Kruidentuin? Begin met een kruidenbak (DIY)

Marjolein ter Braak

28 mei 2025

Kruidentuin

Een kruidentuin kan simpel beginnen. Begin met een kruidenbak in de tuin. In dit artikel lees je hoe je een kruidenbak maakt en hoe je een kruidentuin begint.

Kruidentuin beginnen

Terwijl je met je neus boven dampende pannen staat, even snuiven, en dan naar buiten lopen met een schaar in de hand om wat takjes van het een en ander te knippen. Heerlijk toch, een eigen kruidentuin? Maar hoe begin je? Gewoon – door te beginnen.

Janneke Peters (net verhuisd naar een Zweedse boshuis) verzamelt moed, en begint. “Ik vind het leuk om sommige plantjes te kopen en andere zelf te zaaien. De gekochte jonge plantjes geven hoop voor wat je aan het voorzaaien bent en door het verschil in groei kun je langer door het seizoen heen oogsten. Ook scoor ik regelmatig stekjes van andere kruidentuinfanaten op plaatselijke marktjes of zelfs bij de kringloopwinkel. Het ruilen van plantjes met vrienden en kennissen vind ik een leuke manier om tegen soorten aan te lopen waar ik zelf niet direct opgekomen was.”

Lees ook: Mulchen: wat is dat?

Tip: Geef zaailingen een groeispurt door op het plantpotje een omgekeerd conservenpotje van glas te zetten.

Kruidentuin

Maak een kruidenbak (DIY)

Een makkelijke manier om je kruidentuin te beginnen is door een plan te maken van losse tuinbakken. Dit hoef je maar één keer te doen en ze zijn direct klaar om in te zaaien of te planten, nu en de komende jaren. Zaaien kan vanaf half februari tot eind oktober, en oogsten kan zelfs het hele jaar door.
Janneke: “En het oog wil ook wat, dus op mijn to-do-wensenlijstje staan bakken die ik zelf vlecht. Een superleuk klusje, maar wel iets waar je even zoet mee bent, dus begin er het liefst zo vroeg mogelijk in het seizoen mee.”

Lees ook: Onkruid: wat helpt tegen onkruid en hoe doe je je voordeel ermee?

Kruidenbak


Zo maak je het

  • Verzamel jonge takken die van de bomen zijn gevallen. Knip dikkere takken met een diameter van ongeveer 5 cm en een lengte van ongeveer 35 cm.
  • Markeer eerst op de gekozen plek in je tuin een cirkel. Dat doe je door op de plek waar het hart van de cirkel moet komen een paaltje te zetten waaraan je een touwtje bevestigt (niet te stevig). Hiermee kun je makkelijk de straal van de cirkel markeren. Sla de dikkere stokken met een mokerhamer of grote steen ongeveer 10 cm in de aarde met een tussenruimte van zo’n 25 cm.
  • Begin nu rondom met het vlechten van de takken waarbij je de slalom-techniek afwisselt per rij naar boven toe. Ga net zolang door totdat er een stevige bak ontstaat. Daarna vul je de omheining aan met kleinere takjes.
  • Verwijder onkruid en spit de aarde in de bak eventueel wat uit. Scheur stukken karton in stukken (verwijder tape) en maak er een stevige basis mee. Maak het karton goed nat. Vul de bak eerst met een laag zelfgemaakt compost van tuinafval, vul het daarna aan met potgrond. Of gebruik een kant-en-klare moestuinmix.
  • Verhoog de rand van een paletbak door rondom aan de binnenkant stokken in de aarde te slaan. Vlecht de 4 kanten van de bak tot de gewenste hoogte. De extra gecreëerde hoogte kan bijvoorbeeld kamille tijdens het groeien goed gebruiken.

Kruiden planten in kruidenbak

Geen goede match in de kruidentuin:

  • melisse en basilicum
  • koriander en venkel
  • kamille en pepermunt
  • tijm en majoraan

Wel een goede match in de kruidentuin:

  • salie, rozemarijn, oregano, tijm – allemaal mediterrane kruiden
  • citroenmelisse past bij alle kruiden
  • peterselie, bieslook en dille
  • kervel, marjoraan, dille, pimpernel, bieslook en kamille

PRODUCTIE, DIY EN STYLING JANNEKE PETERS | FOTOGRAFIE JEF VAN TRICHT


Seasons DIY Special

Recente editie