5x tips voor een kleine (stads)tuin

Marloes Blom

22 February 2022

bloeiende heesters

In de bosachtige voortuin staan ruim tachtig heesters en kleine bomen, waaronder staartaar en kardinaalsmuts.

Ook van een kleine tuin kun je een paradijsje maken, zo bewijst Annie Pohlmann met haar mooie stadstuin in Hengelo. Haar tips om zo’n groen paradijsje te creëren van een kleine (stads)tuin deelt ze met ons.

Vijf tips voor een kleine tuin

  1. Een gemengde haag van hulst (Ilex aquifolium), kardinaalsmuts, liguster, mahoniestruik en kamperfoelie biedt nestgelegenheid en bescherming aan vogels. Jo vlecht in het voorjaar de takken in elkaar, zodat de smal gesnoeide haag op de erfgrens toch mooi dichtgroeit.
  2. Plekken die nog wel wat bollen kunnen gebruiken, markeert Annie met genummerde pvc-buizen die ze in de lente al de grond in drukt. In haar tuindagboek schrijft ze op hoeveel bollen en van welke soort op die plek in het najaar de grond in mogen.
  3. Annie en Jo selecteerden voor hun lentebos bomen en heesters die niet alleen in de winter en lente mooi zijn, maar in het najaar voor een toegift zorgen met hun herfstkleur en/of vruchten.
  4. Maak geen terras direct achter het huis, maar leg er een border aan. Zo haal je de tuin naar binnen.
  5. Alle struiken die voor de langste dag bloeien, snoeit Annie meteen na de bloei terug. Zo houdt ze de vorm compact en stimuleert ze tegelijkertijd de vorming van nieuwe knoppen.

bloeiende heesters

In de bosachtige voortuin staan ruim tachtig heesters en kleine bomen, waaronder staartaar en kardinaalsmuts.

CREDITS: TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES

Meer tuintips


Gratis voor jouMeer planten & tuin