Tour de Tholen: culinaire roadtrip Tholen (deel 1)

Marloes Blom

05-07-2022 10:00:00

culinaire roadtrip Tholen

De auto inpakken en gáán: we vertrekken voor een culinaire roadtrip over het (schier)eiland Tholen, in Zeeland. Hier gaan we onder andere proeven van zilte verleidingen als sashimi van geelstaartmakreel en de lichtzoete Oosterscheldekreeft. Oftewel: Tholen voor lekkerbekken – deel 1!

1. Bloemenakkertjes

Er staat een straffe bries op de smalle dijkwegen tussen Sint-Annaland en Stavenisse. Het weerhoudt ons er niet van om af en toe even uit te stappen om het uitzicht te bewonderen. Want tot onze grote verrassing passeren we in het binnenland van Tholen het ene na het andere bloemenveld. Een kleurrijker begin van onze culinaire roadtrip hadden we ons niet kunnen wensen.

De meeste akkertjes staan vol met eenjarigen die hier voor het zaad worden gekweekt. Ze belanden in speciale bloemenmengsels, onder meer voor bijen. Dat verklaart de bijenkasten die we spotten tussen de bonte velden met leeuwenbekken, vlambloemen en drakenkoppen. Onder aan de dijk bij Sint-Maartensdijk zorgen duizenden vuurrode klaprozen voor een romantisch golvend landschap. De tere bloemen houden zich wonderwel staande in de westenwind.

2. Geelstaartmakreel

Om de hoek vinden we onze eerste bestemming: B&B De Weel. Eigenaresse Will van Beijmerwerdt had jaren een eigen restaurant met Italiaanse inslag. Nu kookt ze met passie voor haar gasten en plukt daarbij groenten, kruiden en fruit uit haar eigen tuin. Aan een lange tafel in het gras proeven we onder meer sashimi van geelstaartmakreel, een Zeeuws product. Ook gebakken smaakt deze witvis heerlijk. Will serveert hem met knapperige zeekraal en lamsoor, vers van de Thoolse schorren. “Deze zilte groenten mogen alleen door licentiehouders worden gesneden”, vertelt Will. “Om te voorkomen dat de natuurgebieden waarin ze groeien worden platgetreden.”

Na het diner rijden we op advies van Will naar het strand van Stavenisse. “Voor de allermooiste zonsondergang hier op Tholen.” We hebben geluk: het strand en de zee kleuren dieporanje. Aan de horizon zien we de Zeelandbrug tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Tip: bij restaurant ’t Packhuys in Stavenisse aan de haven zit je eerste rang. 

bijdeweel.nl | packhuys-stavenisse.nl

3. Mosselen aan boord

De volgende ochtend ligt rondvaartboot de Zwerver 3 voor ons klaar in de Bergse Diepsluis. Jos en Ilse Molenaar halen voor onze neus mosselen van de netten die hier aan de kade hangen. Op die manier vissen ze zonder veel moeite de maaltjes bij elkaar die ze aan boord bereiden voor toeristen. Terwijl Ilse de mosselen schoonmaakt, koerst Jos richting de weervisserij van firma Van Dort. Deze laatste weervissers van Nederland vangen hier in het voorjaar ansjovis. Hiervoor begeleiden ze de vissen met bootjes in een indrukwekkende fuik. De houten palen steken hoog boven het water uit. Er is een kolonie aalscholvers op neergestreken in de hoop een graantje mee te pikken. De laatste jaren heeft het familiebedrijf echter te kampen met slechte vangst, weet onze stuurman. Een verklaring ligt wellicht in het windmolenpark verderop in de Oosterschelde. “De molens veroorzaken trilling en slagschaduw. Hierdoor wordt de ansjovis mogelijk afgeschrikt.”

Op zonnige dagen vaart de Zwerver 3 tochten naar de zandbanken, waar geregeld zeehonden worden gespot. Helaas is het vandaag koud, nat en grijs. Maar in de kleine kombuis staat een bord dampende mosselen voor ons klaar. Ze zijn heerlijk zilt. “Behalve prei en wortel voeg ik niets aan het kookwater toe.” Ilse lacht om onze verbaasde gezichten. “Het geheim is het schone water van de Oosterschelde. Én het relatief hoge zoutgehalte. Nu er geen rivieren meer uitmonden in de zee, is het water een stuk zouter.”   

rondvaarteninzeeland.nl | behoudweervisserij.nl

4. Zeeuwse kroepoek

We wandelen een rondje door Tholen-stad. De Vlasmarkt is pittoresk, met stokrozen tegen oude geveltjes. Aan het einde staat de gerestaureerde stellingmolen De Verwachting met bijbehorend pakhuis. Bij Kaeswienkeltje Potter liggen regionale delicatessen en verse broodjes te lonken. Maar er wacht ons óók een uitgebreide lunch bij de overbuurman. We houden het bij een zakje echte Zeeuwse kroepoek voor thuis.

Zeeuwse garnalen vinden we even later ook op de lunchplank van Restaurant JuNa. Samen met gerookte en gestoomde makreel en zalm. Buiten barst de zoveelste bui los, maar wij hebben niet te klagen. Na de luie lunch checken we in bij ons verblijf voor vannacht: Tiny House Tholen. Het huisje van gepotdekselde zwarte planken staat midden in de romantische cottagetuin van eigenares Marlita van Belkom. Tip: reserveer op tijd want dit is een geliefd adresje.

kaeswienkeltje.nl | hoteltholen.nl/restaurant-juna | tinyhousetholen.nl

5. Bottarga op z’n Zeeuws

Bij Vis van Job in Tholen-stad vind je vers gevangen harder, ook wel witte zalm genoemd. De visser vangt ze op een duurzame manier met netten, vaak geholpen door zijn zoons. Maar Job en zijn vrouw Miranda staan ook bekend om een ander streekproduct: bottarga. “Ik kwam erachter dat de eitjes van de harder een delicatesse zijn in mediterrane landen”, aldus Miranda. “Zo kwamen we op het idee om het ook hier te bewaren. Verschillende chef-koks zijn al fan van deze krachtige smaakmaker. Ze verwerken het in visgerechten of strooien geraspte bottarga over de pasta.” In de winkel vind je de bottarga vers én gemalen in blik.

zeeuwsevis.nl

6. Aardbeienvlaaitje

De zon schijnt en dat mag gevierd worden. Even voor de tien kilometer lange Oesterdam naar Zuid-Beveland volgen we de bordjes naar T-Tuin ’t Ouweland. Op dit oudste stukje bewoond Tholen richtte Erna Schot een fijn landelijk terras in. Er bloeien kruiden in zinken teilen en geraniums in de borders. We vullen de glazen met verse munt en genieten van de specialiteit uit eigen keuken: een vers aardbeienvlaaitje.  

ttuinouweland.nl

Meer informatie over Tholen vind je op eilandtholen.nl

CREDITS: TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE TRUI HEINHUIS

Meer lezen

  • De mosselen in de Franse Camargue nemen het beste van de Rhône en van de Middellandse Zee tot zich. Daardoor worden ze groot en mals. Een bezoekje aan een uniek gebied waar een zuiver natuurproduct wordt gekweekt. Lees hier de reportage over deze moules magnifiques.
  • Ben je ook zo’n theeleut, én houd je van tuinieren? Kweek dan eens zelf planten waarvan je lekkere thee kunt zetten. In het praktische tuinboek ‘Geluk zit in een groen hoekje’ lees je hoe je een theetuin creëert – en wij mogen het delen. 

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer Geen categorie