Een magische wandeling door natuurgebied De Palms

Marjolein ter Braak

6 September 2020

Wandelen De Palms

In Nederland valt nog zo veel te ontdekken, en te voet zie je altijd meer. Daarom in Seasons elke maand een wandeling, mét routebeschrijving, door een van de mooie natuurgebieden die ons land telt. Deze keer voert de wandeling door natuurgebied De Palms bij het Drentse Meppen. 

Wandelen De Palms

Vergapen aan de fraaie boerderijen

In een weiland net buiten Meppen staan drie paarden dicht op elkaar. Damp slaat van hun warme en vochtige lijven. Het was een tintelfrisse nacht en overal kringelt nevel: tussen de met waterdruppels bespikkelde bomen en struiken, maar ook tussen de oude boerderijen van het Drentse esdorp. De route De Palms, uitgestippeld door Het Drentse Landschap, laat je eerst teruglopen over de weg die je nam om bij het startpunt te komen. Dat is niet erg, zo kun je je vergapen aan de vele fraaie boerderijen met rieten daken die Meppen telt. De oudste, en misschien ook wel de mooiste, vind je iets voor de dorpspomp in het centrum. Op een zware balk boven een kleine, zwart geschilderdedeur staat ‘Anno 1699’. Meppen is een gehucht, maar ook een goed bewaard geheim. Het is een groen en ruim dorp waar de wind alle kans heeft om tussen de huizen te waaien en waar de klokken allerminst opgejaagd tikken. Je waterfles vullen bij de oude dorpspomp  kan helaas niet meer; het is nu vooral een monumentje van verstilling. Ergens klinkt gegrom van machines. Een paar straten verder wordt een boerderij afgebroken, maar de gevel blijft staan. “Dat moet, vanwege het dorpsgezicht”, verklaart de eigenaar.

Bos en zandverstuivingen

Het geraas van de machines ebt weg. Boerderijen maken plaats voor bomen en bomen worden een bos, op de kaart aangeduid als Mepperdennen. Het was ooit een zandverstuiving, later is het beplant met lariks en grove den. Het zandpad komt uit bij een groot ven dat als een zwart amulet in het landschap ligt, omsingeld door bomen. Boven het gladde water hangt een gelig schijnsel, verder is het bijna onnatuurlijk stil in het bos. Geen vogels, geen insectengegons, geen andere wandelaars, niets. Stilte, stilte, stilte. Vaak verlang je ernaar, maar als het er is kan het als een onzichtbaar gewicht op je drukken. Maar even blijkt ook: stilte is als één nacht ijs, het is kwetsbaar. Geroezemoes sijpelt door het bos. Lachende kinderstemmen. Een basisschoolklas. Ze zijn aan het werk op een open plek met heide en jeneverbessen. Ze trekken jonge boompjes uit de grond; zo wordt voorkomen dat het omringende bos de gelederen sluit. Jeneverbessen – ook wel de Drentse panda genoemd – zijn tamelijk zeldzaam in Nederland. Ze hebben lucht en ruimte nodig. Andere bomen verstikken ze als die te dichtbij komen. Jeneverbessen zijn een beetje einzelgängers.

Langs palmbossies

Iets verderop wacht De Palms, een nog fraaier stuk met jeneverbessennatuur. Een smal paadje voert je erdoorheen. Het is open, maar lijkt toch gesloten doordat je nergens echt ver kunt kijken. Steeds wordt je blik opgevangen door een eik of een jeneverbesstruik. Die struiken groeien in groepjes, ofwel struwelen, en worden op z’n Drents ook wel ‘palmbossies’ genoemd. Ze ogen soms donkergroen en dan weer grijsgroen en hebben zowel groene als blauwe bessen. De kleur verraadt het leeftijdsverschil: de bessen zijn pas rijp in hun tweede levensjaar en dan kleuren ze blauw. De zon verdampt de allerlaatste nevelslierten, insecten schudden het vocht van hun vleugels en beginnen rond de paarse heide te cirkelen. De Palms voelt als een knusse huiskamer die je eigenlijk niet wilt verlaten.

Routekaartje van wandeling De Palms

Wandelen De Palms Hier vind je de route online. Ligging  De Palms ligt net naast het Drentse dorpje Meppen, dat onderdeel is van de gemeente Coevorden. De route is 3,5 kilometer lang en het startpunt ligt aan het einde van de Middendorpsstraat bij een informatiepaneel naast camping ’t Witte Zand. De route is gemarkeerd met paarse paaltjes, maar het is handig om ook nog even de routebeschrijving te downloaden op de site van Het Drentse Landschap: www.drentslandschap.nl Bereikbaarheid Auto: volg N854 richting Meppen, in bocht afslag Meppen nemen. Ter hoogte van de dorpspomp rechtsaf, Middendorpsstraat. Parkeren kan bij het informatiepaneel. Voor routenavigatie gebruik adres camping ’t Witte Zand, Middendorpsstraat 16, Meppen. Openbaar vervoer: vanaf station Coevorden en Hoogeveen rijdt een bus naar Meppen, uitstappen bij bushalte ‘Driesprong’ in Meppen. Ga de Mepperstraat in en ga bij de dorpspomp rechtsaf, Middendorpsstraat. Je kunt ook hier de route oppikken door voorbij de pomp te lopen en dan rechtsaf te slaan, de Driftweg in. Horeca Aanrader is Theeschenkerij Meppen, Brinken 1, Meppen. Open van 1 mei -1 oktober, di t/m zo van 10.30 – 17.00 uur. www.theeschenkerijmeppen.nl (Check voor je op pad gaat of dit adres open is). Honden zijn vanwege het vee niet toegestaan. Reizen van Seasons bekijken? Dat kan hier. Wandelen De Palms TEKST EN FOTOGRAFIE DANIËL MULDER


Gratis voor jouMeer Drenthe