Column Karin Bloemen: in geuren en kleuren

Marjolein ter Braak

14 July 2023

geurende rozen

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Sommige planten geuren in het rond, anderen doen dat delicater en laten je dichtbij komen. En daar komt Karin deze week achter.

Brengt je in andere sferen


De meeste mensen ruiken aan de bloeiende roos in de veronderstelling dat alle rozen heerlijk geuren, maar dat is helaas allang niet meer zo. Door het ontwikkelen (veredelen) van nieuwe rassen is er veel geur verloren gegaan. Maar gelukkig zijn er nog rozenrassen die wél heel lekker ruiken, en daarvan wil ik deze graag onder de aandacht brengen: de Rosa ‘Rhapsody in Blue’. Afgelopen voorjaar kwam ik deze roos tegen bij een rozenkweker en die verzekerde mij van een geur en een kleurrijke zomer.


Vanaf eind mei begon de roos te bloeien en je ruikt ‘m al van verre, althans dat dacht ik. Deze rijkelijk bloeiende klimroos met prachtige paarse bloemen staat in het midden van mijn tuin tegen een pergola aan. Het is een plaatje. Toen mijn vriendin weer eens langskwam liet ik vol trots de roos zien en schepte een beetje op over de geur die je in mijn hele tuin kon ruiken.

Mijn vriendin keek mij fronsend aan en schudde haar hoofd. Ze liep sniffend door mijn tuin regelrecht naar de Toscaanse klimjasmijn die achter bij de schutting staat en wees me er fijntjes op dat deze jasmijn de plant is die deze heerlijke vanilleachtige geur verspreidt. Inderdaad, de geur van de Rosa ‘Rhapsody in Blue’ is weliswaar heerlijk maar toch anders en je moet er echt wel je neus in duwen. Maar, denk dan wel om de doorns!

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin