Rabarber – knalroze knapperd onder de voorjaarsgroenten

Marloes Blom

28-03-2020 12:00:08

Rabarber

Bright red organic rhubarb stalks shooting from the vegetable garden.

Groente uit eigen tuin smaakt toch vaak lekkerder dan die van de groenteboer of supermarkt. Zelf rabarber telen is vrij simpel. En ook fijn: het is een knappe plant om te zien, met die majestueuze grote bladeren. Op je bord spettert hij trouwens ook qua kleur.

Van knalroze tot gifgroen

Rabarber – Rheum rhabarbarum – behoort tot de Duizendknoopfamilie. Net als bijvoorbeeld boekweit. Het stond eerst alleen bekend als geneesmiddel in China, sinds 1900 wordt het hier ook geteeld om te eten. Er bestaan zo’n 120 soorten rabarber, op rabarber.nl vind je behoorlijk wat soorten opgesomd. Je hebt varianten met gifgroene- maar ook exemplaren met frambozenrode stelen. De kleur- en smaaknuance (of eigenlijk meer de zuurgraad…) verschilt per soort. De namen van de verschillende soorten spreken trouwens tot de verbeelding: zo heb je bijvoorbeeld Valentine M, Goliath, Red champagne, Victoria M. en het Duitse Holsteiner Blut. rabarberstelen

Zaaien of planten

Rabarber zelf zaaien kan in het voorjaar. Het vergt geduld – vaak duurt het enkele jaren voordat je ervan kan eten. Maar zo’n prachtige jonge plant zien ontspruiten is dat wachten wél waard…  Wil je ‘m wel zo snel mogelijk uit de grond op je bord hebben, plant dan een rabarberplant die al wat ouder is. Je koopt ze bijvoorbeeld bij Vreeken’s Zaden en Intratuin. Op Dianasmooiemoestuin.nl lees je alles over het zelf telen van rabarber, en je vindt er bovendien heerlijke recepten. Op deze video van Dehippevegetariër.nl wordt uitgelegd hoe hij precies groeit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Katja🌿natural storyteller📍NL (@dailygreenspiration) op

Rabarberbladeren to the rescue 

Je kunt de gigantische bladeren van rabarber gebruiken om slakken te lokken. Die zijn er namelijk dol op. Kies dus een plekje uit de buurt van andere planten waar slakken zich graag op storten, en leg wat bladeren daar neer. Een milieuvriendelijke manier om je te ontdoen van die onwelkome slijmerds – met blad en al.

Rabarber, zuur en kalk – dat zit zo

In rabarber zit, net als in bijvoorbeeld chocola, spinazie, peterselie en postelein, oxalaat (oxaalzuur). Daarom zijn de bladeren van rabarber ook niet eetbaar: die bevatten het meeste oxaalzuur. Hoe warmer het wordt, hoe meer oxaalzuur. In het voorjaar zit er nog niet zoveel in. De ‘deadline’ voor de oogst is echter 21 juni: de langste dag van het jaar. Vanaf die dag neemt de hoeveelheid oxaalzuur sterk toe. Oxaalzuur bindt zich aan kalk en onttrekt zo calcium aan je lijf. Dat is ook de reden dat men de rabarberstelen vroeger kookte met krijt. Maar zolang je gevarieerd eet, en niet te vaak rabarber op je menu zet (maximaal tweemaal per week), kan het weinig kwaad, stelt ook Veggipedia.nl.

Liever niet (teveel) bij nierproblemen

Oxaalzuur is eén van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van nierstenen. De nierstichting adviseert dan ook om het eten van rabarber dan te beperken als je nierproblemen hebt.

Rabarberweetjes

  • Champagnerode rabarber staat op de Oranje Lijst, waarop sinds 2019 Nederlandse erfgoedrassen zijn gerangschikt. Hij behoort dus tot het Nederlands biocultureel erfgoed!
  • Wat de Italianen kunnen, kunnen wij ook. Naast limoncello heb je dus ook rabarcello – niet geel maar barbieroze, en van Hollandsche bodem.
  • Voor de smaak geldt: hoe roder de stelen, hoe zoeter.
  • Rabarberplanten kunnen prachtig bloeien. Vaak wordt geadviseerd de bloemen te verwijderen – het gaat ten koste van de groei van de stelen.rabarberbloem

Smulrecepten met rabarber

BEELDEN: UNSPLASH | PIXABAY | INSTAGRAM, ISTOCK

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Tuin