9x knappe duizendknoop (Persicaria): van wit tot (zalm)roze tot rood

Marloes Blom

21-09-2021 11:00:37

duizendknoop

Hij is geliefd als borderplant en dat snappen we helemaal. Duizendknoop bloeit de zomer lang, soms wel tot in oktober. Hij zorgt zo voor kleur én voor een warm welkom voor insecten zoals vlinders en bijen. Omdat de ene duizendknoop de andere niet is, tippen we 9 knappe soorten.

Eerst nog even over duizendknoop

Duizendknoop (Persicaria) behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). Kenmerkend van die familie is het zogenaamde tuitje. Alle familieleden hebben om de stengel, daar waar het blad groeit, een vliezig stukje weefsel van maximaal één cm hoog. Je ziet dat tuitje het hier in beeld. Botanisch gezien is de familie de laatste tijd nogal veranderd, aldus kwekerij Baldur.

duizendknoop

Kies je kleur & vorm (of mix & match, nog beter)

Duizendknoop komt in hoge en lage soorten, en in verschillende tinten. Wij bieden hulp bij keuzestress – en beperken ons daarbij wel even tot de soorten die vlammen met hun mooi gekleurde arens. Onze keuze baseren we mede op tips van kwekerij Marcel de Wagt – die zich weer baseert op de Vlaamse tuinarchitect en gepassioneerde Persicaria liefhebber Chris Ghyselen. Ook tuinarchitect Linda Lavoir zette op haar Instagram account @studiolindalavoir enkele mooie soorten duizendknoop in het zonnetje. Voor al deze soorten geldt dat ze een plekje in de zon/halfschaduw believen.

 1. Wit: Persicaria amplexicaulus ‘Alba Vorm’ is bijzonder gracieus met frêle hoge arens van zo’n 120 cm, die ietwat krullen. Hij bloeit van juli tot en met oktober.
 2. Wit: Persicaria amplexicaulus ‘Eastfield White’ bloeit eveneens wit en van juli tot en met oktober, maar is met 90 cm net wat korter. Vasteplanten Kwekerij De Hessenhof roemt ‘m om zijn sierlijke overhangende arens, en donkergroene, puntige blad.
 3. Oranje-roze: Persicaria amplexicaulis ‘Orangefield’ bloeit van augustus tot en met oktober in een oranje-roze tint. Hij wordt zo’n 100 cm hoog
 4. Wit tot bleekroze: Persicaria amplexicaulis ‘Pink Mist’ bloeit van juli tot en met oktober met smalle hoge arens van zo’n 110 cm. Aanvankelijk zijn die vrijwel wit, later kleuren ze heel subtiel bleekroze
 5. Zachtroze: Persicaria ‘Pink Elephant’ bloeit van augustus tot en met oktober en wordt slechts zo’n 60 cm hoog. De kleur is, uiteraard, roze – een zachtroze tint om precies te zijn. Zijn naam dankt hij aan zijn vorm: de korte gekrulde arens doen denken aan olifantenslurfjes. Geschikt kandidaat voor een pot, aldus kweker Marcel de Wagt
 6. Donkerroze: Persicaria bistorta ‘Hohe Tatra’ bloeit van mei tot en met juli met donkerroze grote pluimen. Hij blijft relatief klein: zo’n 60 cm.
 7. Roze-rood: Persicaria amplexicaulus Firedance bloeit van juli tot en met oktober met arens van zo’n 120 cm hoog, in een roze-rode tint. Perfecte schaduskandidaat, tipt kwekerij De Hessenhof.
 8. Rood: Persicaria amplexicaulis ‘Fat Domino’ bloeit van juli tot en met oktober met dikke, rode bloemarens tot wel zo’n 175 cm hoogte.
 9. Diep bordeaux rood: Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’ bloeit met smalle hoge pluimen (100 cm) in een diepe, bordeauxrode kleur. Blackfield is een recente aanwinst, en bloeit van augustus tot en met oktober.

Zoals gezegd, de keuze is reuze en ook wij vonden het lastig kiezen. Houd dus vooral de sites van goede kwekers in de gaten, en uiteraard die van liefhebber en kenner Chris Ghyselen:

 • Kwekerij van opvallende vaste planten Marcel de Wagt, in Ven-Zelderheide (Limburg)
 • Biologische vasteplantenkwekerij De Hessenhof in Ede, Gelderland
 • Vlaamse tuinarchitect en duizendknoop specialist Chris Ghyselen

Op de vaas

Je denkt er misschien niet direct aan – maar misschien kun je een paar van die mooie arens ook eens binnen laten stralen?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Elspeth Diederix (@miraclegardening)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Der Blumenstand (@derblumenstand)

BEELD: iSTOCK 

Meer lezen

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer planten & tuin