Omke Jan

Linde Verhulst

11 December 2017

De Seasons-redactie is altijd op zoek naar sfeervolle en bijzondere logeeradressen in Nederland en België, zoals deze fijne ‘boergondische ontmoetingsplek’ Omke Jan in Woudsend – gelegen tussen het Slotermeer en het Heegermeer in Friesland. Seasons-lezers die een overnachting boeken, krijgen tot 1 mei 2018 het ontbijt cadeau.  Donkere wolken pakken samen boven het IJsselmeer als we richting het noorden rijden. Eenmaal in Woudsend – gelegen tussen het Slotermeer en het Heegermeer – bij ‘boergondische ontmoetingsplek’ Omke Jan, lonkt een royale bank bij de brandende houtoven. Gastvrouw Annick Booy vraagt of we iets willen drinken. Beter eerst de bagage wegbrengen. Onderweg naar boven – de gastenkamers bevinden zich onder de gebinten – vertelt ze dat we in ‘Muoike Antje’ slapen. ‘Muoike’ is tante in het Fries, alle kamers zijn vernoemd naar de tantes van Omke Jan. Maar wie was Omke Jan?

Omke Jan

Omke Jan, een veekoopman die verbindingen maakte tussen boeren en burgers, een man die ook van verhalen en van het goede leven hield. En naamgenoot én oudoom van eigenaar Jan Bles.

Praatje aan de stamtafel

In de authentieke stolpboerderij naast hun eigen huis creëerde hij samen met partner Nienke de Boer een ontmoetingsplek in de geest van zijn oom. Sinds begin 2017 kun je neerstrijken bij de haard voor koffie of wijn, aan de stamtafel voor een praatje of aan een van de tafels voor een maaltijd. Altijd met zicht op de grote open keuken, zodat je kunt zien wat er wordt gekookt. Puur, zo veel mogelijk van lokale producten.

Omke Jan

Logeren

En desgewenst kun je blijven logeren. Uiteraard na reservering, want het is een moderne herberg, met een eigentijdse inrichting, ontworpen door Piet Hein Eek. Het resultaat mag er zijn. Licht, met veel robuust hout, soms geschilderd in kleuren die hier van oudsher worden gebruikt. Zo blijkt onze kamer turquoise, de lievelingskleur van Muoike Antje. Een bijzondere tint, rustgevend ook. In de studio staan behalve een keukenblok met een waterkoker en een koffieapparaat, ook een zitje met twee stoelen en een bankje. Twee treden lager zijn de ruime badkamer – van het slaapgedeelte afgescheiden door een matglazen wand – en een royaal bed. Het is opgemaakt met hotelkwaliteit beddengoed, ligt heerlijk en slaapt vorstelijk, zoals we later zullen ervaren.

De Elf Steegentocht lopen

Beneden staan we in dubio. Eerst een drankje bij het vuur of een frisse neus halen? De historische dorpskern wint. Loungen bij de haard kunnen we ook na het eten nog. Voor de deur ligt Omke Jans oude melkboot afgemeerd. Rechts daarvan staat houtmolen De Jager, vanaf 1715 in bedrijf. Iets verderop: de gerestaureerde waterstaatskerk De Karmel (uit 1837) en Mole ’t Lam, de oudste korenmolen van Friesland. We ontdekken dat er een heuse Elf Steegentocht is, een originele manier om de smalle dorpsstraatjes, centraal gelegen in het uitgestrekte meren- en plassengebied in zuidwest-Friesland, te verkennen.

Ontbijt cadeau voor Seasons-lezers

Ook overnachten op dit bijzondere logeeradres en genieten van het ‘boergondische’ leven in het Friese merengebied? Prijs vanaf €85 per nacht voor 2 personen. Seasons-lezers krijgen het ontbijt (t.w.v. €12,50 p.p.) cadeau van Omke Jan (geldig tot 1 mei 2018). Dus schuif aan bij de stamtafel en geniet van lokale producten zoals zelfgebakken brood, boerenham, -kaas, -yoghurt en ander lekkers. Omke Jan, Iewal 44, Woudsend, 0514 855026, omkejan.nl. Volgeboekt? Kijk voor meer unieke logeeradressen tussen onze andere B&B’s. Tekst: Renate Wilms 


Gratis voor jouMeer B&B Selectie