Wel of geen sneeuw – de sneeuwbes geeft sneeuwwitte besjes

Marloes Blom

06-01-2021 09:00:24

sneeuwbes

Je ziet de witte besjes van de sneeuwbes veel in plantsoenen en parken. Ze springen extra in het oog omdat veel andere struiken en bomen dan kaal zijn. Het zijn dankbare besjes – niet alleen vanwege hun roomwitte kleur. Lijsters zijn er gek op. En in de lente smullen de hommels van de kleine bloemetjes vol nectar.

sneeuwbes

Noord-Amerikaanse origines

De sneeuwbes (Symphoricarpos albus) behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). Van oorsprong komt deze struik uit Noord-Amerika. Zijn botanische naam betekent letterlijk iets als ‘opeengehoopte witte vruchten’ aldus ensie.nl.

Eerst bloemen, dan besjes

In het voorjaar, zo vanaf juni, heeft de sneeuwbes kleine roze bloemetjes die behoorlijk wat nectar produceren – een dankbare pitstop voor hommels en andere insecten. Die zorgen op hun beurt voor de bevruchting. In de nazomer volgen de witte tot roze besjes met elk twee zaden. Lijsters zijn gek op de besjes – maar voor ons zijn ze giftig omdat ze saponine bevatten. sneeuwbes

Geen eisen – wel claimend qua ruimte

De sneeuwbes is totaal niet veeleisend. Hij wordt zo’n 1 tot 1.5 meter hoog. Hij kan in zon en schaduw, en gedijt prima in menig grondsoort. Het enige wat je wèl moet weten van de sneeuwbes – hij is geneigd te woekeren en dat kan ten koste gaan van andere planten en struiken.

Vele cultivars

Er zijn steeds meer cultivars van de sneeuwbes, zoals deze:

Als decoratie

Alles met besjes doet het ook goed als decoratie, zo ook de sneeuwbes.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dianne (@deanderetante)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flowers R me (@flowersrme)

Meer winter(tuin)

BEELDEN: PIXABAY  

Nu in de winkel!

Meer planten & tuin