Strobloem (Helichrysum bracteatum): pracht van een (droog)bloem

Marloes Blom

09-05-2021 11:00:09

Strobloemen

A closeup of straw flower or helichrysum bracteatum flowers on blurred background. Selective focus

Smalle frisgroene bladeren en hoge stelen, met daaraan grote papierachtige bloemen in prachtige felle kleuren – met een geel hartje binnenin. Tinten die subtiel vervagen als je de bloemen droogt. Strobloem is een bloem naar ons hart. Strobloemen Strobloem (Helichrysum bracteatum) hoort bij de Composietenfamilie (Asteraceae), een enorm grote plantenfamilie. Bekende familieleden van deze eenjarige zijn cosmos, madeliefje, margriet en zonnebloem. Van oorsprong groeien strobloemen o.a. in Australië.

Laag versus hoog

Er zijn lage en hoge strobloemen (Helichrysum bracteatum Monstrosum Swiss Giants”, en ook dubbelbloemige – Helichrysum bracteatum monstrosum.

Kies je kleur maar

Strobloemen zie je vaak gemixt door elkaar staan, ze vormen een prachtig bont kleurenpalet. Wil je liever één specifieke kleur of kleurencombinatie? Kies maar uit. Citroengeel: Helichrysum bracteatum var. Monstrosum ‘Lemon-Yellow’ Knisperend wit: Helichrysum bracteatum ‘White’ Zalmroze: Helichrysum bracteatum ‘Salmon’ Zachtroze: Helichrysum bracteatum var. Monstrosum ‘Silvery Rose Rood: Helichrysum Bracteatum ‘Fireball’ Strobloem

Zaaien

Binnen kun je strobloemen voorzaaien vanaf april, na de IJsheiligen kun je ze dan buiten uitplanten. Direct in de volle grond zaaien kan uiteraard ook, vanaf ongeveer half mei. Afhankelijk van wanneer je ze zaait bloeien ze vanaf juni tot ver in de herfst – oktober en soms zelfs november. Niet voor niets heet hij in het Engels, naast ‘strawflower’, ook wel ‘everlasting flower’. En daar geniet niet alleen jij van, maar zeker ook de vlinders en bijen. Diana van Diana’s mooie moestuin is net als wij fan van strobloemen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Brenda Gruppen (@brendagruppen)

Drogen

Strobloemen zijn ideale droogbloemen. Pluk ze als ze nog niet helemaal open zijn en hang ze ondersteboven. Doe dat ergens op een donkere plek, zodat ze zo min mogelijk verkleuren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bouquet Boho (@bouquetboho)

Kopen: de zaden

Zaden van strobloemen kun je in veel webshops kopen, hier bijvoorbeeld:

Kopen: de droogbloemen

Zoals gezegd zijn strobloemen ideaal om te drogen. Wil je dat niet zelf doen, dan kun je terecht bij één van de volgende webshops voor gedroogde strobloemen:

Meer lezen

BEELDEN: iSTOCK (HEADER) | PIXABAY

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer planten & tuin