Prachtig – ook voor slechts één muur: het behang van Tenue de Ville

Marloes Blom

18 oktober 2021

Op het behang van ontwerpster Alexia de Ville vliegen vogels tussen elegante bloemen, slingeren planten door exotische landschappen of zijn de motieven juist strak en abstract. Met elk ontwerp creëert Alexia een wereld op zich. Via een binnenplaats kom ik bij de lichte studio van Alexia de Ville, de vrouw achter het behangmerk Tenue de Ville. Aanvankelijk begon ze haar artistieke loopbaan in de modebranche. Nadat ze was afgestudeerd aan de befaamde kunstopleidingen Sint-Lukas in Brussel en Saint Martins in Londen woonde ze een tijdje in de Britse hoofdstad waar ze een bescheiden kledingcollectie ontwierp, voornamelijk T-shirts en jurken met dessins. “De praktische rompslomp die hiermee gepaard ging, leidde me te veel af van mijn échte passie. Ik miste het pure tekenen”, steekt Alexia van wal. Dus besloot ze terug te gaan naar Brussel, waar ze haar werk als tekenaar voortzette en motieven ontwierp voor verschillende accessoires- en decoratielijnen. Op kleine schaal weliswaar, maar gaandeweg droomde ze van een eigen collectie behangpapier waarbij ze haar eigen signatuur kon ontwikkelen. En zo geschiedde. “De lancering van de eerste collectie ging niet zonder horten of stoten”, herinnert ze zich. “Gelukkig vond ik een zakenpartner die mijn werk opmerkte en in mij geloofde en me introduceerde in het netwerk van professionele beurzen. Het was zijn idee om een eigen bedrijf te beginnen.” In 2014 lanceerde ze haar label Tenue de Ville en haar collecties wonnen al snel aan populariteit.

handgeschilderd behang

Alexia de Ville voor haar atelier. Grote raampartijen aan beide kanten zorgen voor een perfecte lichtinval.

Frivool design

“Mijn werkwijze verschilt van die van andere merken”, gaat Alexia verder. “We ontwerpen alles zelf ter plaatse – dat is uniek.” Inspiratie voor haar levendige patronen en verfijnde tinten put Alexia uit reizen, oude Vlaamse tapijten, gravures en kunst in het algemeen. Ook de natuur vormt een onuitputtelijke bron van ideeën. Van de dingen die ze verzamelt tijdens haar research maakt ze foto’s die ze samenbrengt in moodboards. Daarna begint de zoektocht naar compositie en kleur. Samen bladeren we door enkele boeken. “Kijk”, wijst ze terwijl ze me het schitterende oeuvre van de Schotse kunstenaar Peter Doig toont. “Hij is naast Gauguin, Per Kirkeby en Matisse een van mijn lievelingskunstenaars en een schatkist aan inspiratie. Maar ook onverwachte ontdekkingen kunnen tot mooie dingen leiden. Omdat ik eigenlijk constant op zoek ben naar ideeën, heb ik mezelf aangeleerd om aandachtig te kijken. Zo zag ik een tijdje geleden een mooie fries van exotisch fruit op een art-decogevel van een Brusselse fruitgroothandel. Die inspireerde me bij de frivole designs van het behang Armand uit de collectie Poème, vernoemd naar de Belgische kunstenaar Armand Paulis, die de gevel destijds ontwierp.”

Van zachte pastels tot opvallende fluo’s

Tenue de Ville brengt één collectie per jaar uit. Die bestaat uit een vijftiental motieven die worden uitgewerkt in vijf verschillende kleuren. Ontwerpen gebeurt in het voorjaar, in de herfst moet de collectie klaar zijn voor de beurzen, want die vinden in de winter plaats. Ik blader door enkele catalogi en geniet van de weelderige fauna- en floramotieven en dromerige landschappen. Het palet omvat warme pastels, zachte neutralen, opvallende fluo- details en diepe, intense kleuren. De combinatie van die verschillende tonen maakt haar behang speels en poëtisch. In de collectie Ode meen ik de sfeer van Doigs tijdloze, exotische landschapsschilderijen terug te vinden. Voor haar recente, goedkopere merk Les Petits Papiers (by Tenue de Ville) gebruikt Alexia simpele geometrische motieven, lijnen en strepen. “Deze lijn is toegankelijker, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Ik wilde een reeks lanceren voor een klein budget waarbij ik toch trouw blijf aan mijn duurzame principes. Deze collectie is eenvoudiger; de achterkant is voorgelijmd zodat je het papier gemakkelijk zelf kunt aanbrengen. Je kunt ze alleen rechtstreeks bij ons bestellen, zonder tussenpersoon, zoals het hoort bij een korte keten. De productie is volledig lokaal en zero waste, dus ecologisch verantwoord.” handgeschilderd behang handgeschilderd behang

Traditioneel én digitaal

“Voor ons behang gebruiken we twee technieken”, gaat Alexia verder. “De drukmethode met gegraveerde koperen rollen en digitale prints. Het gebruik van gegraveerde drukblokken is de eeuwenoude techniek waarmee je bijzondere effecten kunt bereiken die met een digitale procedure niet mogelijk zijn. Dit gebeurt in een plaatselijke fabriek. Alle cilinders hebben andere tekeningen; we gebruiken vier tot zes cilinders per behang. Dan is er de digitale procedure; daarmee kan ik panorama’s creëren en het aantal kleuren is onbeperkt, terwijl je met de koperen rollen maximaal zes kleuren kunt gebruiken.” Voor het gebruik van digitale prints worden de tekeningen gescand en transformeren ze op het behangpapier tot gigantische, artistieke landschappen. Ze krijgen de allure van een wandbedekkend schilderij. “Behang geeft zo veel karakter aan je interieur, het maakt het intiemer en is ideaal om een bepaalde sfeer aan een kamer te geven”, zegt Alexia. “Vergeet ook niet dat er anders naar behangpapier wordt gekeken. Waar vroeger elke wand van een kamer behangen werd, zie je nu de trend om een enkele muur te bekleden alsof je een muurschildering in huis hebt. Met de digitale techniek kan een print worden afgestemd op de afmetingen van een specifieke muur. Deze panorama’s zijn exclusief maatwerk.” Ter illustratie toont ze me enkele voorbeelden van behangpapier in junglemotief. Op haar scherm voegt ze giraffen toe of laat ze een olifant verdwijnen tot de tekening precies op een bepaalde muur past.

Met behulp van alcoholstiften, Chinese inkt en oude Japanse shibori verftechnieken krijgen de ontwerpen vorm.

 
handgeschilderd behang

Waar vroeger elke wand van een kamer behangen werd, zie je nu de trend om een enkele muur te bekleden alsof je een muurschildering in huis hebt.

Geen snippertje wordt verspild

Tenue de Ville onderscheidt zich door haar kleine ecologische voetafdruk. “Duurzaamheid vind ik heel belangrijk”, gaat Alexia verder. “Ik denk goed na over het productieproces. In ons papier zit een klein beetje polyester maar nooit plastic, zoals je dat treft in klassieke collecties. We gebruiken non-woven, pvc-vrij en FSC-erkend papier dat gegarandeerd uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Onze collecties worden volledig lokaal gecreëerd en gedrukt. En al onze inkten zijn op waterbasis.” Voor een aantal bewerkingen doet Alexia een beroep op sociale werkplaatsen. Om verspilling te voorkomen wordt er alleen op maat en op bestelling gedrukt. En als er al iets overblijft, worden daar originele enveloppen en notitieboekjes van gemaakt. Als colorist in hart en nieren werkt Alexia momenteel aan een verflijn die qua kleuren haarfijn aansluit bij de tinten van haar behangpapier. Ook het matchen van verschillende materialen, texturen en reliëfs is een zoekproces dat in volle gang is. Zo experimenteert ze momenteel met een soort vlechtwerk van productierestjes behang. Want Alexia ziet overal mogelijkheden en vindt overal inspiratie, als het maar strookt met haar gevoel voor harmonie, kleur en duurzaamheid. tenuedeville.com CREDITS: TEKST EN FOTOGRAFIE CHRISTL EXELMANS

Meer behanginspiratie

  • Authentiek behang uit Engeland, verfkleuren uit Scandinavië en vintage interieurstukken uit Frankrijk. Laat het maar aan woonstylist Roos Eldering over om deze ingrediënten op een inspirerende manier met elkaar te mixen. Je ziet het in deze binnenkijker.
  • Weelderige bloemen, palmbomen en nautische silhouetten: de inspiratie voor zijn verleidelijke behangontwerpen vindt Hugo Dalton op het subtropische eilandje Tresco, voor de kust van Cornwall.


Gratis voor jou



Meer Adressen