Mmmmmmmm – deze vier planten ruiken naar chocola

Marloes Blom

17-06-2020 08:00:57

chocolade cosmos

Sommige planten zijn vernoemd naar chocola vanwege hun mooie, donkergekleurde bladeren of bloemen. Deze vier danken hun naam aan hun chocoladegeur. Mooie planten en bloemen die ruiken naar chocola. Een klassiek geval van win-win, als je het ons vraagt.

1. Chocolade cosmos

De meest bekende chocoladebloem is vast en zeker de chocolade cosmos – de Cosmos atrosanguineus. Ze bloeit vanaf juli/augustus tot september/oktober, met donkerrode bloemen die ’s avonds ruiken naar chocola. Eisenpakket: een plekje in de zon s.v.p., en de knollen in het najaar uit de grond om vorstvrij te bewaren. Kopen: doe je bijvoorbeeld bij Kwaliteitsplanten.nl, de bollen bij bloembollenkopen.nl. chocolade cosmos

2. Chocolade munt

Van munt heb je wel -tig soorten, dus óók een variant met een chocoladegeur- en smaak: Mentha piperita ‘Chocolate’ . De blaadjes smaken goed in thee en toetjes – als je van die bekende ‘After eight‘ smaak houdt. Eisenpakket: het is een vaste plant én een beruchte woekeraar – dus begrens ‘m. Kopen: doe je bijvoorbeeld bij de Tuinplantenwinkel.nl en bij Plantbezorgd.nl.

3. Chocolade margriet

De Berlandiera Lyrata is een plant uit de Zonnebloemfamilie, en wordt ook wel chocolade margriet genoemd. Hij bloeit met opvallende goudgele bloemetjes die bedwelmend ruiken naar chocola. Ze bloeien van juni tot september – en daar komen heus ook vlinders op af. Ook fijn: deze van oorsprong Mexicaan is, aldus kwekerij De Hessenhof, behoorlijk winterhard. Eisenpakket: een plekje in de zon graag. Kopen: de zaden koop je bijvoorbeeld bij Tabernalzaden.nl.

4. Chocolade vingerhoedskruid

Last but not least, voor de liefhebbers van melkchocola is er de wonderschone Digitalis parviflora ‘Milk Chocolate’. Deze plant is tweejarig maar zaait zichzelf uit zodat je er heus langer van geniet. Ze is kort van stuk en bloeit met kleine bruine bloemen van juli tot september. Eisenpakket: vingerhoedskruid is giftig dus wees voorzichtig. Verder graag een plek in de zon of halfschaduw, en géén natte voeten. Kopen: doe je bijvoorbeeld bij kwekerij Plantwerk.nl, de zaden bij Tabernalzaden.nl.

Meer chocola

BEELDEN: iSTOCK (HEADER) | PIXABAY

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer planten & tuin