Kogelamarant bloeit met felgekleurde bolletjes – waarvan je thee kunt zetten

Marloes Blom

05-04-2021 08:00:09

Kogelamarant

Kogelamarant Globe Amaranth in garden

‘Strawberry fields’ – zo heet de rood bloeiende kogelamarant. De bloemen lijken dan ook net allemaal aardbeien op steeltjes. Die ‘gewone’ amarant is bekender dan de bolronde kogelamarant. Maar wij zetten nu even de kogelamarant in het zonlicht. Omdat die óók heel leuk is, als snij- en droogbloem. Houd je niet van rood? Hij komt ook in andere tinten, zoals roze, paars en wit.

Familie van…

Kogelamarant – Gomphrena globosa – is een eenjarige plant, die van nature voorkomt in Amerika en Australië. Hij behoort tot de Amarantenfamilie, de Amaranthaceae, net zoals bijvoorbeeld Bladamarant (Amaranthus giganticus) en Amaranthus caudatus – beter bekend als kattenstaart(amarant). In het Duits wordt deze plant ‘Kugelamarant’ genoemd, en ook de Engelse naam verwijst naar de bolronde vorm: ‘Globe amaranth’. Ze doen een beetje denken aan de felgele bolletjes van Craspedia globosa oftewel gele trommelstokken. De kogelamarant komt dan weer net niet in geel, maar wel in wit, oranje, roze, rood en lila.

  • Aardbei rood: Gomphrena haageana ‘Strawberry fields’
  • Fuchsiaroze: Gomphrena pulchella ‘Fireworks’
  • Wit: Gomphrena globosa ‘Qis white’
  • Oranje: Gomphrena globosa ‘Qis Orange’
  • Lila: Gomphrena globosa ‘Qis Lilac’
kogelamarant

Paarse kogelamarant | Pixabay

Verzorging

De zaden van kogelamarant kun je binnen voorzaaien in maart en april. Zorg dat de aarde constant tussen de 18C en 22C is – bedenk dat deze plant van oorsprong groeit in Amerika. De zaailingen kun je vanaf mei buiten uitzaaien, als er geen vorst meer komt. Direct buiten zaaien kan ook, vanaf mei, maar dat is wel wat risicovoller. Kies in ieder geval een plek in de zon, in humusrijke grond.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Blumen Zürn (@blumenzuern)

Snij- en droogbloem

De bloemen behouden ook na het drogen behoorlijk wat van hun kleur, wat ze perfect maakt om te drogen. Prachtig toch, die wat vale maar toch nog felle tinten? En hoe leuk, zo’n droogbloemenslinger of krans met kleurrijke bolletjes…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bloem zkt Vaas (@bloemzktvaas)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 1818 Farms (@1818farms)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door saki asai (@memekitchenshop)

Bloem in je thee

Van de bloemen van kogelamarant kun je thee zetten – dat heeft allerlei positieve gezondheidseffecten. Hoe je die thee precies zet, en welke effecten, zie je op deze (Engelstalige) video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door wynnstea (@wynns_tea)

Kopen

BEELD: iSTOCK |

Meer lezen

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer planten & tuin