Mooi in de tuin, op de vaas én gedroogd: de papierbloem (Helipterum)

Marloes Blom

18 April 2022

papierbloem

Hij lijkt enorm op een van onze favoriete plukbloemen: de strobloem. Logisch dus dat we ook fan zijn van de papierbloem met zijn, what’s in a name, papierachtige bloemblaadjes. Perfecte kandidaat om te drogen ook!

Familie en oorsprong

De papierbloem (Helipterum) behoort tot de Composietenfamilie (Asteracae), net als de cosmea (Cosmos). Hij groeit van oorsprong in Australië. Zijn Nederlandse naam dankt deze eenjarige aan de papierachtige, roze of witte bloemen. Hij lijkt ook erg op die andere mooie plukbloem: de strobloem. Vandaar dat de papierbloem ook wel zomerstrobloem wordt genoemd. De papierbloem blijft wat kleiner dan de strobloem, hij wordt zo’n 50 cm hoog. papierbloem

Zaaien & verzorgen

Papierbloem kun je binnen voorzaaien rond eind maart, begin april. Zorg dat je de zaadjes maar lichtjes bedekt en zet ze op een lichte plek, pas dan zullen ze ontkiemen. Studio May & June tipt om ze erna op een koeler plekje te zetten, en de grond vochtig te houden. Verpotten kan zodra de zaailingen twee blaadjes hebben, en ze kunnen dan naar buiten zodra er geen nachtvorst meer is. In april en mei kun je ze, als er geen vorst meer is, direct buiten zaaien, op een plekje in de halfschaduw of zon. Vreeken’s Zaden tipt om ze na het zaaien te bedekken met een lap of acryldoek, om ze zo de eerste periode even te beschermen tegen uitdrogen en wegspoelen. Zolang ze niet teveel in de wind staat zijn de bloemen ook heel geschikt voor je border. Je geniet dan de zomer lang, van juni tot en met september/oktober, van deze bloemen.

Drogen

Papierbloemen kun je, net zoals strobloemen, heel goed drogen – op een van deze 5 manieren bijvoorbeeld.

Kopen

De zaden van papierbloem kun je onder andere hier kopen:

BEELD: iSTOCK

Meer (pluk)bloemenpracht

  • Bloemzaden voor de állermooiste (pluk)bloemen: je koopt ze hier
  • Prachtig steken de bloemen van Juffertje in het groen af tegen het groen – vandaar ook haar naam. Maar ook op de vaas steelt deze plant de show, en de bloemetjes kun je eten bovendien. Veelzijdige blom, Juffertje in het groen
  • Zonnehoed (Echinacea) valt zeker in de categorie dankbare tuinplanten. Hij vrolijkt je tuin, balkon of dakterras op met royale bloemen, en de vlinders en bijen zijn verzot op ‘m. Eenmaal uitgebloeid is hij ook nog knap, met de zaadkegels waarvan de vogels weer smikkelen. Ken je alleen de roze-paarse variant? Hoogste tijd om kennis te maken met meer snoepkleurtjes.

Gratis voor jouMeer planten & tuin