Nationaal Park Nieuw Land deel 3: de Lepelaarplassen

Marloes Blom

18 July 2021

Op het Trekvogelgraslandje bij de Lepelaarplassen kun je in de vroege ochtend en avond lepelaars spotten

Dat wij Nederlanders keien zijn in het bouwen van dijken en polders weet de hele wereld. Maar we maken ook gewoon natúúr. De Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en de Marker Wadden vormen samen Nationaal Park Nieuw Land. Seasons maakte een binnenlandse reis. Hier deel 3: de Lepelaarplassen. Waar nu de Lepelaarplassen liggen, werd in de jaren zestig zand opgegraven voor de Oostvaardersdijk. Waterplassen bleven over, langs de randen werden grote vlaktes riet gezaaid. Op andere plekken ontstond moeras en schoten wilgen uit de grond. De Lepelaarplassen liggen stijf tegen Almere aan, toch lijken stenen en stadsrumoer ver weg. Hier hoor je moeras-, weide- en watervogels. Kijk uit naar de boerenzwaluwen, in grote groepen slapen ze in de rietvelden.

Doen

1. Bezoek de Lepelaarhut

Neem de tijd in de Lepelaarhut. Je ziet kuifeenden, slobeenden en wintertalingen die dobberend op de ondiepe waterplas slapen. Grote zilverreiger en roerdomp jagen vlak boven het water. De wilgen aan de oevers en op het eilandje zitten vol aalscholvernesten. Waarom die bomen zo wit zijn? Dat zijn de uitwerpselen van de aalscholver, de viezerik onder de vogels. Zelfs de nesten zitten onder de poep en daar maalt hij niet om. Vaak overleven de bomen deze overdaad aan mest niet. Scheert er een blauwe flits over het water? Dat is de ijsvogel, die graag een stekelbaarsje uit het water vist. Ook de zeearend laat zich hier vaak zien.

Lepelaarplassen

Een kolonie aalscholvers huist in een boom | Foto Het Flevo-landschap

2. Zoek beversporen

Zoek beversporen in het Wilgenbos (wandelroute 3,5 km). Wilgen, populieren én water, daar is de bever dol op en dat is precies wat hij in dit ruige bos vindt. Een bever in het wild zien is de hoofdprijs: daar heb je geduld én geluk voor nodig. Zijn sporen zijn makkelijk te spotten. Rietwortels die langs de oever drijven zijn restanten van een bevermaaltijd. Een afgebroken tak? Een bijna doorgeknaagde boomstam? Houtsplinters op het water? Vrijwel zeker zijn het getuigen van de nijvere arbeid van dit grote knaagdier.

3. Maak een ronde om de plassen

Loop of fiets de 12 kilometer lange route rond het gebied. Je ziet alle wilde landschappen van de Lepelaarplassen, mooie vergezichten over het Markermeer en dan opeens de skyline van Almere – hè, is de stad echt zo dichtbij?

4. Kijk vogels vanaf het Trekvogel-graslandje

Ga rustig zitten bij het Trekvogel-graslandje. Hier zie je vogels, dat sowieso, maar welke… dat is altijd afwachten. Heb geen haast en kijk gewoon wat er voorbijkomt. In de vroege ochtend en avond zou dat zomaar de lepelaar kunnen zijn die in de ondiepe geulen naar visjes en libellenlarven zoekt.

Op het Trekvogelgraslandje bij de Lepelaarplassen kun je in de vroege ochtend en avond lepelaars spotten | Foto iStock

Bereikbaarheid Het beste startpunt is bezoekerscentrum De Trekvogel van Het Flevo-landschap. Met koffie/thee, fiets- en wandelroutes, natuurinformatie en een overzicht van bijzondere vogelwaarnemingen. Oostvaardersdiep 16 | Almere. TIP Over de Oostvaardersdijk, met het Markermeer aan je linkerhand, kun je zo naar de Oostvaardersplassen fietsen. Het is circa 7 kilometer naar Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders. Oostvaardersbosplaats 1 | Almere.

2021 Soortenjaar

Geen idee welke vogel of vlinder daar voorbij fladdert of hoe dat mooie plantje naast het pad heet? Maak een account aan op de app ObsIdentify, schiet een foto en: voilà! Je hebt weer wat geleerd én je helpt via de app mee aan het 2021 Soortenjaar: in 2021 inventariseert het nationaal park welke planten en dieren in Nieuw Land leven. Meer lees je op nationaalparknieuwland.nl/nl/2021soortenjaar.

Meer Nationaal Park Nieuw Land

CREDITS: TEKST ANNEMARIE BERGFELD | BEELDEN iSTOCK (HEADER) | HET FLEVO-LANDSCHAP 


Gratis voor jouMeer Natuur