5x tips voor een mooie wintertuin

Marene Hendriksen

4 January 2019

wintertuin

Ingedroogde zaaddozen, verstilde plantsilhouetten en strakke hagen. En dat alles onder een flinterdun poederlaagje rijp. In de winter is er in de tuin van ontwerpster Jennie en Erik Schuiling minstens zo veel te zien als in de zomer. Jennie deelt haar 5 tips voor een mooie wintertuin met ons. Jennie: “In de winter is de structuur van een tuin veel beter te zien dan in de zomer. Kijk of de indeling nog klopt. Zolang het niet vriest en de bodem niet bevroren is, kun je aanpassingen maken. Groenblijvende planten moeten met rust worden gelaten, maar wat wel prima kan is een boom, haag of heester planten. En verder gewoon lekker genieten van de rust en de wintersfeer, dat er even niets hoeft.”

1. Structuur en indeling

Structuur en indeling vormen samen de basis voor het hele jaar, dus ook als er geen planten bloeien. Bomen, hagen en heesters zijn daarbij onmisbaar. Loop rond en bekijk de tuin ook vanuit het huis: waar wil je overzicht, waar juist niet (ruimte versus massa). Belangrijk is dat je een gelaagdheid opbouwt met bomen, hagen, heesters en vaste planten. Dat creëert diepte en beschutte plekken, plus je trekt er veel dierenleven mee aan.

wintertuin

2. Wintergroene planten

Pas voldoende wintergroene planten toe. Die geven extra structuur aan de wintertuin. Kies bijvoorbeeld voor het stekelnootje, kruipend zenegroen, Wolfsmelk, of een Schoenlappersplant.

3. Niet-wintergroene vaste planten

Voor niet-wintergroene vaste planten geldt: planten met stevige stengels waaien niet snel om en hebben een prachtig wintersilhouet. Mooie zaaddozen is ook een pré.

wintertuin

4. Kleur van de bast en de takken

Kijk ook naar de kleur van de bast en de takken. Veel bomen en heesters hebben een bijzondere bast of gekleurde takken zoals de papieresdoorn (Acer griseum) en de rode kornoelje (Cornus sanguinea).

wintertuin

5. Bessen en vruchten

Bessen en vruchten zijn leuk voor extra kleur. Met sommige soorten help je vogels aan voedsel en vitamines in de winter. Denk aan kardinaalsmuts (Euonymus europaeus), Gelderse roos (Viburnum opulus) en liguster.

TEKST RENÉE KWAK | FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES

Lees ook:

Tuintips voor de maand december  5x rode pracht voor in je wintertuin 


Gratis voor jouMeer Tuin