Corydalis in de voorjaarstuin: creëer je eigen bloeiende voorjaarstapijt

Marloes Blom

27 March 2021

Corydalis

Creëer je eigen bloeiende voorjaarstapijt met deze twee leden van de Corydalis-familie: voorjaarshelmbloem en holwortel. Corydalis is een van de eerste voorjaarsbloemen die de bodem bedekken van bos en tuin. Ze zijn er in een kleurenmix van wit, lila, paars, roze of rood. Sommige soorten, zoals de voorjaarshelmbloem (Corydalis solida), zijn uitstekend geschikt voor verwildering onder heesters en struiken. Holwortel (Corydalis cava) bloeit lekker vroeg, met zijn lila of witte bloemen. De holwortel is goed te combineren met zijn lookalike de voorjaarshelmbloem, de sterhyacint en de bosanemoon. Het zijn stuk voor stuk soorten die nog profiteren van het licht voordat bomen en struiken vol in het blad zitten.

Zoek de verschillen

Holwortel en voorjaarshelmbloem, die ook wel vingerhelmbloem en vogeltje-op-de-kruk wordt genoemd, zijn familie van de papaver. Op het eerste gezicht lijken ze sterk op elkaar, maar als je de twee bloemen naast elkaar ziet, worden de verschillen goed zichtbaar. De ranker gebouwde en lichter gekleurde voorjaarshelmbloem heeft echt ‘vingertjes’. Je ziet vlak onder een bloemetje een ‘schutblad’ in de vorm van een mini-hand met vingers, vandaar dat de plant ook wel vingerhelmbloem wordt genoemd. De wat steviger holwortel heeft ook schutblaadjes onder de bloemen, maar die zijn ongelobd, net vlaggetjes. De holwortel bloeit met lila of witte bloemen. De voorjaarshelmbloem heeft paarse, roze of rode bloemen. Het grote verschil bevindt zich onder de grond. De holwortel heeft een ‘holle’ knol waaraan hij zijn naam dankt. De knol wordt na verloop van tijd steeds groter. De voorjaarshelmbloem produceert in tegenstelling tot de holwortel ondergronds nieuwe knolletjes. Holwortel (Corydalis cava, ook wel bekend als Corydalis bulbosa)

  • Hoog: 35 cm
  • Bloemen: lila of wit
  • Bloei: april

Voorjaarshelmbloem (Corydalis solida)

  • Hoog: 12 cm
  • Bloemen: paars, roze of rood
  • Bloei: april

In eigen tuin

Bestel de knollen van holwortel op tijd, zodat ze vanaf eind augustus, begin september de grond ingaan. Als de knollen uitdrogen redden ze het niet, plant ze daarom direct na ontvangst. Even in de koelkast bewaren kan wel. Kies een wat vochtige, voedselrijke plek in de schaduw. Plant de holle bollen zonder erin te knijpen. Houd een plantdiepte aan van ca. driemaal de diameter van de bol, ongeveer 10 cm. Knollen van holwortel en voorjaarshelmbloem zijn te bestellen via sterkebollen.nl.

Mierenbroodje

Zowel de holwortel als voorjaarshelmbloem zaait zich goed uit. Daarbij krijgen ze hulp van mieren. Aan de zaden zit een zoet aanhangsel, een ‘mierenbroodje’, waar mieren zo verzot op zijn dat ze met de zaden aan de wandel gaan.

Zelf tuinieren met stinzenplanten?

Trudi Woerdeman werkt al zo’n 35 jaar met stinzenplanten. Van haar hand is het boek ‘Tuinieren met stinzenplanten’. Je leest alles over de toepassing van holwortel en andere stinzenplanten in kleine en grote tuinen. Te bestellen via de boekhandel en online o.a. via sterkebollen.nl. CREDITS: TEKST THEA SEINEN M.M.V. TRUDI WOERDEMAN | FOTOGRAFIE CHRISTINE BAUER/ TAVERNE AGENCY

Meer lezen


Gratis voor jouMeer planten & tuin