Bieslook: look om mee te pronken

Marloes Blom

28 May 2022

bieslook

Van een paar struikjes bieslook heb je een zomer lang kookplezier: knip, bestrooi en geniet van de zachte, delicate uiensmaak. En laat je een plantje ongemoeid, dan word je beloond met prachtige paarse bloemen die perfect zijn als eetbare garnering.

Bieslook (Allium schoenoprasum) is een van de bekendste en makkelijkste tuinkruiden. Het groeit goed op alle grondsoorten. Bieslook is familie van de ui en groeit uit kleine bolletjes onder de grond. Hierin slaat de plant zijn energie op zodat hij in het voorjaar z’n lange, smalle, grasachtige stengels kan laten groeien. Ze komen al in maart/ april tevoorschijn.

Tot op de bodem

We zetten bieslook meestal in de kruidentuin, maar het plantje is ook heel geschikt als bodembedekker in de border. Bieslook gedijt zowel in de volle zon als de halfschaduw, als het maar niet te koud is. In de volle grond sterft bieslook in de winter af en komt in het voorjaar weer boven. Ook in potten en bakken voelt het kruid zich thuis.

Fotogeniek

Iedereen kent de bloeiende lavendelvelden van Zuid-Frankrijk, maar Denemarken heeft iets soortgelijks. Op verschillende plekken in het land wordt bieslook gekweekt voor het zaad. Het is dus nodig dat het plantje gaat bloeien, wat in juni prachtige paarse velden oplevert. Minstens zo mooi en net zo geliefd bij fotografen als de Franse lavendel.

Knippen & oogsten

Anders dan bij de ui eten we juist niet de bol maar de stengels. Van de plant kun je regelmatig oogsten, want knippen zorgt voor nieuwe groei. Knip de stengels tot ongeveer vier centimeter boven de grond af en laat de plant vervolgens een aantal weken met rust. Na vier weken heb je nieuwe stengels die je vervolgens weer kunt afknippen.

Als je bieslook niet plukt of knipt, gaat de plant in het tweede jaar in juni en juli bloeien met prachtige paarse bolvormige bloemen. Ook die zijn eetbaar en daardoor heel geschikt als decoratie op bijvoorbeeld salades. Nog een pluspunt: bijen en hommels zijn dol op bieslookbloemen. Bedenk wel dat als je de plant laat bloeien, er geen nieuwe stengels groeien.

Kooktips

Fijngeknipte bieslookstengels worden vaak gebruikt als smaakmaker in salades en vinaigrettes. Ook heerlijk, en lekker klassiek: nieuwe aardappelen of aardappelpuree bestrooid met ringetjes bieslook. Of combineer bieslook met pasta. Kook bieslook niet mee, maar strooi het vlak van tevoren vers geknipt over het gerecht, anders verliest het z’n smaak. Heb je iets te veel geknipt, vries het restant dan in voor een volgend maal. Zoals gezegd zijn de bloemen eetbaar en zo mooi van kleur dat ze van een simpel gerecht een culinaire maaltijd maken.

CREDITS: TEKST EN STYLING HONING EN FLORA/HOUSE OF PICTURES | FOTOGRAFIE TIA BORGSMIDT/HOUSE OF PICTURES | TEKSTBEWERKING DOSIA BREWER

Meer lezen


Gratis voor jouMeer Tuin