Lieftallige en lekkere bodembedekker: de bosaardbei

Marloes Blom

6 July 2020

Bosaardbei

Op zoek naar een leuke bodembedekker? Het is altijd weer genieten als je ‘m onverwachts ergens in een bos treft. Ergens verstopt onder de bomen, of juist op een open plek. De bosaardbei houdt namelijk van schaduw maar ook van zon – en hij staat vrijwel nooit in z’n uppie. Hij is veel kleiner dan die bekende grote, maar minstens zo smaakvol. En je kunt ‘m prima kweken in je eigen tuin of op je balkon of (dak)terras.

bodembedekker bosaardbei

iStock

Eerst even over die familie van de bodembedekker

De bosaardbei (Fragaria vesca) is de wilde variant van de gekweekte aardbei, ook wel cultuuraardbei genoemd. Allebei horen ze bij de rozenfamilie (Rosaceae). Het bosaardbeitje heeft ook een grote zus die een stuk zeldzamer is – en daarom zelfs wettelijk beschermd: de grote bosaardbei (Fragaria moschata). Gelukkig kun je het bosaardbeitje wel op veel plekken in het wild treffen. Waar precies zie je op Wildplukwijzer.nlWaarneming.nl, en Floravannederland.nl.

Over het bosaardbeitje zelf

Zijn Nederlandse naam dankt deze bodembedekker bosaardbei uiteraard aan zijn voorkeur voor het bos, en aan z’n groeiwijze: vlakbij de grond – de aarde. Zijn Latijnse naam betekent iets als welriekend (‘fragrans’) en eetbaar (‘vesca’). De bosaardbei groeit, net als de cultuuraardbei, met wortels onder de grond en met bovengrondse uitlopers. Die wortelen gewoon vlakbij opnieuw en vormen dan weer een nieuw plantje. In de ondergrondse wortels bouwt hij voorraden op zodat hij de winter goed doorkomt. Na de bloei ontstaan de bijna ronde scharlakenrode aardbeitjes. Dat zijn in feite geen vruchtjes maar de opgezwollen bloembodems – het zijn dus schijnvruchten. De zwarte pitjes aan de buitenkant zijn de dopvruchtjes.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Valeria (@lerikabiber) op 8 Jul 2019 om 2:12 (PDT)

Deze bodembedekker niet te verwarren met…

Er is een ‘nepper’ bodembedekker die reuze lijkt op de bosaardbei maar het niet is: de schijnaardbei. Op Stadsplanten.nl lees je er meer over. Als je de verschillen eenmaal weet haal je ze heus meer door elkaar.

  1. De bosaardbei bloeit met witte bloesem, de schijnaardbei met zachtgele
  2. De schijnvruchtjes van de bosaardbei hangen naar beneden, die van de schijnaardbei staan omhoog
  3. De schijnvruchtjes van de schijnaardbei smaken nergens naar, die van de bosaardbei hebben wel aroma
  4. Onderaan de schijnvruchtjes van de bosaardbei prijkt een bescheiden kroontje van vijf kleine kelkblaadjes – die van de schijnaardbei is veel groter

bodembedekker schijnaardbei

Hoe je het bosaardbeitje (en jezelf) blij houdt

De bosaardbei is een vaste plant en verspreidt zichzelf als bodembedekker: ideaal voor een wat wildere tuin. Maar wil je dat niet, dan doe je er beter aan om ‘m bijvoorbeeld in een grote kuip in de grond te planten, of worteldoek te gebruiken. Nieuwe plantjes kun je rond april/mei planten. Ze opkweken uit zaden vergt wat meer geduld – op Moestuinweetjes.com lees je hoe je dat doet. Leg zodra de vruchtjes verschijnen stro / mulch op de grond.

Zo zorg je ervoor dat ze zacht landen en schoon blijven, als je ze niet voor die tijd al soldaat hebt gemaakt. Vaak geven de plantjes in de herfst opnieuw vruchtjes, dat hangt een beetje af van de (na)zomer. Dek de wortels in de winter af met compost. Heb je geen tuin maar wel een balkon of (dak)terras? Het bosaardbeitje, ofwel bodembedekker, gedijt net als de cultuuraardbei prima in bloembakken en potten.

Ze komen heel goed tot hun recht in terracotta potten. Combineer ze bijvoorbeeld samen met vergeet-me-nietjes – dat hemelsblauw steekt mooi af tegen het rood van de bosaardbeitjes. Hoe je het aardbeien naar hun zin maakt in bloempotten en -bakken lees je ook op Moestuinweetjes.com.

Qua grond, water en zonlicht is dit het devies:

  • Kalkrijke grond
  • Een plek in de halfschaduw of zon
  • Regelmatig water maar niet teveel, de wortels zitten vlak onder de grond
  • Voed in het voorjaar bij met mest
  • Verwijder de eerste witte bloemetjes, dan kan het plantje meer energie steken in zijn wortels. Zo wordt hij sterker wat weer resulteert in meer aardbeitjes.

bodembedekker bosaardbei in pot

Smaakvolle vitaminebommetjes

Bosaardbeitjes zijn stiekem smaakvoller dan hun grote soortgenoot. Bovendien zit deze bodembedekker vol met vitamine C. En och, wat ogen ze ook prachtig… In Zweden eten ze ‘m op een bijzondere manier: als een soort satéetje.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Bakkerij Moeyaert (@bakker_moeyaert) op 1 Jun 2017 om 11:02 (PDT)

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Finare Vinare (@finarevinare) op 22 Jun 2018 om 5:47 (PDT)

Tot slot nog even dit: de bosaardbei is er ook in het …….. wit

Bosaardbei Yellow cream vormt geen rode schijnvruchtjes maar créme-witte. Wil je de bodembedekker opkweken uit zaad dan moet je kennelijk over een dosis geduld beschikken. Voordeel van de witte is wel: die laten de vogeltjes links liggen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kathy (@hobby_fotograve) op 1 Jun 2018 om 5:19 (PDT)

Hier koop je de zaden en/of planten

BEELDEN: iSTOCK (INCL. DE HEADER| MAAYKE DE RIDDER (DE BLOEMBAK) | PIXABAY


Gratis voor jouMeer planten & tuin