Column Karin Bloemen: ‘Mijn nieuwe vriend, de rabarber!’

Marloes Blom

25 August 2023

rabarber Karin

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Deze keer een lofzang op rabarber.

Dag onkruid, hallo rabarber

Vorig jaar had ik last van een tennisarm, jazeker ik tennis af en toe en dat is heerlijk. Maar dat was niet de oorzaak. Het was die vervelende steile walkant waar het onkruid welig tierde…

Met een emmer en een heggenschaar had ik alle zuring, brandnetels en kweekgras afgeknipt en weggetrokken, wat een werk! Drie weken had ik er last van en ik was het zat. Maar ja wat is het alternatief? Maaien gaat niet op die plek want mijn schuur staat precies op de rand van de walkanthelling. Dus elk jaar begin ik veel te laat aan dit karwei.

Mijn hovenier hoorde mijn geklaag vorig jaar aan en kwam met een werelds idee! Begin maart de walkant met de hand wat omspitten, dat ga ik dus uitbesteden. De beplanting weghalen en dan een aantal flinke rabarberplanten erin planten. Door de dichte bladeren komt er geen zonlicht meer op de grond en krijgt het onkruid nauwelijks kans. Het eerste jaar nog wel hier en daar wat sprieten maar die pluk je op tijd weg.

Wat een topplant want in de winter verdwijnen alle afgestorven bladeren haast als sneeuw voor de zon. En woekeren doet de rabarber niet, de plant heeft een vaste kern en geen scheuten die alle kanten op groeien. Zo kan de sloot ook af en toe gebaggerd worden door de hovenier.

En, de heerlijke rabarber, mijn nieuwe vriend, combineer ik met asperges en culinaire aardappeltjes die ik in Opperdoes koop, de Opperdoezer Ronde!

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin