Logeren in een dijkhuisje: Boutique Cottage De Fazant

Marloes Blom

17 December 2022

De Fazant

In Seasons tippen we elke maand een fijn logeeradresje, op een unieke locatie. Deze keer logeren we in Boutique Cottage De Fazant vlakbij Zuidzande, Zeeuws-Vlaanderen.

De zon trekt nog een laatste streep oranje door de schemering als we de auto parkeren naast Boutique Cottage De Fazant, een schattig dijkhuisje net buiten Zuidzande. Op het moment dat gastvrouw Angélique Bouter de voordeur opent, klinkt een krassend gekraai. “Welkom! Horen jullie de fazanten? Die zijn hier altijd, ieder seizoen. Soms wel vijf of tien tegelijk. En als je ze niet ziet, dan hoor je ze wel.” Dat haar logeeradres De Fazant moest gaan heten, wist ze dan ook zeker. Boutique Cottage benadrukt het landelijke karakter.

“Ik kom al sinds mijn tiende in Zeeuws-Vlaanderen, mijn ouders hadden een huisje op een park hier vlakbij. Sindsdien ben ik verliefd op deze omgeving met z’n uitgestrekte polders, duinen en strand. Inmiddels woon ik met mijn gezin een stuk noordelijker, maar het Zeeuwse land is voor ons een plek waar we ons kunnen terugtrekken, weg uit de hectiek van alledag. Daarom zochten we in 2018 een eigen plekje, bij voorkeur vrijstaand vanwege de gewenste rust.”

Ontspannen in de polder

Dit authentieke dijkhuisje heeft dat dan ook allemaal. Aan de voorkant scheidt een beukenhaag de cottage van de polder, aan de achterkant is het uitzicht schier eindeloos. “Dat maakt het hier zo ontspannend. Natuurlijk moest er wel wat aan het pandje gebeuren toen we het kochten. De buitenkant is geschilderd, alle ramen zijn vervangen en binnen heb ik het zo ingericht dat je er met z’n zessen prettig kunt verblijven.”

Rechts van de entree is de masterbedroom, met een eigen badkamer. Links is de living, met open keuken. Boven zijn twee ruime slaapkamers, plus een extra badkamer. De haard nodigt uit om aangestoken te worden, de chesterfields om op neer te ploffen. Er zijn spelletjes, boeken en stapels tijdschriften. Angélique heeft de fruitschaal gevuld en allerlei hapjes en drankjes klaargezet, inclusief whisky voor de liefhebber. Dat ze mensen graag verwent is wel duidelijk.

De Fazant

Heerlijk op de bank voor de open haard genieten van een hapje en drankje. Daarna comfortabel slapen in een stijlvolle slaapkamer.

Bourgondische sfeer

Tips voor goede eetadresjes heeft ze ook in overvloed. “Deze streek is vermaard om z’n vele restaurants. Met ster(ren):

 • Air Republic
 • Pure C
 • Blueness
 • La Trinité
 • Spetters
 • de Kromme Watergang

Wie wil kan hier elke dag sterrenwaardig eten. Uiteraard kan dat ook zonder. Meer fijne adresjes: Eetboetiek in Sluis, de Fonteyn en niet te vergeten – net over de grens – Marie-Rose Bakery Café. Top voor ontbijt en lunch. En dan de strandtenten:

 • Dok 14
 • Loods 10
 • Beachhouse 25
 • Moio

stuk voor stuk ook een bezoek waard. Maar jullie hoeven morgen de deur niet uit: de bakker zet – als weekendservice – rond half negen een broodtas op het bankje, zodat jullie kunnen uitslapen.” Als we die willen pakken, paradeert er – alsof ze dat ook afgesproken heeft – net een fazant voorbij.

Logeren bij Boutique Cottage De Fazant?

Ook genieten van dit luxe logeeradres met alles erop en eraan? Prijs per overnachting vanaf € 225 p.n. voor 2 personen (minimaal verblijf 3 nachten). Seasons-lezers krijgen een flesje Hierbas de las Dunas-likeur van chef Syrco Bakker, gemaakt van 18 lokale kruiden, bloemen en planten cadeau (aanbod geldig tot 1 februari 2023). Meer informatie: boutiquecottagedefazant.nl of @boutiquecottagedefazant.

Tip: Is De Fazant volgeboekt? Kijk voor een adres in de buurt op fonteyngroede.nl, bij Logement Groede.

CREDITS: TEKST RENATE WILMS | FOTOGRAFIE MARJAN KONING

Meer Zeeland

 • Wandelen in het duingebied Oranjezon
 • De auto inpakken en gáán: we vertrekken voor een culinaire roadtrip over het (schier)eiland Tholen, in Zeeland. Hier gaan we onder andere proeven van zilte verleidingen als sashimi van geelstaartmakreel en de lichtzoete Oosterscheldekreeft. Oftewel: Tholen voor lekkerbekken.


Gratis voor jouMeer B&B Selectie