroogd is hij heel decoratief.” Eenmaal thuis gaat Kristine direct aan de slag met haar verworven groen. “Het is de perfecte start van een weekend in the Barn. Verder moet en hoeft helemaal niets. Alles wat we nodig hebben, nemen we mee zodat we de deur niet uit hoeven. Telefoons gaan uit, er is geen televisie, geen wasmachine. De focus ligt op samenzijn. Samen wandelen, koken, tuinieren, lezen of gewoon genieten van de stilte. Op het trage ritme van de natuur in plaats van de stad.”

barn

Voor koele dagen is er de kachel, een soortgelijke vind je via stokertje.nl. De ronde speaker ‘Beoplay’ is van Bang & Olufsen.

CREDITS: PRODUCTIE EN STYLING MARTINA HUNGLINGER | TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE MADS MOGENSEN

Meer fijne binnenkijkers in huizen ‘with a view’

  • Elke kamer in het Mallorcaanse appartement van Lisa en Marcel van Leeuwen heeft zeezicht. De golven raken de rots waarop het huis is gebouwd. Binnen is de eilandsfeer goed gevangen met ambachtelijk stucwerk en een ton-sur-ton mix van natuurlijke materialen.
  • Ultiem genieten lukt in deze droomlodge. Lees verder en neem via de foto’s een kijkje binnen in dit fantastische farmhouse in Afrika waar je droomt met je ogen open.

Nu in de winkel!

Meer Binnenkijken